Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, s jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek. Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.

 

Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tök, patisszon, vagy cukkini, 1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 narancs, üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk. Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!