Ragyogó sárga pompában a kertben a büdöskék - de a konyhában nevezzük inkább bársonyvirágnak őket. Az Afrika északkeleti részéről származó növény sárga virágszirmai fűszerezésre kitűnőek. Kóstoljuk meg, mielőtt felhasználjuk, mert egyes, nemesített, nagyvirágú fajták nagyon keserűek - ezeket hagyjuk meg a szem gyönyörűségének.

De a kis kedves, kesernyés virágok tökéletes fűszerei lehetnek például a darált húsból készült fogásoknak. Ha az idő engedi a hét végén még sütügethetünk egyet a szabadban is!

Húsgombócok bársonyvirággal

Hozzávalók:

40 dkg burgonya,

30 dkg darált sertés-vagy marhahús (esetleg vegyesen),

1 közepes fej vöröshagyma,

só,

1 tojás,

szerecsendió,

fél marék bársonyvirág-szirom,

esetleg zsemlemorzsa, olaj

A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a finomra aprított vöröshagymával. Sózzuk, reszelt szerecsendióval és bársonyvirág-szirmokkal fűszerezve alaposan összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, egy kis zsemlemorzsával dúsítjuk. A masszából olajos kézzel diónyi gombócokat formálunk, amelyeket szorosan egymás mellé, olajjal bekent bambuszpálcákra húzunk. Az így előkészített kis nyársakat néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Sütéskor a nyársakat a parázs fölé, grillrácsra fektetjük és olykor megforgatva, 10-15 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!