Vajon gondolták-e volna, hogy a tortaevés több, mint ötszáz éves múltra tekint vissza? Bár a korabeli leírások szerint elődeink tortái nemigen hasonlítottak mai társaikra, egy közös bennük: nem mindennapi, édes ínyencségként az asztali örömök megkoronázására tálalták föl egykoron – és ma is a tortakölteményeket. Ha nyelvészkednénk egy kicsit, talán arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a tor, a torkos és a torta szavunk egy tőről fakadhat.
Tortát enni mindig ünnepi alkalom. Felsorolni sem tudnánk, hányféle jeles tortát ismerünk a cukrászdák kínálatából, de most egy egészen izgalmas csoportját említeném a tortáknak: a virágtortákat.
Kutatásaim során kiderült: az ember régóta szereti olyan csemegékkel kényeztetni szeretteit, amelyek szépek és finomak, így nem csoda, hogy képbe jöttek a virágok is. De mivel itt vannak a szürke téli napok, a virágok pedig aludni tértek, most olyan virágos sütiket fogok ajánlani, amelyeket e sötét napokba is igazi színeket fognak hozni! Friss virág híján virágszörppel, szárított virággal, viráglekvárral dolgozhatunk, ezekkel varázsolhatunk a süteményeknek ellenállhatatlan virágaromát! Az adventi időszak mézessütemény és forraltbor illatába is érdemes egy kis virágos hangulatot csempészni: ha névnapot, születésnapot ünnepelünk, mégiscsak a virág, az az igazi!
Levendulatorta
Hozzávalók:
18 dkg vaj,
18 dkg porcukor,
3 tojás,
18 dkg dkg liszt,
2 evőkanál friss, vagy 1 evőkanál szárított levendulavirág,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál tej,
a díszítéshez 2 evőkanál levendulaszörp, porcukor, szárított virágszirmok
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és fehéredésig tovább keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a levendulavirágokat, a vaníliás cukrot, majd a tejet is hozzáadjuk. A simára eldolgozott masszát egy kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába töltjük és 180 fokon kb. 50 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítva hűlni hagyjuk. A levendulaszörpöt annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. A kihűlt tésztára kenjük és levendulavirágokkal kicsinosítjuk.
Sajttorta levendulás hangulatban
A vízfürdőben sült sajttorta krémes, lágy marad, nem szárad ki. Az egyenletes hőhatásnak köszönhetően egy bársonyosan kellemes, lágyan levendulás végeredmény születik. Sajttorta nem csak levendulabolondoknak!
Hozzávalók:
18 dkg zabkeksz,
7 dkg vaj,
25 dkg krémsajt,
10 dkg porcukor,
2 tojás,
1 tojássárgája,
0,5 dl tejszín,
0,5 dl tejföl,
1 citrom,
1 evőkanál levendulavirág,
1 teáskanál búzakeményítő
A kekszet mozsárban összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, alaposan összedolgozzuk, majd egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába-oldalára nyomkodjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a krémsajtot simára keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgáját, majd a tejszínt, a tejfölt, fél citrom levét és reszelt héját. Végül belekeverjük a levendulavirágokat és a keményítőt, amit előbb egy evőkanálnyi vízben elhabartunk. A masszát a lehűlt kekszrétegre öntjük, a formát egy tepsibe állítjuk. A tepsit 2-3 cm magassági forró vízzel feltöltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 150 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje puha, remegős.
Rosalinda torta
Hozzávalók:
6 tojásból sütött piskótalap,
20 dkg rózsalekvár,
4 ek. rózsalikőr,
2 ek. citromlé,
30 dkg porcukor,
22-30 kandírozott rózsaszirom
A piskótalapot ujjnyi vastagon felszeleteljük, rózsalekvárral megkenve egymásra helyezzük. A rózsalikőrt a citromlével és annyi porcukorral keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A piskóta tetején egyenletesen elkenjük, és a kandírozott szirmokkal szépen telirakjuk. Forró vízbe mártott késsel, kis négyzetekre darabolva kínáljuk.
Aki szeretne még jobban elmélyedni a virágtorták világában, ajánlom figyelmébe a Virágkonyha című könyvemet, vagy látogasson el december 3-4-én Kecelre, a 30. Flóra Virágfesztiválra, ahol vetített képes előadást láthat-hallhat Varázslatos virágtorták címmel, megkóstolhat többféle virágot és virágkészítményt, és tulajdonosa lehet dedikált példányoknak is!
Utolsó kommentek