Mit kezdjünk a Valentin nappal? Utáljuk vagy megtartsuk – nem ez a kérdés. A szív alakú lufi és csoki, valentivelnesz, erotikus társasjáték vagy csokoládé ánusz (aranyozott, és akár a sajátot is csokiba lehet önteni) helyett sokkal kedvesebb egy meghitt este.

Semmi flanc, felhajtás, pénzszórás. Csak kényeztető finomságok annak, aki tényleg a szívünk csücske. (Bár, van abban veszély, ha leülünk, és közénk telepszik a csönd…)

Az estébe csempésszük bele a tavaszt! A tavaszi  illatok sokkal mélyebben hatnak ránk, mint azt gondolnánk. Könnyen felkavarják érzékeinket, és a hormon- és idegrendszerünket. Kár lenne a csábítás kelléktárából kifelejteni az illatos élő virágokat. Már puszta látványuk is pezsdítően hat, hiszen a virág a növény „nemi szerve”, erotikus üzenetet hordoz.  Amikor virágot ajándékozunk, a csábítás lehetőségével élünk. A férfiakra általában nincs különösebb hatással egy szál virág, de a kémiai hatásától ők sem menekülhetnek el! Akár az illatanyagukból kipárolgó hatásra gondolunk, akár az ízükben lévő szexuális vonzerőre!

Az étkezésre szánt virágot ne a virágüzletből vásároljuk! És a csokort, amit kapunk, azt se együk meg - hacsak nem a kedvesünk nevelte nekünk, ennivalónak!

Céklahab

 

Hozzávalók:

40 dkg cékla

őrölt fehérbors

2 dl tejföl

2 tojás

néhány csepp citromlé

csipetnyi cukor

5 dkg vaj

Az alaposan megmosott céklákat sütőben puhára sütjük, majd meghámozzuk.  Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal, citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, végül a tojásfehérjékből vert habot is beleforgatjuk. Kisebb formákat vagy egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a masszát belesimítjuk, majd a formákat vízzel tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben 30 percig gőzöljük. Tálalhatjuk azon melegében is, de behűtve, friss zöldsaláta-levelekkel, esetleg egy kis zöldfűszeres joghurt társaságában még jobb.

Mézes csirkemell rózsaszirmokkal

Hozzávalók:

2 szép csirkemell

2 evőkanál méz

2 evőkanál csípős paprikakrém

maréknyi friss vagy szárított rózsaszirom

a bundázáshoz liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

a sütéshez: olaj

A csirkemellekről a húst szépen lefejtjük, majd a négy húsdarab mindegyikét lapjában óvatosan bevágjuk úgy, hogy széthajthassuk. Az így kapott szép húsdarabokat kiverjük, megsózzuk, mézzel és paprikakrémmel megkenjük.  Rózsaszirmokat egyengetünk el rajta, majd szorosan feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába bundázzuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.  Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, a hústűt eltávolítjuk belőle és azon melegében kínáljuk. Burgonyás paszternákpüré a legjobb köret mellé.

Ibolya bólé

Hozzávalók:

2 nagy csokor ibolya

1 citrom

1 lime

2 evőkanál cukor

3 dl muskotályos bor

1 üveg pezsgő

Az ibolyavirágokat a citrom és a lime levével meglocsoljuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a bort és lefedve nyolc órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, a pezsgővel felöntjük, és máris kínáljuk. A bóléba díszítésül citromkarikákat, ibolyás jégkockákat dobhatunk.

Alkoholmentes változatához bor helyett öntsük fel natúr almalével, és gyümölcspezsgővel. A citromkarika, az ibolyás jégkocka ebben is magától értetődő!

Tetszett? Mindjárt itt a tavasz! Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!