A körömvirágot leginkább a bőrbajkra kent körömvirágkrémről ismerjük. Kevesen tudják, hogy ez izgalmas ízeket kínáló ehető virág!

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugallnak napsárga szirmai. Régen esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Zöldségeinkre köztes növényként erősítő hatással van, a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket. Könnyen termeszthető, az elszórt magjaiból is kikel. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Húsleves, rizsköretek ízesítéséhez tökéletes választás! Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a körömvirág aromás, csöppet kesernyés szirmai: fűszeresek, kissé kesernyések. Nyári salátáknak vidám díszei lehetnek az apróbb virágfejek.

A körömvirág az egyik legismertebb gyógynövény is egyben, sokoldalúan használható fel, ezért is érdemes ültetni!

Most itt aparadicsom szezonja, a körömvirágok is ott pompáznak a kertben, íme, egy jó kis hűsítő leves a hét végére!

Hideg paradicsomleves körömvirággal

Hozzávalók: 6 db nagyobb paradicsom, 1 db szép nagy salátauborka, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, csipetnyi cukor, őrölt bors, 1 kisebb baquette, 8 körömvirág

A paradicsomot, az uborkát, a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a balzsamecetet, megsózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Csipetnyi cukorral, őrölt borssal ízesítjük, tálalásig behűtjük. Körömvirág-szirmokkal, és pirított baquette-kockákkal tálaljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika