Vajon gondolták-e volna, hogy a tortaevés több, mint ötszáz éves múltra tekint vissza? Bár a korabeli leírások szerint elődeink tortái nemigen hasonlítottak mai társaikra, egy közös bennük: nem mindennapi, édes ínyencségként az asztali örömök megkoronázására tálalták föl egykoron – és ma is a tortakölteményeket.  Ha nyelvészkednénk egy kicsit, talán arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a tor, a torkos és a torta szavunk egy tőről fakadhat.

Tortát enni mindig ünnepi alkalom. Felsorolni sem tudnánk, hányféle jeles tortát ismerünk a cukrászdák kínálatából, de most egy egészen izgalmas csoportját említeném a tortáknak: a virágtortákat.  

Kutatásaim során kiderült: az ember régóta szereti olyan csemegékkel kényeztetni szeretteit, amelyek szépek és finomak, így nem csoda, hogy képbe jöttek a virágok is. De mivel itt vannak a szürke téli napok, a virágok pedig aludni tértek, most olyan virágos sütiket fogok ajánlani, amelyeket e sötét napokba is igazi színeket fognak hozni! Friss virág híján virágszörppel, szárított virággal, viráglekvárral dolgozhatunk, ezekkel varázsolhatunk a süteményeknek ellenállhatatlan virágaromát! Az adventi időszak mézessütemény és forraltbor illatába is érdemes egy kis virágos hangulatot csempészni: ha névnapot, születésnapot ünnepelünk, mégiscsak a virág, az az igazi!

Levendulatorta

Hozzávalók:

18 dkg vaj,

18 dkg porcukor,

3 tojás,

18 dkg dkg liszt,

2 evőkanál friss, vagy 1 evőkanál szárított levendulavirág,

1 csomag vaníliás cukor,

2 evőkanál tej,

a díszítéshez 2 evőkanál levendulaszörp, porcukor, szárított virágszirmok

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és fehéredésig tovább keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a levendulavirágokat, a vaníliás cukrot, majd a tejet is hozzáadjuk. A simára eldolgozott masszát egy kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába töltjük és 180 fokon kb. 50 percen át sütjük.  A sütőből kivéve rácsra borítva hűlni hagyjuk. A levendulaszörpöt annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. A kihűlt tésztára kenjük és levendulavirágokkal kicsinosítjuk.

Sajttorta levendulás hangulatban

A vízfürdőben sült sajttorta krémes, lágy marad, nem szárad ki. Az egyenletes hőhatásnak köszönhetően egy bársonyosan kellemes, lágyan levendulás végeredmény születik. Sajttorta nem csak levendulabolondoknak!

Hozzávalók:

18 dkg zabkeksz,

7 dkg vaj,

25 dkg krémsajt,

10 dkg porcukor,

2 tojás,

1 tojássárgája,

0,5 dl tejszín,

0,5 dl tejföl,

1 citrom,

1 evőkanál  levendulavirág,

1 teáskanál búzakeményítő

A kekszet mozsárban összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, alaposan összedolgozzuk, majd egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába-oldalára nyomkodjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a krémsajtot simára keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgáját, majd a tejszínt, a tejfölt, fél citrom levét és reszelt héját. Végül belekeverjük a levendulavirágokat és a keményítőt, amit előbb egy evőkanálnyi vízben elhabartunk. A masszát a lehűlt kekszrétegre öntjük, a formát egy tepsibe állítjuk. A tepsit 2-3 cm magassági forró vízzel feltöltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 150 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje puha, remegős.

Rosalinda torta

Hozzávalók:

6 tojásból sütött piskótalap,

20 dkg rózsalekvár,

4 ek. rózsalikőr, 

2 ek. citromlé,

30 dkg porcukor,

22-30 kandírozott rózsaszirom

A piskótalapot ujjnyi vastagon felszeleteljük, rózsalekvárral megkenve egymásra helyezzük. A rózsalikőrt a citromlével és annyi porcukorral keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A piskóta tetején egyenletesen elkenjük, és a kandírozott szirmokkal szépen telirakjuk. Forró vízbe mártott késsel, kis négyzetekre darabolva kínáljuk.

Aki szeretne még jobban elmélyedni a virágtorták világában, ajánlom figyelmébe a Virágkonyha című könyvemet, vagy látogasson el december 3-4-én Kecelre, a 30. Flóra Virágfesztiválra, ahol vetített képes előadást láthat-hallhat Varázslatos virágtorták címmel, megkóstolhat többféle virágot és virágkészítményt, és tulajdonosa lehet dedikált példányoknak is!