Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Böjtidőre

A tavasz ihlette, böjt idejére való fogás. Ebédre, vacsorára, akár piknikezni is magunkkal vihetjük. Vitaminban gazdag, és nagyon nagyon finom!

Búzafasirt

Hozzávalók:

30 dkg búza,

2 tojás,

1 közepes vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

só,

2 evőkanál szárított körömvirág,

4-5 evőkanál zsemlemorzsa,

a sütéshez: olaj

A búzát egy éjszakára beáztatjuk. Leöblítjük, felöntjük háromszor annyi vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük (A főzővízbe olykor zöldséget is teszek.) Ha a búza megfőtt, leszűrjük, húsdarálón kétszer ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a bársonyvirág-szirmokkal, a tojásokkal. Annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. Vizes tenyérrel lapos pogácsákká formáljuk és forró zsiradékban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.

Virágsaláta

Hozzávalók:

1 csomó retek,

1 csomó új hagyma,

egy marék friss kerti zöld: például tyúkhúr, cickafark, mezei sóska, zsenge pitypanglevél, 1 csokor ibolyavirág,

só,

2 evőkanál olívaolaj,

1 evőkanál virágecet

A retket, a hagymát megtisztítjuk, előbbit gyufaszálnyi csíkokra, míg utóbbit karikára vágjuk. A zöld leveleket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a nagyobbakat összetépkedjük, és a száruktól megfosztott ibolyavirágokkal együtt a retekhez meg a hagymához adjuk. A virágecetet pici sóval meg az olívaolajjal kikeverjük, és a salátával összeforgatjuk. Aki szereti, néhány főtt tojást is karikázhat bele tálalás előtt! Az ibolyaszezon elmúltával más friss kerti ehető virággal is kínálhatjuk.

Tetszett?

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

 

Tovább

A legvidámabb duó: ibolya és turbolya

Tudták, hogy az ibolya bizonyos lepke és pillangófajok lárvájának elengedhetetlen tápláléka?
És azt, hogy az ibolya magjait hangyák hurcolják szét, amelyek a mag függelékét (hangyakalács) ragadják meg, majd hosszabb táv megtétele után elejtik a magot, s a hangyakalácsot "jutalmul" megeszik?

Az ibolya az ehető virágok egyik legismertebbje, tehát mi is bátran fogyaszthatjuk. Tavasszal az ibolya az első növény, amely ehető virággal örvendeztet meg. Erős illata, édes aromája sokféle módon történő felhasználást tesz lehetővé. Nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtákat. Az ibolya virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg a reggeli harmat felszáradása után: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is.

Az ibolya gyógynövény is egyben: friss, vagy szárított virágának forrázata hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható, tehát mint gyógynövény is jelentős. Különleges teakeverékekben is kitűnően érvényesül aromája, tehát egy esti, pihentető hatású és kellemes álmokat kívánó teakeverékből soha nem hiányozhat.

Az erdei sétát, a kirándulást érdemes összekötni egy kis gyűjtögetéssel is – jó móka és igazi testedzés! Ne feledjük, hogy a növények gyűjtéséhez mindenképpen ismeretekre van szükség, hogy ne szedjünk mérgező vagy védett növényeket! Tartsuk szem előtt, hogy a természetben való gyűjtögetésnek is vannak szabályai, amelyekről előre szintén tájékozódjunk.

 

 

Turbolyás tojáskrém

Hozzávalók:

4 tojás,

10 dkg krémsajt,

5 dkg vaj,

só,

1 kiskanál mustár,

1 csokor friss turbolyalevél,

20-24 ibolya,

 teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd nagylyukú reszelőn reszeljük. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot, mustárral, sóval, finomra vágott turbolyával fűszerezzük. A kenyérszeleteket a tojáskrémmel megkenjük és ibolyával díszítjük. Nem csak látványnak megnyerő, de különlegesen finom!

A recept vadárvácskás változatát itt nézhetik meg!

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

Tovább

Fitneszkert: a legzöldebb ital

Zöld, minden ízében és minden tekintetben. Telis-teli olyan vitaminokkal, amelyekre már hónapok óta szomjazik szervezetünk. Fárasztó kerti munkák? Éppen ez kell hozzá! Ha kigyomláljuk a magvetés helyét, ágyásokat készítünk a palántáknak, ismerkedjünk meg a legizgalmasabb zöld élelmiszerekkel, amelyeket a tavaszi kert nyújt! Készítsünk vitaminpótló zöld turmixot kerti vadnövényekből, amelyeket eddig csak gyomoknak neveztünk.

