Itt a farsang, áll a bál…szól a nóta, s ha bálba nem is megyünk, azért a farsang akkor is itt van. A mindennapok egyhangú ritmusát, a munkanapok és hétvégék végtelen sorát festik alá az évszakokkal változó, s az életünket színesítő ünnepek. Az ünnepek örömei közt első helyet foglalnak el a fehér asztal nyújtotta kis „boldogságok”.
Hogy miként jött divatba a fánksütés, arról többféle történetet ismerünk, s mint a legtöbb jó dolog, a fánk is a véletlennek, mégpedig a szerencsés véletlennek köszönhette születését.
Így vagy úgy, de a fánk tért nyert szinte minden konyhában. Ez a sült tésztaféleség elsősorban farsang idején népszerű, de az idők és a szokások oly változatos formáját kínálják, hogy egész évben élvezhetjük, számtalan formában: szalagos farsangi fánkként, egyszerű túró- vagy burgonyafánk alakjában, de lehet a fánk csöröge, talkedli, rózsafánk is, vagy kövér töltelékes, ahogyan éppen kedvünk telik benne. Nálunk legtöbbször - mi sem természetesebb - a virágos fánkok a menők.
Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
2 evőkanál rum
2 evőkanál rózsaszörp
1 dl tejföl
4 tojássárgája
a sütéshez: olaj
a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen legalább 1 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 3 különböző nagyságú kerek formával kiszúrjuk. A tésztakorongok széleit bevagdossuk, mert sütésnél így nyílnak szépen szét, rózsaformára. A legnagyobb lapot kézbe vesszük, a közepét tojásfehérjével megkenjük, és a közepes lapot belenyomjuk. Utóbbit is megkenjük a tojásfehérjével, hogy a legkisebb tésztakorongot ráragaszthassuk, majd a közepét kissé benyomjuk. A megadott mennyiségből kb. 16 rózsafánkot illeszthetünk így össze, melyeket közepesen forró olajban kb. 3 perc alatt megsütünk. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, porcukorral megszórjuk és rózsalekvárral kínáljuk.
Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is! A Virágkonyha Közösségi oldal kedvelői nap mint nap értesülhetnek friss virágos programokról és a legújabb receptekről!
Utolsó kommentek