A tavasz ihlette, böjt idejére való fogás. Ebédre, vacsorára, akár piknikezni is magunkkal vihetjük. Vitaminban gazdag, és nagyon nagyon finom!
Búzafasirt
Hozzávalók:
30 dkg búza,
2 tojás,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só,
2 evőkanál szárított körömvirág,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa,
a sütéshez: olaj
A búzát egy éjszakára beáztatjuk. Leöblítjük, felöntjük háromszor annyi vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük (A főzővízbe olykor zöldséget is teszek.) Ha a búza megfőtt, leszűrjük, húsdarálón kétszer ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a bársonyvirág-szirmokkal, a tojásokkal. Annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. Vizes tenyérrel lapos pogácsákká formáljuk és forró zsiradékban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.
Virágsaláta
Hozzávalók:
1 csomó retek,
1 csomó új hagyma,
egy marék friss kerti zöld: például tyúkhúr, cickafark, mezei sóska, zsenge pitypanglevél, 1 csokor ibolyavirág,
só,
2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál virágecet
A retket, a hagymát megtisztítjuk, előbbit gyufaszálnyi csíkokra, míg utóbbit karikára vágjuk. A zöld leveleket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a nagyobbakat összetépkedjük, és a száruktól megfosztott ibolyavirágokkal együtt a retekhez meg a hagymához adjuk. A virágecetet pici sóval meg az olívaolajjal kikeverjük, és a salátával összeforgatjuk. Aki szereti, néhány főtt tojást is karikázhat bele tálalás előtt! Az ibolyaszezon elmúltával más friss kerti ehető virággal is kínálhatjuk.
Tetszett?
Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!
Utolsó kommentek