A tökfélék hatalmas családjához különféle alakú terméssel büszkélkedő növények tartoznak – gondoljunk a spárgatökre, a kecses cukkinire, a formás patisszonra. A nagyméretű, trombitaformájú virágok fajtától függően sárgák vagy vajszínűek, melyeket megtöltve kellemes ízű ínyencségként tálalhatunk fel. De süthetjük tempuratésztában is, ahogyan a japánok, vagy készíthetünk belőle mexikói módra krémlevest is.
Itáliában és Görögországban igen kedveltek a tökfélék megtöltött virágai, melyek párolva, sülve vagy bundázva végzik be dolgukat a tányéron.
A tökfélék virágaihoz leginkább csak saját kertünkből juthatunk, bár olykor 8-10 cm-es, haragoszöld cukkíniket árulnak a piacon, amelyek hatalmas virágot cipelnek magukon. A virágokat kedvelik a hernyók is: vizsgáljuk hát át a virágokat gondosan!
Íme egy jó kis nyári recept, zöldésgevők és laktózérzékenyek is bátran barátkozhatnak vel!
Töltött tökvirág
Hozzávalók:
10 dkg búza,
1 kiskanál ételízesítő por,
só,
1 kisebb vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,
csipetnyi kurkuma,
1 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
12 tökvirág,
5 dkg vaj
A búzát előző este beáztatjuk. Másnap ételízesítő porral és sóval ízesített vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre aprítjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk. Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük. A megtöltött tökvirágokat kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk rá és feledve forró sütőbe tesszük 8-10 perce. Párolt zöldségekkel vagy kapros tökfőzelékkel körítve tálaljuk.
Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!
Halmos Monika
Utolsó kommentek