Az "ettél-e már levendulát" kérdésre máris adódik a felelet: igen, fagyit, szörpöt, kekszet már igen! A levendulás kekszbe, bármerre is járunk az országban, belebotlunk. Ha jól készítik ezt a nagy klasszikust, kellemes egy pohár tea mellé, összecseng a lattéval, vagy odabiggyeszthetjük egy nyári gyümölcsös desszert mellé, vagy csak ott rejtőzika kekszes dobozban, jó rájárni. Ha virágokat kóstoltatok, a levendulás keksz-rózsalekvár kombó mindig telitalálat!
De lehet-e kekszet sütni hozzáadott cukor nélkül, és kicsit reformosabban? Még szép, hogy lehet, főleg, amikor a levendulaszezon második felében friss, de már egy picit szikkadt, isteni aromával felvértezett levendula érkezhet a konyhába.
Hozzávalók:
10 dkg mazsola,
2 dl szőlőlé (vagy fehérbor),
12 dkg zabpehely,
20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 kiskanál sütőpor,
csipetnyi só,
15 dkg vaj,
1 evőkanál szárított levendulavirág,
1 tojás
A mazsolát egy jól záródó üvegbe tesszük, a szőlőlével vagy borral felöntjük és legalább egy napig állni hagyjuk, ezalatt a szemek szépen kigömbölyödnek. Sütés előtt a mazsolát lecsöpögtetjük, aprítógéppel vagy botmixerrel pépesítjük.
A zabpehlyet nem túl finomra őröljük, aliszttel, a sütőporral, csipetnyi sóval meg a levendulával elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojást, a mazsolapépet és alaposan összedolgozzuk.
A tésztából 3-4 cm vastag rudakat formálunk, és fóliába csomagolva néhány órára hidegre tesszük. Azután 2-3 mm vastagon felszeleteljük, a kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra sütjük.
Meghinthetjük levendulás porcukorral is.
Ha tetszett a recepet, látogasson el a www.rozsakunyho.hu oldalamra, ahol mindent megtalál az ehető virágokról!
Utolsó kommentek