Angyalgyökér, angyalfű - már a neve is angyali. Olyan kedves! Hát még maga a növény!

Azt talán mondanom sem kell, hogyha gyűjtőútra indulunk, mindenképpen biztos tudással legyünk felvértezve – aki kicsit is bizonytalan, vagy rettegve lép az erdőbe, a kaukázusi medvetalp vagy a foltos bürök miatt, inkább ne szedjen. De lehet ültetni a kert végébe, a kerítés mellé, nagyon mutatós, hálás – és könnyű vele bánni! Magot itt lelhettek fel! (De vigyázat, ez az oldal kimeríti egy kertmániás zaklatását… és függővé lehet válni!)

A nyár végén egy gyógynövényes kurzuson voltam Ausztriában. Amúgy is imádom Ausztriát, és osztrák kiadóm jóvoltából ismertem meg Ingridet, akinek könyveit szintén a Freya Verlag gondozza. Imádom őket – és találtam is Ingrid kurzusai közt egy nagyon nekem valót: Őszi házi patika (Herbtsliche Hausapotheke). Első nap nyakunkba vettük az erdőt, gyökereket ástunk, mosogattunk, súroltunk. Másnap következett a munka dandárja: kenőcsöket, kivonatokat, bedörzsölőt és más hasznos gyógy-mindenfélét készítettünk.

Az angyalgyökér volt az egyik főszereplő. (Milyen érdekes, hogy éppen Angelika napján vetem képernyőre ezt a kis írást…). Nem csoda, hogy ez a növény is a kolostorkertekből indult hódító útjára. Ma sokhelyütt dísznövényként ültetik, pedig mint gyógynövény, igen hasznos: "Főleg étvágyjavításra, teltségérzet megszüntetésére, fertőtlenítésre alkalmazták. Napjainkban emellett hasi görcsök megszüntetésére, megfázás, hányinger és menstruációs zavarok kezelésére alkalmazzák."

Mit tehetünk vele mi magunk? Egyrészt, hogy elültetjük, várunk, aztán gyönyörködünk a növény karcsú alakjában, nemes formájában, érezzük izgalmas illatát. Aztán tavasszal vágunk zsenge szárából és kandírozzuk… finom csemege lesz belőle. Aki nem kedveli a medvecukrot, vagy más néven bocskorszíjat, a kandírozott angyalgyökér sem lesz ínyére, mert íze kissé arra hajaz. Nyár végén a még nem túl fás szárrészeket kandíroztam, egy kisebb tálnyi zamatos csemege lett belőle, a gyerekek is élvezettel torkoskodtak belőle!

Étvágykofozó, emésztést segítő hatása miatt az angelika gyógylikőrökbe is kitűnő! A lesúrolt, egészen apróra szeletelt gyökeret 96%-os alkoholba áztattuk hat hétre (nyugati szomszédainknál a drogériában lehet literszámra venni a 96%-os szeszt). A zsenge magja sok más gyógynövénnyel együtt 40%-os alkoholban várta a végkifejletet, amikor is bő másfél hónap után egybekelhetett a gyökér-kivonat, a gyógynövény kivonat a megfelelő mennyiségű cukorsziruppal, ami jelen esetben a kandírozott angelika visszamaradt fényes, intenzív ízű szirupja volt. Kétszeres szűrés után pihentettem – persze, muszáj volt megkóstolni, és azóta is szorgalmasan tartok íz-ellenőrzést… gyorsan fogy…

Ha a növénnyel van dolgunk, ügyeljünk rá, arra érzékenyeknél bőrkiütést okozhat a nedve. A magja nagyon jó füstölőbe is… és még számtalan módon lehet használni, amellett, hogy a kertben és a vázában is üdítő a látványa. És még a pestist is gyógyítja a hiedelem szerint! A sok ezer éves hagyományokon alapulú kínai gyógyító konyha szerint a pontyból és nagyalgyökérből készült leves szépítő hatású, a párolt-sütött birkahús angyalgyökérrel együtt gyógyító - amint megtudom a pontos receptúrát, manten kipróbálom és közreadom mindenképp!

 Ha tetszett, még több receptért ide látogass: www.rozsakunyho.hu