Mediterrán mámor

Citrom és levendula ? Miféle jó kis házasítás! Ha unjuk már a levendulás kekszet ropogtatni, ideje egy nyáridéző változat felé kacsingatni. Legutóbbi utazásunk képeinek böngészése közben jutott eszembe, hogy ezt most mindenképpen meg kell sütni. Ennél finomabb ízkavalkád nincs is most, ami a korai sötétedés okozta borongós hangulatot feldobná!

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

 1 kiskanál sütőpor

2 evőkanál búzakeményítő

5 dkg vaj

2 evőkanál méz

5 dkg cukor

fél dl narancslé

1 tojás

1 evőkanál levendulavirág

A citromkrémhez:

5 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

2 közepes méretű citrom

A lisztet a sütőporral, a búzakeményítővel elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a mézet, a cukrot, a narancslevet, beleütjük a tojást, beleszórjuk a levendulavirágokat, majd az egészet alaposan kikeverjük.

A sűrű masszából két kiskanál segítségével halmokat teszünk a sütőpapírral borított tepsire, egymástól igen távol, hogy sülés közben össze ne érjenek.

Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Ha kihűltek, kettőt-kettőt citromkrémmel összeragasztunk. Ehhez a citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk.

A vajat gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk fokozatosan a felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok reszelt héját és levét. Addig főzzük gőz felett, míg besűrűsödik.

 A krémet is kihűtjük, majd a kis süteményeket megkenjük, és összeillesztjük őket. Nagyon finom, pikáns kis süteményeket fogunk kapni.

Hasonló levendulás és virágos recepteket talál a Virágkonyhában! Ha tetszett, látogasson vissza később új receptekért. Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra friss és izgalmas virágos csemegékkel lesz gazdagabb!

 

Tovább

Tökravioli levendulás vajjal

Hogy ki, mit ünnepel ezen a hétvégén, az majdnemhogy mindegy, legalábbis konyhai szempontból. Mindegy, hogy a Reformáció Emléknapját, Mindenszentek Ünnepét, Halottak Napját vagy éppen Halloweent ül az ember, a tök ilyenkor mindenképpen telitalálat! És hogy a levendula-fanok se maradjanak hoppon, hát egy olyan finomságot ajánlok, amiből egyből dupla adagot kell csinálni. Nem is olyan macerás, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Amióta itáliai inspirációval rákaptunk az itthon gyúrt tésztára, nem tudunk betelni vele! A tök-chili-levendula trió tésztába bugyolálva pedig elképesztően finom!

Tökravioli levendulás vajjal

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

4 evőkanál olívaolaj

1 közepes vöröhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2 kisebb chili

2 tojás

35-40 dkg liszt

10 dkg vaj

10-15 szál levendula (vagy 1 evőkanál szárított)

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábosba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.

2 tojásból, 2 evőkanál vízből 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök kihűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük. Ha a tök kihűlt, összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük és habzsákba töltjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléke nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük. A megolvasztott vajba szórjuk a levendulát, majd a lecsöpögtetett raviolit beleforgatjuk. Azon forrón, máris tálaljuk. Aki még tékozlóbban szeretné kínálni, reszelt parmezánnal is megszórhatja.

 Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is!  Még több virágos recepetet talál a Virágkonyhában! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!

Tovább

Mielőtt lefagy a töke…

… vagy a cukkinije az első őszi hideg éjszakán, készítsen belőle lekvárt – a tökfőzelék és rántott tök nyári étel, ködös-borongós étlapra nem való. Ha nem volt résen, és lefagyott mégis, dobja a komposztra!

De ha sikerült megmenteni, nézzen körül, hátha van még néhány szál kósza levendula a bokrokon, és máris készülhet az ősz utolsó, pompás levendulás lekvárja. Lehet gondolni a karácsonyra is, ajándékba levendulamániásoknak!

Narancsos-levendulás töklekvár



1 kg tök, patisszon, vagy cukkini
1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított
1 kg cukor
1 citrom
3 narancs
üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk.

Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!

Tovább

Nemzeti színű ételek

Végiggondolták-e már, kedves blogolvasók, hogy amikor jó kis magyaros ételeinkkel rakjuk teli az asztalt, legtöbb esetben ezt nemzeti színeinkkel tesszük?


A színtanban a komplementer színkontraszt az egyik legfontosabb kontraszt – de itt a fehér asztal mellett most nem bonyolódnék bele a vörös és a zöld viszonyába sem Goethe-t, sem Itten-t előcibálva. Maradjunk annyiban, hogy a vörös és zöld alkotta színkontraszt az asztalon kívánja a fehéret – vagy a vörös és a fehér áhítozik egy kis zöld után, a mind megnyerőbb esztétikai élmény érdekében?


Gondoljuk csak el: egy vörös szaftban dúskáló pörkölt galuskával, fejes salátával, milyen pompás látvány! Valahogy a paprikás-piros ételek mellé mindig odakívánkozik egy kis zöld: akár savanyúság, akár saláta formájában, vagy csak úgy finomra vágott petrezselyemmel megpettyegetve. És a jó magyar asztalon ott a friss kenyér, hófehér béllel… Vagy a nyári saláta, amiben a paradicsom, a paprika, hagyma hármasa alkot ötvözetet, az nem kiált még valamicske zöldért: belehasogatott uborkáért, zöldfűszerért?


Jómagam többször kaptam azon magam: jé, ez megint egy nemzeti színű ebéd, mert a piros levest egy zöld főzelék követte, vagy a zöld levest egy tál makaróni piros mártással – bár ez utóbbinak aztán nem sok köze volt a magyar konyhához, csak a színek, azok voltak nemzetiek.

A meggyes piskóta megporcukrozva, egy szelíd szál citromfű-bóbitával érkezik, és a délutáni görögdinnyeszelet is belevág a történetbe.


Könnyű nekünk nemzeti színű ételeket varázsolnunk, hiszen paprikánk piros, tengernyi jóízű ZÖLD-ségünk terem, s fehérnek pedig csak a képzeletünk szab határt.  (Képzeljék csak el, mennyivel nehezebb helyzetben lehetnek e téren a brit szigetlakók, a svédek vagy a norvégok…) A magyar tál, magyar ecsettel festve, mindig piros-fehér-zöld. Az ünnepeinken gondolhatunk sok más mellett erre is.

Még akkor is, ha virágokkal főzünk!

Ha tetszett a bejegyzés, látogassanak el legközelebb is, a szegfűszirmos-túrós-ribizlis torta receptjét következő bejegyzésemben olvashatják majd! Kövessék a közösségi oldalon is a Virágkonyhát!

Tovább

Árvácska-idő van

Az árvácska az ősz egyik nagy tarka ajándéka. Míg más rőt, sárga és vöröses árnyalatokban pompázik, addig az árvácskák mókás színkavalkáddal kacagnak az októberi napsütésbe. Igen, mind ehetőek - mármint azok amelyeket nem a park ágyásaiból gyűjtögettünk össze. A balkonládában vagy a kertben pompázó árvácskák gyönyörű dekorációk a tányéron!

A szerényebb virágú vadárvácska az erdős, füves rétek, ligetek apró virága. Virágainak színe változatos, de jellemzően három szín variációjában pompázik.

Az ibolyafélék családjához tartozó növény ízében, illatában a tavaszi illatos ibolyára emlékeztet, ám zamata sokkal enyhébb. A teljes virágzásban lévő vadárvácska virágait gyűjtsük, s a zöld részek eltávolítása után fogyaszthatjuk, száríthatjuk. Kiváltképp nyári gyümölcsökből – barackból, dinnyéből, szaftos körtéből – készült fogásokban élvezhetjük a kis színes virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát.

Másféle apró, réti virággal vegyítve – mint például salátaboglárka, százszorszép, cickafark – zöld saláták alapanyaga lehet.

A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik.

És mivel az időjárás szeszélyeinek köszönhetően turbolya is hajt az akácosokban, készítsünk egy jó kis vad-virágos szendvicskrémet.

Turbolyás tojáskrém vadárvácskával

4 tojás

10 dkg krémsajt

5 dkg vaj

1 kiskanál mustár

1 csokor friss turbolyalevél

20-24 vadárvácska

teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd nagylyukú reszelőn reszeljük. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot, mustárral, sóval, finomra vágott turbolyával fűszerezzük. A kenyérszeleteket a tojáskrémmel megkenjük és vadárvácskákkal díszítjük. Nem csak látványnak megnyerő, de különlegesen finom!

A turbolya vértisztító, anyagcsere-serkentő hatású, de ha nincs kéznél, egy csokor friss petrezselyem vagy snidling is megteszi.

Ha tetszett a recept, érdemes felkeresni a weboldalamat, vagy csatlakozni a közösségi oldalamhoz: katt!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek