Az ibolyavirág egy klasszikus összetevője a németföldön hagyományosan kedvelt zöldcsütörtöki levesnek. A többi zöld hozzávaló: zsenge cickafark, útifű, százszorszép, mezei sóska, csalán, kerekrepkény, tyúkhúr, mind-mind a tavaszi kertből kerül a konyhára: üdeségükkel, friss zöld ízükkel kényeztetnek – és nem utolsó sorban vitamintartalmukkal gazdagítanak.
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj,
3 szál újhagyma,
40 dkg burgonya,
3 marék friss zöld a kertből: zsenge cickafark, útifű, százszorszép, mezei sóska, csalán, kerekrepkény, tyúkhúr, pitypang levelei,
1 csokor ibolyavirág,
só, tarkabors,
esetleg 1 dl tejföl,
a tálaláshoz pirított zsemlekocka
Az apróra vágott újhagymát az olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát.
Felöntjük 8 dl vízzel, megsózzuk és fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. A zöld leveleket összevágjuk, és a fővő levesbe szórjuk. Kb. 3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve pürésítjük.
Kevés tarkaborssal és esetleg tejföllel ízesítjük, majd ibolyavirágokkal gazdagon megszórjuk. Pirított zsemlekockát kínálhatunk mellé.
Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!
Áldott húsvétot mindenkinek!
Halmos Monika
Utolsó kommentek