Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Joghurtos rózsakrém rózsazselével

Még néhány nap, és búcsút mondhatunk a kertben még mindig mosolygó rózsáknak. Ne hagyjuk, hogy a fagy letarolja őket, Katalin napra egy fantasztikusan izgalmas desszert válhat belőlük!

Hozzávalók:

2 dl rózsaszörp

1 tasak tortazselépor

4 dl joghurt

2 nagy, illatos rózsa

2 érett őszibarack

2-3 evőkanál méz

A tortazselé port a rózsaszörpbe szórjuk, majd szüntelenül kevergetve felforraljuk. A besűrűsödött zselét egy kb. 10x20 cm-es fémtálcára öntjük, és a hűtőbe tesszük. Kb. 30 perc alatt megdermed.

A barackot feldaraboljuk, a rózsaszirmokkal együtt a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a mézet, a joghurtot, majd az egészet megturmixoljuk.

Üvegkelyhekbe porciózzuk. A megdermedt zselét apró darabokra vágjuk, a rózsás-gyümölcsös joghurtba szórjuk. Virágszirmokkal díszítjük.

Hogy még egyszerűbb legyen az elkészítése:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/joghurtos-rozsakrem-rozsazselevel-pvRPcyzdb6hU2HMd 

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is! Ha kedveli a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra új virágos élményekkel lesz gazdagabb! A Virágkonyha című könyvemben pedig sok-sok izgalmas virágos receptet talál!

Tovább

Levendulás keksz újragondolva

A levendulás keksz nagyon trendi. És finom. Kávé, tea mellé, gyümölcslevesekhez kitűnő. És egyszerűen elkészíthető, sokáig eltartható, egészséges, mert nyugtató, görcsoldó hatású!

Most egy újragondolt változatban ajánlom, amely egyúttal a készülő levendulás-diétás könyvünk egyik első - és kipróbáltan szuper! - receptje. A mazsolát már most be lehet áztatni, hogy holnapután már semmi se legyen akadálya a kekszsütésnek!

Hozzávalók:

10 dkg mazsola

2 dl szőlőlé (vagy bor)

12 dkg mandula liszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 kiskanál sütőpor

csipetnyi só

15 dkg vaj

1 evőkanál szárított levendula

1 tojás

A mazsolát egy jól záródó üvegbe tesszük, a szőlőlével felöntjük és legalább egy napig állni hagyjuk, ezalatt a szemek szépen kigömbölyödnek.

Sütés előtt a mazsolát lecsöpögtetjük, aprítógéppel vagy botmixerrel pépesítjük. A lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval meg a levendulával elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojást, a mazsolapépet és alaposan összedolgozzuk.

A tésztát fóliába csomagolva néhány órára hidegre tesszük. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kedvünk szerinti formákat szúrunk ki belőle. A kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra sütjük.  Meghinthetjük levendulás porcukorral is.

Ha tetszett a recept, látogassank el ide máskor is! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, naponta friss receptekkel találkozhatnak!

 

Tovább

Mediterrán mámor

Citrom és levendula ? Miféle jó kis házasítás! Ha unjuk már a levendulás kekszet ropogtatni, ideje egy nyáridéző változat felé kacsingatni. Legutóbbi utazásunk képeinek böngészése közben jutott eszembe, hogy ezt most mindenképpen meg kell sütni. Ennél finomabb ízkavalkád nincs is most, ami a korai sötétedés okozta borongós hangulatot feldobná!

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

 1 kiskanál sütőpor

2 evőkanál búzakeményítő

5 dkg vaj

2 evőkanál méz

5 dkg cukor

fél dl narancslé

1 tojás

1 evőkanál levendulavirág

A citromkrémhez:

5 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

2 közepes méretű citrom

A lisztet a sütőporral, a búzakeményítővel elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a mézet, a cukrot, a narancslevet, beleütjük a tojást, beleszórjuk a levendulavirágokat, majd az egészet alaposan kikeverjük.

A sűrű masszából két kiskanál segítségével halmokat teszünk a sütőpapírral borított tepsire, egymástól igen távol, hogy sülés közben össze ne érjenek.

Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Ha kihűltek, kettőt-kettőt citromkrémmel összeragasztunk. Ehhez a citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk.

A vajat gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk fokozatosan a felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok reszelt héját és levét. Addig főzzük gőz felett, míg besűrűsödik.

 A krémet is kihűtjük, majd a kis süteményeket megkenjük, és összeillesztjük őket. Nagyon finom, pikáns kis süteményeket fogunk kapni.

Hasonló levendulás és virágos recepteket talál a Virágkonyhában! Ha tetszett, látogasson vissza később új receptekért. Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra friss és izgalmas virágos csemegékkel lesz gazdagabb!

 

Tovább

Tökravioli levendulás vajjal

Hogy ki, mit ünnepel ezen a hétvégén, az majdnemhogy mindegy, legalábbis konyhai szempontból. Mindegy, hogy a Reformáció Emléknapját, Mindenszentek Ünnepét, Halottak Napját vagy éppen Halloweent ül az ember, a tök ilyenkor mindenképpen telitalálat! És hogy a levendula-fanok se maradjanak hoppon, hát egy olyan finomságot ajánlok, amiből egyből dupla adagot kell csinálni. Nem is olyan macerás, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Amióta itáliai inspirációval rákaptunk az itthon gyúrt tésztára, nem tudunk betelni vele! A tök-chili-levendula trió tésztába bugyolálva pedig elképesztően finom!

Tökravioli levendulás vajjal

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

4 evőkanál olívaolaj

1 közepes vöröhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2 kisebb chili

2 tojás

35-40 dkg liszt

10 dkg vaj

10-15 szál levendula (vagy 1 evőkanál szárított)

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábosba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.

2 tojásból, 2 evőkanál vízből 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök kihűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük. Ha a tök kihűlt, összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük és habzsákba töltjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléke nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük. A megolvasztott vajba szórjuk a levendulát, majd a lecsöpögtetett raviolit beleforgatjuk. Azon forrón, máris tálaljuk. Aki még tékozlóbban szeretné kínálni, reszelt parmezánnal is megszórhatja.

 Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is!  Még több virágos recepetet talál a Virágkonyhában! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!

Tovább

Mielőtt lefagy a töke…

… vagy a cukkinije az első őszi hideg éjszakán, készítsen belőle lekvárt – a tökfőzelék és rántott tök nyári étel, ködös-borongós étlapra nem való. Ha nem volt résen, és lefagyott mégis, dobja a komposztra!

De ha sikerült megmenteni, nézzen körül, hátha van még néhány szál kósza levendula a bokrokon, és máris készülhet az ősz utolsó, pompás levendulás lekvárja. Lehet gondolni a karácsonyra is, ajándékba levendulamániásoknak!

Narancsos-levendulás töklekvár



1 kg tök, patisszon, vagy cukkini
1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított
1 kg cukor
1 citrom
3 narancs
üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk.

Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek