Egy egész torta virágokból? Lehetséges, sőt, akár Ön is elkészítheti!

Tavaszodik, virágoznak lassacskán az árvácskák a kertben. Az árvácska hálás növény, a reggeli hidegeket is jól tűri. Ha ültetünk belőle néhány tövet a kertbe, vagy a balkonládába, rövidesen szüretelhetjük virágait.

Fontos: a kiültetett palántáról 4 hét elteltével szedjünk étkezési célra virágot – feltételezve azt, hogy eközben nem öntözzük vegyszerekkel. A dísznövényként árusított virágokat elfogyasztani egyénként nem szabad!

Rapaics Rajmund: A magyarság virágai című művében így olvashatjuk: „Az árvácska virágnak öt szirma közül a legalsó magános és sárga, minélfogva ez képviseli a mostoha irigységet. Irigyli pedig a két felső szirom szép ibolyaszínét, tehát ezek az árvák. Az irigy mostoha és az árvák között ülnek a mostoha édes lányai, ezek a középső egyszerű színű szirmok.”

Erdős, füves rétek, ligetek apró virága a vadárvácska. Virágainak színe változatos, de jellemzően három szín variációjában pompázik. Népi bakszakáll, császárszakáll - nevét virágáról kapta, mivel öt szirmából az alsó, lefelé álló szakállra emlékeztet finom rajzolatával. Sziromlevelei ibolyáskék, sárga és fehér színűek, erről a három színről kapta a Szentháromság violája, az árválkodó szentháromságvirág nevet.

Az ibolyafélék családjához tartozó növény ízében, illatában a tavaszi illatos ibolyára emlékeztet, ám zamata sokkal enyhébb. A teljes virágzásban lévő vadárvácska virágait gyűjtsük, s a zöld részek eltávolítása után fogyaszthatjuk, száríthatjuk. Kiváltképp nyári gyümölcsökből – barackból, dinnyéből, szaftos körtéből – készült fogásokban élvezhetjük a kis színes virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát. Másféle apró, réti virággal vegyítve – mint például salátaboglárka, százszorszép, cickafark – zöld saláták alapanyaga lehet.

A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik, légúti fertőzések esetén, köhögés kezelésére teakeverékek komponenseként használják.

Az keresztény szüzeknek tisztességes koszorúja című könyvben (1581) húsz virág szerepel a jó erkölcs jelképeként, köztük az árvácska is.

A kerti árvácska dísztésre alkalmas. Gyönyörűvé tehetünk vele egy vírágos ízű tortát.

 

Árvácskás torta

 

Hozzávalók 12 szelethez:

1 db készen kapható gyümölcstorta-lap

5 dkg levendulás almalekvár

40-50 db árvácska

2,5 dl virágszörp

1 csomag tortazselé por

A tortalapot a lekvárral vastagon megkenjük, virágokkal dúsan megrakjuk. A virágszörpből a tortazselé porral a tasakon található leírás szerint zselét készítünk, és ha langyosra hűlt, a tortára öntjük.

Ha követik a blogot, időről-időre új növényápolási tanácsokkal és új receptekkel találkozhatnak. Ha kérdésük van, tegyék fel bátran a rozsakunyho.alkotomuhely@gmail.com címen! Ha csatlakoznak a Virágkonyha közösséghez, ott nap mint nap új információt találnak az ehető virágokkal kapcsolatban.