A karácsonyi ünnepkör és a vele járó nagy étkezések bevégeztettek. Most, hogy a farsangi időszakba lépünk, elmerenghetünk (miközben a hétvégi disznótorra készülünk, vagy épp új fánk recept után kutakodunk a neten): Milyen lesz a gasztro trend ebben az évben?
Nos, erre mindenki mást és mást jövendöl. Egyben viszont megegyezik minden mértékadó médium: mindegyikből kifelejtették a virágokat! Pedig amikor a vegetáriánus konyha előre töréséről van szó, vagy a tudatos élelmiszereket helyezzük előtérbe, ha a komfort vagy az egészség az első, bármelyik kategóriában ott helyük. Keleties konyha? Krizantém és dália. Egészségtudatosság? Körömvirág, kamilla és levendula. Gyorskonyha? Rózsa. Közösségi étkezés, közösségi kertek, közös virágoskert: mennyi mennyei mezei virág…
A hamburgi Foodreport 2015 által előre vetített trendek közül a „Soft Health“ „Do it yourself“ mindenképpen a virágok irányába enged indulni. És ahogyan magam tapasztaltam, az attraktív zöldségek mellett a virágok is egyre jobban „ott vannak”.
Íme egy recept, ami egyáltalán nem konvencionális, ám annál izgalmasabb: cukor- és laktózmentes, csípős és sós, csöppnyit édes és levendulás. Minden részében a 2015. évi trendekre hajaz.
Ezzel kívánunk boldog új esztendőt minden kedves Virágkonyha-kedvelőnek!
Tüzes töltött paprika
Hozzávalók:
40 dkg apróbb, csípős savanyú paprika
(vagy peperoni)
12 dkg tejszínes krémsajt
6-8 szál levendula
1 ágacska rozmaring
2 tojás
15 dkg liszt
2 ek. reszelt parmezán sajt
só
kb. 1,5 dl száraz fehérbor
a sütéshez: olaj
A paprikák végét levágjuk, és a magokat kikaparjuk úgy, hogy a paprikák egyben maradjanak. Jól lecsepegtetjük őket. A krémsajtot a lemorzsolt levendulavirággal és finomra vágott rozmaringgal ízesítjük, megsózzuk, majd a paprikákba töltjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a parmezánt, csipetnyi sót és annyi borral keverjük simára, hogy sűrű masszát kapjunk. A megtöltött paprikákat a masszában megmártjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és máris kínálhatjuk.
Arra még nem jöttünk rá, mikor kellene tálalni, mert általában még ott, a tűzhely mellett elfogy… de borkorcsolyának mindenképp bevált! Természetesen szárított étkezési levendulából is elkészíthető!
Ha tetszett, látgassanak el máskor is! Kedveljék a Virágkonyha közösségi oldalát, ahol naponta friss virágos érdekességeket találnak!
Utolsó kommentek