Az ibolyavirág egy klasszikus összetevője a németföldön hagyományosan kedvelt zöldcsütörtöki levesnek.  A többi zöld hozzávaló: zsenge cickafark, útifű, százszorszép, mezei sóska, csalán, kerekrepkény, tyúkhúr, mind-mind a tavaszi kertből kerül a konyhára: üdeségükkel, friss zöld ízükkel kényeztetnek – és nem utolsó sorban vitamintartalmukkal gazdagítanak.

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj,

3 szál újhagyma,

40 dkg burgonya,

3 marék friss zöld a kertből: zsenge cickafark, útifű, százszorszép, mezei sóska, csalán, kerekrepkény, tyúkhúr, pitypang levelei,

1 csokor ibolyavirág,

só, tarkabors,

esetleg 1 dl tejföl,

a tálaláshoz pirított zsemlekocka

Az apróra vágott újhagymát az olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. 

Felöntjük 8 dl vízzel, megsózzuk és fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.  A zöld leveleket összevágjuk, és a fővő levesbe szórjuk.  Kb. 3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve pürésítjük.

Kevés tarkaborssal és esetleg tejföllel ízesítjük, majd ibolyavirágokkal gazdagon megszórjuk.  Pirított zsemlekockát kínálhatunk mellé.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Áldott húsvétot mindenkinek!

Halmos Monika