A tavasz ihlette, böjt idejére való fogás. Ebédre, vacsorára, akár piknikezni is magunkkal vihetjük. Vitaminban gazdag, és nagyon nagyon finom!

Búzafasirt

Hozzávalók:

30 dkg búza,

2 tojás,

1 közepes vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

só,

2 evőkanál szárított körömvirág,

4-5 evőkanál zsemlemorzsa,

a sütéshez: olaj

A búzát egy éjszakára beáztatjuk. Leöblítjük, felöntjük háromszor annyi vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük (A főzővízbe olykor zöldséget is teszek.) Ha a búza megfőtt, leszűrjük, húsdarálón kétszer ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a bársonyvirág-szirmokkal, a tojásokkal. Annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. Vizes tenyérrel lapos pogácsákká formáljuk és forró zsiradékban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.

Virágsaláta

Hozzávalók:

1 csomó retek,

1 csomó új hagyma,

egy marék friss kerti zöld: például tyúkhúr, cickafark, mezei sóska, zsenge pitypanglevél, 1 csokor ibolyavirág,

só,

2 evőkanál olívaolaj,

1 evőkanál virágecet

A retket, a hagymát megtisztítjuk, előbbit gyufaszálnyi csíkokra, míg utóbbit karikára vágjuk. A zöld leveleket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a nagyobbakat összetépkedjük, és a száruktól megfosztott ibolyavirágokkal együtt a retekhez meg a hagymához adjuk. A virágecetet pici sóval meg az olívaolajjal kikeverjük, és a salátával összeforgatjuk. Aki szereti, néhány főtt tojást is karikázhat bele tálalás előtt! Az ibolyaszezon elmúltával más friss kerti ehető virággal is kínálhatjuk.

Tetszett?

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!