A kerti munka így a legzöldebb fitnesz: megmozgat, lebarnít, napsugárral simogat – és vitamindús, igazi bio-turmix kínálja belsőleg a felüdülést.

Zöldturmix

Hozzávalók:

személyenként 20-25 dkg gyümölcs

két maréknyi „zöld” a tavaszi kertből: tyúkhúr, mezei sóska, százszorszép levél, ibolyalevél, turbolya, csalán, madársaláta, zsenge pitypanglevél, útifű, kövér porcsin, stb.)

A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és a turmixgépbe tesszük. (alma, banán, őszibarack, sárgabarack, bogyósgyümölcsök, ezeket bátran variálhatjuk).

Hozzáadunk két maréknyi bármilyen ehető zöld növényt. Az arány 60-40% legyen a gyümölcs javára! Összeturmixoljuk és máris fogyasztjuk. Édességét a gyümölcsben található cukor adja.

Tetszett a recept?

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 Halmos Monika

 

 

 

 

Tovább

Aligátorkörte illatos ibolyával. Mi az?

Az avokádóból legtöbbször guacamolét - vagyis avokádókrémet készítünk. Tavasszal is tehetjük ezt, ha szép érett avokádóhoz - más néven aligátorkörtéhez - jutunk.

Nem fokhagymával, nehéz fűszerekkel, ha nem az üde évszakhoz igazodva légies, virágos, lágy ízekkel, és meglátjuk, a hatása így is fenomenális. Az ibolya az avokádóval egybekelve egészen új oldalát mutatja meg, aki már kóstolt édesen iboláyt, vágjon bele ebbe is hamar! Irány a kert vége, vagy a kiserdő, menjünk az orrunk után, ibolyát keresve!

Hozzávalók:

1 érett avokádó

1 narancs

fél dl olívaolaj

só, 2-3 gerezd fokhagyma

egy nagy csokor ibolya

Az avokádót meghámozzuk, húsát feldaraboljuk és a narancs levével megöntözzük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát és simára turmixoljuk, vagy aprítógépben egészen apróra daráljuk.

Reszelt narancshéjjal, sóval ízesítjük. Néhány órára behűtjük, hogy ízek összeérjenek. Friss kenyérre kenjük, és ibolyavirágokkal dúsan megrakjuk.

Ha van kéznél friss retek, vagy zsenge zöld salátalevelek, még gazdagabb tavaszi íz-orgiát varázsolhatunk a szendvicsre.

Sok más, hasonló ibolyás receptet találnak az Ibolya íz-lelő című könyvünkben. Ha tetszett, csatlakozzanak a Virágkonyha közösségi oldalához, ahol napra friss, virágos receptet kínálok!

 

Tovább

Csokis-narancsos-levendulás muffin

A muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető és leguniverzálisabb sütemény. Jó reggelire, csomagolhatjuk tízóraira, vendéget várhatunk vele és mivel könnyen csomagolható, szállítható, így a piknikkosárban is ott a helye!

Elkészítése gyerekjáték, még csak a keveréssel sem kell fáradni - egy angol muffinszakértő szerint csak 16-szor kell átkeverni, és kész! A tepsivakarástól megkímének a kis papírkosárkák - tehát muffinra fel, főleg, ha még levendulás is!

Hozzávalók:

1-1 kisebb narancs és alma

1,5 dl narancslé

2 tojás

8 dkg vaj

25 dkg liszt

1 kiskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

12 dkg levendulás cukor

 8 dkg darált dió

 a formához vaj és liszt

A narancsot alaposan megmossuk meleg vízzel. A megtisztított almával együtt feldaraboljuk, és a turmixgépbe tesszük.  Hozzáadjuk a narancslevet, a felvert tojásokat, az olvasztott vajat és összeturmixoljuk. 

Keverőtálba öntjük, beleszórjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a levendulás cukrot, a darált diót, csipetnyi sóval ízesítjük és gyors mozdulatokkal összekeverjük. 

A muffinsütő mélyedéseibe egy-egy kis papírkosárkát teszünk, és a masszát belekanalazzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 22-25 perc alatt szép halványbarnára sütjük.

Levendulás porcukorral meghintve kínáljuk.

A csokoládés változathoz darált dió helyett 8 dkg egészen apróra tördelt csokoládét keverjünk a masszába! Ünnepi alkalomra levendulás cukormázzal vonjuk be, vagy díszítsük kandírozott levendulával!

Ha tetszett a recept, látogassank vissza máskor is! Levendulás recepteket találnak a Levendula szívvel-lélekkel című könyvemben!

A Virágkonyha közösségi oldalán napról-napra friss virágos finomságok receptjeit olvashatják. Érdemes csatlakozni közösségünkhöz!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek