A Márton-nap bűvölete a hétvégén még tart, és a libás menü megkoronázásaként a legjobb egy gesztenyés dessze.rt.

Csoki- és levendulaimádóknak ezt kötelező kipróbálni! A moelleux a francia moelle szóból ered, s átvitt értelemben annyit jelent: lágy, puha, bársonyos meleg, olvadó. Más olvasatban: „olvadós csokoládé”. Mondhatnánk úgy, hogy sületlen csokis piskóta, melynek a közepe olvad és folyik - de ez esetben egy kis gesztenyés krémes meglepetést is tartogat. Melegen a legjobb, de ha behűtjük, akkor is kellemes.

Csokis molleaux levendulás habbal

Hozzávalók: 12,5 dkg étcsokoládé,

4 dkg liszt,

12 dkg levendulás cukor,

12,5 dkg vaj,

2 tojás,

10 dkg gesztenyepüré,

3 evőkanál tej,

a forma kikenéséhez vaj és mandula,

a levendulás habhoz 2 dl tejszín,

5 dkg levendulás cukor

A gesztenyemasszát a tejjel elkeverjük, majd négy golyót formálunk belőle és a fagyasztóba tesszük. Négy kis felfújt-formát kivajazunk, durvára vágott mandulával meghintjük. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a lisztet, majd egymás után a tojásokat. A masszából egy keveset a formácskák aljába töltünk, ráhelyezünk egy-egy gesztenyegolyót, majd a többi masszával befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon, résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett kb. 25 percig sütjük. Eközben a tejszínt kemény habbá verjük, és apránként hozzáadjuk a kávédarálóban porrá őrölt levendulás cukrot. A kis süteményeket a sütőből kivéve a formákból kiborítjuk, és azon forrón, a levendulás hab kíséretében kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!