Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tányérban a virág a trend

A karácsonyi ünnepkör és a vele járó nagy étkezések bevégeztettek. Most, hogy a farsangi időszakba lépünk, elmerenghetünk (miközben a hétvégi disznótorra készülünk, vagy épp új fánk recept után kutakodunk a neten): Milyen lesz a gasztro trend ebben az évben?

Nos, erre mindenki mást és mást jövendöl. Egyben viszont megegyezik minden mértékadó médium: mindegyikből kifelejtették a virágokat! Pedig amikor a vegetáriánus konyha előre töréséről van szó, vagy a tudatos élelmiszereket helyezzük előtérbe, ha a komfort vagy az egészség az első, bármelyik kategóriában ott helyük. Keleties konyha? Krizantém és dália. Egészségtudatosság? Körömvirág, kamilla és levendula. Gyorskonyha? Rózsa. Közösségi étkezés, közösségi kertek, közös virágoskert: mennyi mennyei mezei virág…

A hamburgi Foodreport 2015 által előre vetített trendek közül a „Soft Health“ „Do it yourself“ mindenképpen a virágok irányába enged indulni. És ahogyan magam tapasztaltam, az attraktív zöldségek mellett a virágok is egyre jobban „ott vannak”.

Íme egy recept, ami egyáltalán nem konvencionális, ám annál izgalmasabb: cukor- és laktózmentes, csípős és sós, csöppnyit édes és levendulás. Minden részében a 2015. évi trendekre hajaz.

Ezzel kívánunk boldog új esztendőt minden kedves Virágkonyha-kedvelőnek!

Tüzes töltött paprika

Hozzávalók:

40 dkg apróbb, csípős savanyú paprika

(vagy peperoni)

12 dkg tejszínes krémsajt

6-8 szál levendula

1 ágacska rozmaring

2 tojás

15 dkg liszt

2 ek. reszelt parmezán sajt

kb. 1,5 dl száraz fehérbor

a sütéshez: olaj

A paprikák végét levágjuk, és a magokat kikaparjuk úgy, hogy a paprikák egyben maradjanak. Jól lecsepegtetjük őket. A krémsajtot a lemorzsolt levendulavirággal és finomra vágott rozmaringgal ízesítjük, megsózzuk, majd a paprikákba töltjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a parmezánt, csipetnyi sót és annyi borral keverjük simára, hogy sűrű masszát kapjunk. A megtöltött paprikákat a masszában megmártjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és máris kínálhatjuk.

Arra még nem jöttünk rá, mikor kellene tálalni, mert általában még ott, a tűzhely mellett elfogy… de borkorcsolyának mindenképp bevált! Természetesen szárított étkezési levendulából is elkészíthető!

Ha tetszett, látgassanak el máskor is! Kedveljék a Virágkonyha közösségi oldalát, ahol naponta friss virágos érdekességeket találnak!

Tovább

Levendulás töltött alma

A töltött-sült alma egész télen időszerű, látványos és nagyvonalú desszert! Szilveszterre egy pofonegyszerű, levendulás változat. Könnyű, kalóriaszegény és egészséges, amit akár egész évben kínálhatunk, nem csak levendulabolondoknak!

...és ha kihűlt, akkor is finom, lágyan simgatja a másnapos bendőt!Tehát újévre hidegen ajánlom!

Hozzávalók személyenként:

1 szép nagy,  1 alma,

6 dkg túró,

1 kiskanál tejföl,

1 kiskanál szárított levendulavirág,

csöppnyi méz,

2 dkg dió,

csipetnyi vaj

A gyümölcsöket félbevágjuk, kimagvaljuk, a magházat karalábévájóval kivájjuk, majd egy kivajazott tűzálló tálra állítjuk.

A túrót áttörjük, a tejföllel meg a mézzel simára keverjük. Hozzáadjuk a levendulavirágokat és a gyümölcsökre halmozzuk. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, egy-egy kis darabka vajat morzsolunk rá és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Azon melegében kínáljuk ezt az illatos, meleg desszertet.

Videón is megnézhetik nyárias változatát:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/illatos-toltott-gyumolcs-0gljrX2hudaEjE6T

Még több virágos és levendulás receptet olvashatnak a Virágkonyha című könyvemben! Ha a Virágkonyha közösségi oldalának kedvelői, naponta frissen értesülhetnek a legújabb virágos receptekről!

Tovább

Mézes-chilis-rózsás mozzarella

A hagyományos karácsonyi ételsorba mindig érdemes belecsempészni egy-egy újdonságot. Valami olyan, ünnepi különlegességet, amitől feledhetetlen lesz a vacsora . és ami aztán akár hagyományként is élhet majd tovább, ha sikert arat. Nálunk van egy nagy kedvenc, ami az ünnepi menüsorban jól is mutat.

Karácsony virágosan? Miért is ne. Hiszen a rózsa az ünnepek virága, az örök virág, és miért is lehetne ott, ahol annyi finom ünnepi étel sorakozik?

Mézzel, chilivel házasítva egészen izgalmas ízvilág! Gluténmentes, vegetáriánus. És ha kettesben töltjük a karácsonyt, akkor jó tudni: egészen fantasztikus (kipróbált) afrodiziákum! Boldog és egészséges karácsonyt mindenkinek!

Hozzávalók:

2 evőkanál virágméz,

2 kicsi friss, vagy szárított chili paprika,

2 evőkanál rózsaecet,

4 kisebb, illatos rózsa vagy egy marék szárított rózsaszirom,

20 dkg mozzarella

A chilit apróra összevágjuk vagy összetörjük, és a virágecettel együtt a mézbe keverjük. Hozzáadjuk a rózsaszirmokat is, majd a mozzarellát szeletekre, vagy kockára vágva beleforgatjuk. Lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.  Előételként vagy az étkezés után kínáljuk: zöld salátaágyra is helyezhetjük, vagy kínálhatunk mellé diós barna kenyeret.

A receptet a LifeNetwork-ön, vagy itt is megnézhetik:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/mezes-chilis-rozsas-mozzarella-CpCVdNJsCOC4IHeo

Ha tetszett, látgassanak el máskor is! Kedveljék a Virágkonyha közösségi oldalát, ahol naponta friss virágos érdekességeket találnak!

Tovább

A karácsony, az a legkirályabb

A tél első, igazán fagyos reggele: most már minden virág a kertben jégvirággá változott. Virágos kuktáskodás helyett most egy kis vidám olvasnivaló az adventi hétvégére, egy csésze bodza- vagy hársfavirág tea mellé....

 "A karácsonyban az a jó, hogy azt mindenki várja. Várják a boltosok, mert akkor adják el a legtöbb zoknit, játékot, meg élő pontyot. Fenyőfát, naptárt, szaloncukrot és fánfüggő csokoládét pedig kizárólag ilyentájt vesz a nép. Várják a karácsonyt a gyerekek, mert nem kell iskolába menni, és ajándékot hoz a Jézuska. Várják a nagynénik, mert ilyenkor felsejlik a remény, hogy régen látott családtagjaik rájuk nyitják az ajtót s egy újabb meleg kötött zoknival (sállal, kesztyűvel, akciós kávéval, családi szokás szerint) hozakodnak elő. Várják a vámosok, az navosok és az egyéb ellenőrök, mert ők is ekkor gyűjtik be a legnagyobb hasznot, az áentéesz pedig mérgezett süteménydömpingben utazik, és döglött kolbászokat göngyölít föl.

Még szerencse, hogy az év végére tették a karácsonyt, amikor már mindenki úgy unja a munkát, mint szomszéd lova a disznóparéjt.

A karácsony meghitt percei mindig, mindenhol tartogatnak meglepetéseket. Legutóbb gyertyagyújtáskor a nagyobbik bátyám beszorult a szobába. A Mennyből az angyal dallamára feszítettük föl az eltört zárat. Ezalatt a kishúgomra ráborult a fenyőfa, a Nudli nevezetű bernáthegyi meg elfogyasztotta a teraszon hűlő haltekercset. Így hát sütöttünk rántottát a mazsolás borleves mellé. A vacsorát már csak az asztal alatt csipogó SMS-ek zavarták meg. A végére a kisebbik bátyámról leszakadt a zakó ujja, amikor átnyúlt az asztalon, hogy elvegye előlem a legnagyobb lúdlábat – hát régen volt már rajta az öltönye… Az anyukám addig dugdosta előlünk az ajándékokat, míg aztán szentestén már sehol se találta. Mi csak abban tudtunk segíteni, hogy megmutattuk, melyik ruhásszekrényben vannak a kiürült szaloncukros dobozok.

A Kokóék autót vettek a mamának, és a beledugták a kulcsát egy fenyődíszbe. Majdnem lecsupaszították a fenyőt, mire megtalálták, a mama meg megsértődött, mert azt hitte, neki semmit sem hozott a Jézuska. A világválságban egyre fontosabb a szex, harsogta a televízió, hiszen ez egy olcsó szórakozási lehetőség – harsogta az ünnepi műsor, így a fiatalok bezárkóztak a szobába, mert karcsúnak találták az ajándékborítékot.

A Gábor bácsiéknál elromlott a tűzhely, így a kertben főzték bográcsban a halászlevet. Ha már így alakult, a fenyőt sem vágták ki, hanem ott díszítették fel, legalább nem hullt teli tűlevéllel a subaszőnyeg. Sütött nap, jó kis kerti parti volt! Még mindig jobban jártak, mint Ági néniék, akiknek kigyulladt a tévéjük, amikor a gyerek a gyertyával nemcsak a csillagszórót, hanem a függönyt és a könyvespolcot is lángra lobbantotta.

A nagyiéknál előbb a kutya szedegette le magának a karácsonyi dekorációt az ablakpárkányról, magára tekerte a világítós füzéreket, majd egyenként elropogtatta a ledeket, aztán az egér belerágott a nagy tepsi zserbó közepébe. Szerencsére a Papi vette észre, ő nem fél az egértől, és lelőtte a spájzban a légpuskával. A nagyi egyáltalán nem örült ennek. Engesztelésül a papi nekilátott kimeszelni a vérpettyes falú spájzot szentesete.

Aztán, mint minden, a karácsony is egyszer véget ér. A felturbózott műfenyők visszacsomagolódnak a kukazsákjaikba, a verebek elcsipegetik a sütimorzsákat, felépül mindenki a beiglimérgezésből és az akciós HTM-ek okozta sokkból, az ablakokba lógatott mikulásokat pedig elviszi az északi szél.

Már csak Rokker Zsolti nyöszörgi a téli éjszakába, hogy a karácsony, az a legkirályabb."

(Halmos Monika, 2010. Kistarcsai Hírmondó)

 

Tovább

Körömvirágos pogácsa

Nézzenek körül bártan a kertben, mi virágzik még ilyenkor? Pédául a körömvirág dacol a hideggel, a faggyal, szedhetünk belőle. Ehhez a hihtetlenül finom pogácsához azonban a gyógynövényboltban kapható, szárított körömvirág is tökéletesen megfelel! Igazi gyógyropogtató, hiszen a körömvirág nem csak szép sárgára színezi a tésztát és kellemesen kesernyés, különleges ízt ad a pogácsának, de a gyulladáscsökkentő, gyomrot selymesen simogató hatása ilyen formában is érvényesül.

Íme, a recept:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/koromviragos-pogacsa-jZLk5bZHYpTexgvi

Hozzávalók:

25 dkg liszt,

25 dkg túró,

1 tojás,

12 dkg vaj,

1 kiskanál sütőpor,

1 kiskanál só,

1 marék körömvirágszirom,

a tetejére: 1 tojás, durva só

A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek!

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.

A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk.

Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.

Másféle gyógynövényt is sütetünk a pogácsába: cickafarkat, kakukkfüvet, vadmajoránnát…

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is!  Még több virágos receptet talál a Virágkonyhában! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepttel lesz gazdagabb!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek