Ha még egyszer felhív valaki orgonaszörp-ügyben...

Elolvastam „orgonás recepteket”, kommenteket, és minden hajszálam az égnek áll! Épp ezért most összefoglalom néhány pontban a fontos információkat -  elnézést a talán túl személyes hangvételért:

1. Ha a neten keresel receptet, légy óvatos! Bárki, bármit feltehet! Honnan tudod, hogy az tényleg jó és tényleg nem mérgező? Azért, mert azt írta?  Talán le is fotózta? Ki nem tud egy csokor orgonával lefotózni egy üveg szép lila színű levet?? Néhány hónapja egy köhögés elleni szirup receptje kezdett el keringeni, boldog-boldogtalan osztogatta: ettől garantáltan elmúlik a gyereked köhögése! Így igaz! Tiszafa levelet és termést tartalmazó recept volt, a gyerek tényleg nem köhög többé, mert meghal! Tényleg mindent elhiszel, válogatás nélkül? A papír meg a klaviatúra tényleg mindent elbír, de az ÉLELMISZERBIZTONSÁG és a MAGAD  biztonsága és JÓLLÉTE fontosabb!

2. Azért, mert végre divatba jött virágot enni, nem kell mindenkinek és nem mindent! Megértem, csábítóbb orgonás ételeket készíteni, mint ibolyásat (pedig az ibolya erősíti igazán a combizmokat).

3. Az orgona alapból keserű anyagot tartalmaz. Ezt a keserű anyagot a növényekből áztatással vagy forrázással lehet kinyerni. Vagyis, amikor orgonaszörpöt készít valaki, a gondos áztatással EZT éri el. Az olyan ötletek, hogy távolítsd el a zöld részét, ugyanakkora marhaság, mint az áztatás! Vajon miért nincsenek a történelmi szakácskönyvekben leírások erről? Mert hazánkban az orgonák 95%-a nagyon keserű! Igen, van, és kóstoltam már én is nem keserű orgonát. De a számok törvénye szerint az a ritkaság!

4. Igen, volt a tévében csokiba mártott orgonavirág! Amikor csokival bevonsz 1 négyzetcentiméter keserű virágot, annak csokiíze lesz. Bevonja a keserűt. Ha kandírozod, akkor cukoríze lesz. És a fehér orgona még meg is sárgulhat, ronda lesz. Szórhatsz orgonát a krémes torta tetejére. Szép lesz. Ha eléggé édes a krém, akkor nem fogod érezni, hogy a virág meg keserű.

5. Annyi jóízű virág van kora tavasztól a kertben, miért nem próbálkozol azokkal? Lassan negyed százada dolgozom azon, hogy megismerje a nagyérdemű az EHETŐ, jóízű virágokat, mert ahogyan a gombaismeretet, úgy ezt is meg kell tanulni! Aki retteg attól, hogy összetéveszti a medvehagymát a gyöngyvirággal, akinek a növény egy zöld levél, amin sárga virágok vannak, vagy kétszer nyíló rózsa van a kertjében (egyszer ilyen lilás vagy milyen virága van, azután meg piros, bogyó alakú virág), ne foglalkozzon ilyesmivel. Vásároljon ennivalót a teszkóban meg a piacon, menjen el enni a sarki vendéglőshöz.

6. Kedves bloggerek és önjelölt virágzabálók! Jó, hogy mindenki megosztja (saját?) tapasztalatait(?), mazsolázhat ezekben bárki, ahogyan akar. Nekem izgalmas dolog látni saját mondataimat, saját receptjeimet és fotóimat mások égisze alatt. Egy cseppet hasznosabb, mint olyan információkkal találkozni, amelyek egyáltalán nem állják meg a helyüket. Bár jogilag kissé aggályos. Egyáltalán, mi értelme van annak, ha valaki olyan infokat terjeszt, amelyeket csak olvasott valahol, sose próbálta? Ez épp olyan, mint a pletyka. Olykor ugyanúgy ártalmas. Ahogyan a virágfesztiválon MEGMARADT VIRÁGSZIRMOKAT hazavinni és rózsalekvárt főzni belőlük! Vagy elkérni a virágostól a már eladhatatlan rózsákat, mert nincs más bajuk, CSAK LEKÓKADT A FEJÜK! Magunk mesélnek nekem el ezeket a vállalkozó szelleműek!

6. Miért nem sorolom az orgonát az ehető virágok közé? Éppen a fent említett keserűsége miatt. Hazánkban a legtöbb orgona keserű! Meg lehet enni, de minek?! Egyetlen növény sem okozott annyi keserűséget nekem, mint éppen az orgona: évek óta ilyenkor egyfolytában jönnek a telefonok, a mailek: jaj, mi legyen az ihatatlan szörpömmel?! Borítsd bele a lefolyóba, és gondolkozz. Inkább hívj fel előtte, mint utána. (Az UTÁNA felhívások teljesen értelmetlenek. Helyettük szívesebben merülök el Darvasi László: VIRÁGZABÁLÓK című könyvében, aminek már hónapok óta nem sikerül a végére érnem. Bizony, tényleg esznek virágot ebben a nem könnyű regényben, nem is keveset. Orgonával eddig ebben se találkoztam, de még nincs vége! Szörpfőzés helyett elgondolkodtató olvasmány.)

7. Készíts szörpöt pitypangból, bodzavirágból, akácból, rózsából. Ha levendulával próbálkozol, akkor is vigyázz, mert könnyen lehet szappanízű vagy keserű! Az orgonaszörp után az a következő, türelmemet próbáló időszak.

8. Érdeklődsz az ehető virágok után? De tényleg? Komolyan? Akkor használj hiteles forrásokat, ne olyan oldalakon kutakodj, akik épp pillanatnyi szeszélyből, vagy valami megfelelési kényszerből úgy érzik, nem maradhatnak ki az süssünkfőzzünkmegmindenvirágot című képzelgésből és hestegelésből. Akit érdekel a téma, ne online növényhatározást várjon bárkitől, iratkozzon be egy tanfolyamra, menjen Babulka Péter növénytúrájára – ezernyi lehetőség van. De ne ámítsuk egymást mindenféle virtuális gazgyűjtéssel, gyomhatározással, sosem készített recepttel és kamuoldalak újbóli megosztásával.

9. És ez itt most a reklám helye: van könyv, főzőtanfolyam, tartok számtalan előadást, workshopot, szívesen válaszolok MINDEN kérdésre.  Ezért a VIRÁGKONYHA műsor is, többek közt! Egyetek virágot szívvel, szenvedéllyel, értelemmel!