Ezt a különleges tortát Kardos Ditke készítette, mégpedig egy receptpályázatra. Köszönet érte!

A pályázat ötlete azért pattant ki a fejemből, hogy elővarázsoljam a még házi szakácskönyvekben szunnyadó, vagy éppen elfeledett, virágos recepteket. Nos, Ditke egy nagyon izgalmasat alkotott: nem véletlenül került bele a Virágkonyha című könyvbe is a recept. Igazán az ünnepi hétvégre való!

Hozzávalók:

1/2 kg szilva,

20 dkg alma,

23 dkg cukor,

2 kiskanál őrölt fahéj,

2 dl víz,

1 csomag vaníliás pudingpor,

5 evőkanál víz,

12 rózsa szirma,

4 dl tejszín,

2 csomag habfixáló,

a kakaós piskótához:

8 tojás,

8 evőkanál cukor,

csipet só,

8 evőkanál liszt,

2 evőkanál kakaópor

a marcipánalagúthoz:

2 tojás,

2 evőkanál liszt,

2 evőkanál cukor,

10  dkg marcipán,

5 evőkanál rózsalekvár,

1 kiskanál vaj

a csokimázhoz:

16 dkg étcsokoládé tortabevonó,

2 evőkanál kakaópor

6 evőkanál olaj,

8 evőkanál tejszín

a díszítéshez:

1 dl tejszín,

kandírozott rózsaszirmok

 

Először a marcipános alagutat készítjük el. Ehhez 2 tojásból piskótát sütünk: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, végül a lisztet is beleszitáljuk. A masszát egy kb. 15x21 cm-es tepsibe fektetett sütőpapírra simítjuk és 170 fokon 12 perc alatt megsütjük. Eközben a marcipánmasszát porcukros felületen 8x45 cm-es csíkká nyújtjuk. A kisült piskótát hosszában kettévágjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és a marcipáncsíkra fektetjük. A közepére rózsalekvár-csíkot húzunk, összetekerjük, majd gyűrűvé hajtjuk és szilikon lapon a fagyasztóba tesszük.

A krémhez a kimagozott szilvát a megtisztított, felkockázott almával együtt kevés vízben, fahéjjal ízesítve megfőzzük. Hozzáadjuk a rózsaszirmokat, majd egy kanál vízzel elkevert pudingport és az egészet sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.

A fent leírtak szerint elkészítjük a kakaós piskótát, amelyet kivajazott, belisztezett kapcsos tortaformában sütünk meg.

A csokimázhoz a a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk,  hozzáadjuk az olajat, a kakaóport, végül a tejszínnel simára keverjük. A mázat ecset segítségével a lehűlt marcipánalagútra kenjük. A hideg marcipánon gyorsan dermed a csoki, így hamar fordítható lesz. Fontos, hogy a marcipán sehol se látszódjon ki, mert megolvasztja a krém a marcipánt.

A kihűlt szilvapudingot habverővel felverjük, majd a 2 csomag habfixálóval habbá vert tejszínt hozzákeverjük.

A piskótát két lapba vágjuk, a tortagyűrűt arra a tálcára tesszük, amin a tortát kínáljuk majd. Az egyik piskótalapot beletesszük, majd a szilvakrém felét belesimítjuk. A csokimázas marcipánalagutat középre helyezzük, kicsit a krémbe nyomkodjuk. A szilvakrém többi részét az alagútra kanalazzuk, és a másik piskótalapot rátesszük. A maradék csokimázat a tetejére simítjuk, kandírozott rózsaszirmokat szórunk rá, és a hűtőbe tesszük megdermedni. Tálalás előtt a tortakarikát lehúzzuk, a torta oldalát tejszínhabbal bevonhatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika