Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vidám nyári desszert

A bokrok ontják a rózsákat, sorra érnek be a bogyós gyümölcsök a kertben. Virág és gyümölcs házassága, desszertbe komponálva: a legjobb, ami ilyenkor a konyhában történhet! Ne feledjük, csak permetezetlen, saját rózsákat szedjünk (esetleg a szomszédtól...), virágüzletben vásárolt vagy bizonytalan eredetű virágot soha ne kóstoljunk!

Vidám nyári desszert, rétegezve

 Hozzávalók:

40 dkg egres

10 dkg cukor

1 csomag tortazselé por

2 dl bodzaszörp

40 dkg túró

2 dl joghurt

5 evőkanál méz

1 marék rózsaszirom

1 citrom

a díszítéshez apró virágok

 A megtisztított egrest annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a bodzaszörppel elkevert tortazselé porral besűrítjük. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a joghurtot, a mézet, majd egy kis citromlével és egy marék felaprított rózsaszirommal ízesítjük.  A kétféle krémet egy üvegtálba rétegezzük, a tetejét apró, színes virágokkal kidíszítjük.

 

 Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban kapható: egy szórófejes élőalgás növénytápot adunk mellé ajándékba, a virágoskert még bőségesebb virágzása érdekében! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Akácvirágos rebarbarapuding

Akácot nem csak bundában süthetünk. Ha az eső nem vert le minden virágfürtöt, próbáljuk ki az akácvirágot gyümölcspudingba zárva! A rebarbara is új életre kelhet benne, ha néhány tavalyi alma bújik meg a kamrában, annak sem találhatunk ennél jobb helyet. Kellemesen hűsítő, mézes-virágos-gyümölcsös finomság, laktóz- és gluténmentes, vegetáriánusoknak is ajánlom! És persze benne az a semmi máshoz nem hasonlítható buja aroma, ami a májusi estéket felejthetetlenné teszi...

 

Hozzávalók:

20 dkg rebarbara,

20 dkg alma,  

8 dkg méz, 

1 dl narancslé, 

8 fürt akácvirág, 

3 evőkanál búzakeményítő

a szószhoz:

1 nagy csokor citromfű

1 dl narancslé

2 evőkanál méz

A rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk, az almát felkockázzuk. Hozzáadjuk a mézet, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Ha a rebarbara megpuhult, a búzakeményítőt a narancslével elkeverjük szüntelen kevergetés mellett belecsorgatjuk, és 1-2 percig forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a száráról lecsípett akácvirágokat és a masszát vízzel kiöblített formába töltjük. 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, majd a formából tálra borítva, cikkekre vágva kínáljuk.

Nagyon jól illik mellé egy citromfüves szósz. Ehhez a citromfüvet a narancslével meg a mézzel pépesítjük és a puding mellé tálaljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

Tovább

Bodzás sajttorta

Bodzanyílás idején nem csak bodzaszörp és bodzás palacsinta kerülhet terítékre. Például egy bodzavirágos sajttorta pünkösdre a legjobb, ami történhet a bodzával: egyszerű, finom és elronthatatlan!

A vízfürdőben sült sajttorta krémes, lágy marad, nem szárad ki. Az egyenletes hőhatásnak köszönhetően egy bársonyosan kellemes, lágyan bodzás végeredmény születik. Sajttorta nem csak virágrajongóknak!

Hozzávalók:

18 dkg zabkeksz,

7 dkg vaj,

25 dkg krémsajt,

10 dkg porcukor,

2 tojás,

1 tojássárgája,

1  dl tejföl,

1 citrom,

1 marék lemorzsolt bodzavirágocska,

1 teáskanál búzakeményítő

A kekszet mozsárban összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, alaposan összedolgozzuk, majd egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába-oldalára nyomkodjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a krémsajtot simára keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgáját, majd a tejfölt, fél citrom levét és reszelt héját. Végül belekeverjük a bodzavirágokat és a keményítőt. A masszát a lehűlt kekszrétegre öntjük, a formát egy tepsibe állítjuk. A tepsit 2-3 cm magassági forró vízzel feltöltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 150 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje puha, remegős. Behűtjük, bodzavirágokkal díszítjük. Kínálhatunk mellé bodzavirággal bolondított cseresznyelekvárt.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Szép Ilonka bodzafánkja

Bodzaszörpöt szinte minden házban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van, aki a mézesre esküszik (pedig mindig megbuggyan és bodzamurci lesz belőle), van, aki mentával turbózza fel, így kissé fogkrémes feeling-et ad neki.  És sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában.

Nemrégiben egy fesztiválon, ahol csudafinom krumplis ételeket sütöttek főztek, több helyütt is laska sült a masinán. Nem akartunk nagyon buta messzirőljötteknek tűnni, gondoltuk, előbb-utóbb úgyis megtudjuk, hogyan sül az a nevezetes laska – és min.  Nos, mint azt aztán elmesélték, mi is az a laska: „Mi kigombócoljuk a főtt, összetört, liszttel összegyúrt krumplit, kinyújtjuk, megsütjük a tűzhely platniján. Olcsó és egyszerű étel, lekvárral, mákkal, túróval lehet tölteni”. Vagyis egy zsír nélkül sült krumplis palacsinta-féleséget tisztelhettünk a laska személyében, ami akkor, ott a fává nőtt bodzák alatt bodzavirággal is sült. Túróval megtöltve zseniális volt! (És stílusosan bodzás sör is akadt mellé a büfében!)

Az én nagyanyám egyszerű palacsintatésztát kavart, abba mártva sütötte ki a virágokat: legjobban azt imádtam, amikor a virág kikandikált a bundából és szép aranyszínűre, ropogósra sült.  A leánykáim nagymamája matyóföldről hozta magával a bodzavirágos fánk receptjét, ami a gyűjteményemben az ő nevét viseli. Első virágos szakácskönyvemben, a 2000-ben megjelent Varázslatos virágízekben tettem közkinccsé a receptet, azóta sokan átvették, saját képmásukra formálták – de a bodzás fánk most már ezen a néven vonult be a gasztrotörténelembe.

Mindenképpen ki kell próbálni, mert elképzelhetetlenül finom, amikor a lágy fánktésztában megbújó kis virágok tavaszi íze omlik szét a szánkban: egy nagy-nagy falatnyi május, minden mámorával. Kellemes szórakozást hozzá – és ha elmúlt május, akkor se sajnáljuk, mert lesz jövőre is, és ha szép lesz a nyár, augusztus végén egy szép másodvirágzással örvendeztet meg a bodza – akkor pedig mindenképp meg kell sütni Szép Ilonka bodzafánkját!

Hozzávalók:

3 dl tej,

3 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg vaj,

 5 evőkanál cukor,

2 tojássárgája,

csipetnyi só,

8 tenyérnyi bodzavirág,

a sütéshez olaj, a tetejére porcukor

Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én egy szép nagy virágformájúra esküszöm). Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva kínáljuk.

 Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Indokolatlan virághasználat?

Trend lett virágot enni – nem kis szerénységgel mondhatom, hogy lassan húsz évnyi munkám van abban, hogy kis hazánkban megismerjék az ehető virágok csodálatos világát. A világhálón sorra jelennek meg fotók, receptek – és sok-sok téves információ lát bennük napvilágot! E héten recept helyett néhány nagyon fontos élelmiszerbiztonsági tudnivalóra szeretném felhívni minden virágot enni vágyó figyelmét!

Végre rendet kellene tenni ebben a dologban: mert a virágüzletekben kapható virágokat megenni SZIGORÚAN TILOS! Nem lehet eleget hangsúlyozni: kizárólag étkezési célra termesztett virágot szabad megenni! Amikor annyi időt és energiát fektetnek a vendéglátósok az élelmiszerbiztonság előírásainak betartására, mégis könnyűszerrel etetnek bolt virágot a vendégekkel. És csak a szerencsén múlik, hogy nem lesz baj! Egy nemrégiben napvilágot látott német tanulmány szerint az Európába érkező, Észak-Afrikában termesztett dísznövényeket még megszagolni sem volna szabad, hát még megenni! Az esküvői dísztortákra virágüzletben készített, vizes oázisba helyezett virágkompozíciókat tenni szintén nem lenne szabad! Érdekes, hogy eddig ezekre még senki sem irányította rá a figyelmet! Ahogy a rózsakertésztől kapott elhullott szirmokból sem főzhetünk lekvárt, és a parkban tépett levendulát sem morzsolhatjuk a keksz tésztájába.

A külföldről interpretált receptekkel is van némi baj: a receptben előfordulhat olyan virág, amely nálunk védett növény! Ugyan hasmenést nem kapunk tőle, annál inkább természetvédelmi bírságot.

Hasonlóképpen egy messzi földről származó receptben említett virág nálunk nem honos, tehát melegházi körülmények közt, vegyszerekkel nevelik. Ennek sem a tányérunkon a helye!

Nap-nap után hívnak fel a legkülönbözőbb kérdésekkel – megette a gyerek a sárga virágot, most mi lesz? Találtam egy receptet, megfőztem, szörnyű keserű, mi legyen? Ehető –e ez a lila, ami itt nő az anyós kertjében és illatos? Egy mértékadó szakácsversenyről olvastam: a szervezők tökéletesen dolgoztak, aki 12 egyforma kék virágot kért, annak is megszerezték. Honnan? Milyen kék virágot? És minek kellett az oda? Színnek? Hogy kerülhet egy szakácsversenyen olyan a tányérra, amiről maga a magát megmérető szakács sem tudja, mi és honnan…

Innen is üzenem az orgonaára éheseknek: sokakat fog újra és újra csalódás érni, mert hazánkban az orgonák jelentős része keserű… és a lila akácból főzött bármi sokszor szürkére változik!

Csak azt tudom tanácsolni: aki virágot szeretne enni, járja körül a témát, tanulja meg, mi ehető – mint a gombákat, aki gombászni indul. E célt szolgálják könyveim, előadásaim is. Ha rálelünk egy jónak tűnő receptre, ne dőljünk be neki: csak „tiszta forrásból” dolgozzunk, vagyis hagyatkozzunk olyanok receptjeire, akik valamit is konyítanak a témához. Ma mindenki trendi akar lenni és virágot szór a tányérba akár kell, akár nem. De milyen virágot…

Kedves virágevők, látogassák honlapomat, nézzék a Virágkonyha műsorát, és egynek bátran tiszta, megbízható helyről származó, 100%-ban ehető friss virágokat!

Ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvemben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek