… vagy a cukkinije az első őszi hideg éjszakán, készítsen belőle lekvárt – a tökfőzelék és rántott tök nyári étel, ködös-borongós étlapra nem való. Ha nem volt résen, és lefagyott mégis, dobja a komposztra!

De ha sikerült megmenteni, nézzen körül, hátha van még néhány szál kósza levendula a bokrokon, és máris készülhet az ősz utolsó, pompás levendulás lekvárja. Lehet gondolni a karácsonyra is, ajándékba levendulamániásoknak!

Narancsos-levendulás töklekvár



1 kg tök, patisszon, vagy cukkini
1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított
1 kg cukor
1 citrom
3 narancs
üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk.

Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!