Virágcumi: nemrégiben hallottam a lángvirág efféle felhasználásáról. Egyes vidékeken a kis virágokat a gyerekek szájba vették, az édes nektárt kiszivogatták velóle. A kis virágok eközben úgy kandikáltak ki a gyerekek szájából, mint egy-egy virág formájú, színes cumi. 

A nosztalgikus lángvirág a romantikus, régi kertek évelő virága. Úgy  gondolom, tipikus-nagymama-kert virág, bár az utóbbi időben egyre több új kertben is vélem felfedezni. Nálunk is van - de a miénk is a "nagyi kertje", hiszen most már, hogy egy hete Henrik unokám is megérkezett, már három fiúcska rontópálkodhat a virágoskertben.

Egy lánvirágos recept, de nem gyerekeknek! A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez simul lángvirág, harmonikusan, simogatni való, kedves szirmaival, lágy aromájával.

Vörösboros körte lángvirággal

Hozzávalók:

15 dkg cukor,

2 dl vörösbor,

1 citrom,

6 körte,

3-4 szál kinyílt lángvirág

A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a citromlét, a cukrot, egy-két karika citromot. Lassú tűzön felforraljuk, majd beletesszük a félbevágott körtéket. 5-6 percig főzzük, majd lefedjük, és legalább egy napon át hűvös helyen érleljük. A megrészegedett körtéket kistányérra tesszük, lángvirággal megszórjuk, és máris kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika