Néhány nap, és itt a Fokhagyma Világnapja! A legrégebb óta használt fűszernövényünket a „bűzös rózsa” névvel is illeték – de nem csupán ezért van jelen a Virágkonyhában! No, nem is a vámpírok ellen, nem is szemmelverés ellen, inkább az ízéért. Azért, mert sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad,  no és persze az egészségünkre gyakorolt számtalan jótékony hatásáért.

Most egy olyan receptet ajánlok, amelyben karakteres fűszerek vannak jelen, és amely fűszerek mind „virágok” is egyben: a tündérillatú levendula rozmaringgal – amelyről a középkorban úgy tartották: az a lány, aki megérint egy rozmaringágat, rögvest szerelembe esik – és a „bűzös rózsá”-val   karöltve adják meg a jellegzetes, semmi máshoz nem hasonlítható aromáját ennek a cipónak.

Cipó provanszi ihlettel

Hozzávalók:

20 dkg rozsliszt

15 dkg kukoricaliszt

10 dkg finomliszt

2 kiskanál só

1 evőkanál cukor

1 mokkáskanálnyi feketebors (őrölt)

1 evőkanál olívaolaj

2,5 dkg élesztő

2-2,5 dl víz

1 gerezd fokhagyma

1 -1 evőkanál levendulavirág és rozmaring-levelecske apróra tépkedve

A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és 15-20 perc alatt megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük, azután finoman átgyúrjuk és cipót gömbölygetünk belőle. Vízzel lekenjük, a tetejét éles késsel keresztirányban behasítjuk, azután előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A különleges ízű, zamatos cipócskát vékonyan felszeletelve, puha vajjal megkenve kínáljuk. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.

 Kínálhatunk mellé levendulás vajat is: ehhez a puha vajat néhány szem szétnyomkodott fekete szederrel vagy eperrel eldolgozzuk, majd friss levendulavirágokkal ízesítjük – ízlés szerint több-kevesebb levendula kerülhet bele. Tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek!

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika