A palacsinta mindig nyerő. Ám ha virágokkal gazdagítjuk, a közelgő ünnepek egyik nagyszerű meglepetése lehet! A kert telis-teli friss virágokkal: süssük őket bele a palacsintába! Illatos rózsaszirmok, apró árvácskák, mosolygós réti virágok derék belevalók.

Aki a hét végén Grazban, a Kochbuchmesse-n (Szakácskönyv Fesztivál) fog nézelődni, meg is kóstolhatja, mert a színpadi programban ezzel a palacsintával szeretnék kedvet csinálni a virágos szakácskönyveimhez.

A virágos palacsinta készítését itt is megnézhetik.

Hozzávalók:

1 tojás,

15 dkg liszt,

csipetnyi só,

1 kiskanál cukor,

kb. 2,5 dl tej,

szódavíz,

a sütéshez olaj,

vegyes kerti ehető virágok,

töltelékhez: 10 dkg rózsalekvár

A tojás csipetnyi sóval meg a cukorral felverjük, majd a lisztet és a tejet apránként hozzáadva simára elkeverjük. Kevés szódavízzel hígítjuk, majd egy kisebb, kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk belőle. Sütés közben, amikor a tésztást a serpenyőben szétfolyatjuk, a száráról lecsipkedett virágokat, szirmokat szórunk bele, melyek belesülnek a tésztába.

A palacsintákat egyenként, vékonyan megkenjük rózsalekvárral, négyrét hajtjuk és máris tálaljuk.

Hasonló módon készíthetünk ibolyás- vagy turbolyás palacsintát is! Az ibolyás palacsintához a töltelékbe is természetesen ibolyavirágok kerülnek.

A turbolyás változatnál, ha megfordítottuk a palacsintát és már majdnem készre sült, egy jó nagy kanálnyi cukros-vajas, apróra vágott turbolyát locsolunk rá, és félbehajtva máris a tányérra csúsztatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!