Magasztosan bókolnak az akácok, idén különösen gazdagon virágoznak. Belelehelik édes illatukat a májusi éjszakába, szerelemre csábítva: minden virág afrodiziákum, de az akác különösen az, igéző illatával.
Kevesen vannak, akik még sosem kóstolták a virágát, legalább gyerekkorukban, a fáról letépve. Csemetéim is imádták, gyűjtötték: a tanév végével nem győztem a fiókok mélyéről kibányászni a rosszabb időkre rejtegetett akácfürt-szárítmányt.
A bundában sült akácvirág nálunk családi eledel volt, talán ez adta az eredendőt, hogy a virágkonyhában kereskedjek majdan. Íme, a receptje: amíg az eső el nem veri, szél nem szaggatja, minden évben legalább egyszer sütni kell. Azért, hogy a májust az akác ízében is elraktározzuk.
Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat meghűléses betegségeknél köhögés csillapítóként alkalmazza. A rántott húshoz hasonló módon bepanírozott, majd kisütött virágfürtök remek köretként szolgálhatnak egy könnyű, tavaszi báránysült mellé. A szárról lecsipkedett virágocskákat salátába keverhetjük, mindenféle kerti zsengeséggel kitűnő egyveleget alkot. Mindenképpen mézzel készült dresszing kívánkozik hozzá!
Akácvirág köntösben
Hozzávalók:
16 fürt akácvirág
2 tojás
2 evőkanál cukor
20 dkg liszt
2,5 dl tej
a sütéshez: olaj
a tálaláshoz: porcukor vagy méz
A virágfürtöket folyó víz alatt óvatosan leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve vagy mézzel meglocsolva kínáljuk.
Utolsó kommentek