Tudták, hogy az ibolya bizonyos lepke és pillangófajok lárvájának elengedhetetlen tápláléka?
És azt, hogy az ibolya magjait hangyák hurcolják szét, amelyek a mag függelékét (hangyakalács) ragadják meg, majd hosszabb táv megtétele után elejtik a magot, s a hangyakalácsot "jutalmul" megeszik?

Az ibolya az ehető virágok egyik legismertebbje, tehát mi is bátran fogyaszthatjuk. Tavasszal az ibolya az első növény, amely ehető virággal örvendeztet meg. Erős illata, édes aromája sokféle módon történő felhasználást tesz lehetővé. Nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtákat. Az ibolya virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg a reggeli harmat felszáradása után: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is.

Az ibolya gyógynövény is egyben: friss, vagy szárított virágának forrázata hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható, tehát mint gyógynövény is jelentős. Különleges teakeverékekben is kitűnően érvényesül aromája, tehát egy esti, pihentető hatású és kellemes álmokat kívánó teakeverékből soha nem hiányozhat.

Az erdei sétát, a kirándulást érdemes összekötni egy kis gyűjtögetéssel is – jó móka és igazi testedzés! Ne feledjük, hogy a növények gyűjtéséhez mindenképpen ismeretekre van szükség, hogy ne szedjünk mérgező vagy védett növényeket! Tartsuk szem előtt, hogy a természetben való gyűjtögetésnek is vannak szabályai, amelyekről előre szintén tájékozódjunk.

 

 

Turbolyás tojáskrém

Hozzávalók:

4 tojás,

10 dkg krémsajt,

5 dkg vaj,

só,

1 kiskanál mustár,

1 csokor friss turbolyalevél,

20-24 ibolya,

 teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd nagylyukú reszelőn reszeljük. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot, mustárral, sóval, finomra vágott turbolyával fűszerezzük. A kenyérszeleteket a tojáskrémmel megkenjük és ibolyával díszítjük. Nem csak látványnak megnyerő, de különlegesen finom!

A recept vadárvácskás változatát itt nézhetik meg!

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika