Minden nap egy alma, nincs szükség doktorra – tudja ezt már mindenki. Az ünnepi asztalon is ott a helye az almának, farsang idején pedig különösképpen, hiszen ez a legtökéletesebb és legsokoldalúbb gyümölcsünk! Idén legyen a fánk is almás, vagy legyen almából: nálunk rendszeresen készül bundában sült alma, a dédanyám receptje szerint. Télen rendszeresen várt minket ezzel a finomsággal: „alma slafrokban”, ahogyan ő nevezte. Mi imádtuk, mind egy szálig felfaltuk, nem is gondolva arra, hogy nem az alma élettani hatása, sem a farsang miatt sütötte: egyszerű volt, gyors és olcsó. Hiszen a kertben termett alma ott pihent a kamra mélyén, ládákban.

Tehát almára fel, itt a farsang, és hogy a levendulamániások se maradjanak fánk nélkül, íme, egy levendulás-almás fánk, amely egyszerű, gyors és még gluténmentes is!

Almás-levendulás túrófánk

Hozzávalók:

25 dkg túró

3 tojás

2 dl tejföl

2 savanykás alma

csipetnyi só

2 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál szárított levendulavirág

fél csomag sütőpor

25-30 dkg kukoricaliszt

5 dkg mazsola, a sütéshez: olaj

A túrót villával összetörjük, az egész tojásokkal és a tejföllel simára eldolgozzuk. Belereszeljük az almákat. Csipetnyi sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, belemorzsoljuk a levendulát. Annyi kukoricaliszttel dolgozzuk össze, hogy sűrű masszává váljon. Végül belekeverjük a mazsolát és a sütőport, majd hagyjuk fél órán át állni. A masszát evőkanállal nem túl forró olajba szaggatjuk, és fánkok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük.

Megszórhatjuk levendulás porcukorral.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!