Ehető virágos kertünkben a termés egy része megszárításra kerül. Így egész évben hozzájutahtunk virágokhoz: teába, pogácsába, desszertekhez, amikor csak kell.

Miután többször is megemlítettem a sörkollektoros aszalónkat, amelyet édesanyám készített - például a Virágkonyha című könyvemben is -, olyan sok érdeklődő keresett meg, hogy a legújabb aszaló készítését nyomon követtem. Most megosztom Önökkel is, így készül a sörösdobozokból a házi aszaló!

Most még van idő, hogy a kánikula kezdetére elkészüljön!


 

Az első lépés, hogy hozzá kell jutni legalább 48 sörösdobozhoz - tehát ez a kellemes rész. Ebben a családi összefogás is sokat szokott nyomni a latba! :-)
Azután a dobozok tetejét le kell vágni, a másik végüket behasogatni. 
Egy megfelelő méretű vályút készíteni a dobozoknak - a miénk 6x8 doboz méretű. Maradék deszkák, bútorlapok, szétszedett faládák lehetnek az alapanyagai a favályúnak. A sörösdobozokat egymásba illesztve, szorosan sorban helyezzük a fadobozba.Így szép fekete "csöveket" fogunk kapni.

Az egészet feketére festettük, a dobozokat, a láda belső felét is, majd került rá egy mefelelő méretű üveglap.Itt nem érdemes spórolni, az üvegesnél vágassunk egy megfelelő nagyságú, edzett üveget. (Mert olykor rámászik a macska, rápotyog ez-az - nem érdemes kockáztatni.)

Ha a "kollektor" elkészült, kell hozzá egy megfelelő méretű "házikó". Aki készített már madéretetőt, vagy odút, nem lesz nehéz dolga. A lányeg, hogy a mérete illeszkedjen a kollektor szélességéhez, és legalább 3 tálcát bele lehessen tenni. A házikón, ahol a kollektor csatlakozuóik, természetesen egy nyílás van: itt tud a meleg levegő beáramlani az aszalóházba.

A tálcák fa keretre feszített szúnyoghálóból készíthetők el a leggazdaságosabban. Az oldalára kerül az ajtó, ahol a tálcákat ki-be rakosgathatjuk.

Ha ez is elkészült, keressünk neki egy napos helyet a kertben, ahol a lehető leghosszabb ideig éri a napsütés, állítsuk fel a házikót lábakra és 45 fokos szögben illesszük hozzá a kollektort. Ha ez is kész, már csak a napsütést kell várni.

A frissen szedett virágokat terítsük szét a tálcán, és tegyük az aszalóba. Néhány óra múlva, vagy másnap forgassuk meg, rázzuk össze, és tegyük vissza addig, míg zörgősre száradnak. Hasonlóképpen járhatunk el felszeletelt zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ha jó meleg van, gyorsan aszalódik benne minden, ez a titka az aromák és színek tartósságának.

Kánikulában mértünk benne 68 C fokot is!

Tavaly elköltözött az aszalónk a kert másik, napsütötte zugába, hogy ne legyen annyira szem előtt - a kis rosszcsont ördögök elől helyeztük át, kerítettük be, mert csúszdának és babaháznak szerették volna használni. 

Ha volna még kérdésük, keressenek bátran: moni.halmos@gmail com, vagy a honlapomon vagy a közösségi oldalon.
Látogassanak el honlapomra, és megtisztelő, ha könyveim közül választanak egyet - szívesen dedikálom is! Ugyanitt ehető virágos magkeverékek is vannak!