Az árvácska az ősz egyik nagy tarka ajándéka. Míg más rőt, sárga és vöröses árnyalatokban pompázik, addig az árvácskák mókás színkavalkáddal kacagnak az októberi napsütésbe. Igen, mind ehetőek - mármint azok amelyeket nem a park ágyásaiból gyűjtögettünk össze. A balkonládában vagy a kertben pompázó árvácskák gyönyörű dekorációk a tányéron!

A szerényebb virágú vadárvácska az erdős, füves rétek, ligetek apró virága. Virágainak színe változatos, de jellemzően három szín variációjában pompázik.

Az ibolyafélék családjához tartozó növény ízében, illatában a tavaszi illatos ibolyára emlékeztet, ám zamata sokkal enyhébb. A teljes virágzásban lévő vadárvácska virágait gyűjtsük, s a zöld részek eltávolítása után fogyaszthatjuk, száríthatjuk. Kiváltképp nyári gyümölcsökből – barackból, dinnyéből, szaftos körtéből – készült fogásokban élvezhetjük a kis színes virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát.

Másféle apró, réti virággal vegyítve – mint például salátaboglárka, százszorszép, cickafark – zöld saláták alapanyaga lehet.

A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik.

És mivel az időjárás szeszélyeinek köszönhetően turbolya is hajt az akácosokban, készítsünk egy jó kis vad-virágos szendvicskrémet.

Turbolyás tojáskrém vadárvácskával

4 tojás

10 dkg krémsajt

5 dkg vaj

1 kiskanál mustár

1 csokor friss turbolyalevél

20-24 vadárvácska

teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd nagylyukú reszelőn reszeljük. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot, mustárral, sóval, finomra vágott turbolyával fűszerezzük. A kenyérszeleteket a tojáskrémmel megkenjük és vadárvácskákkal díszítjük. Nem csak látványnak megnyerő, de különlegesen finom!

A turbolya vértisztító, anyagcsere-serkentő hatású, de ha nincs kéznél, egy csokor friss petrezselyem vagy snidling is megteszi.

Ha tetszett a recept, érdemes felkeresni a weboldalamat, vagy csatlakozni a közösségi oldalamhoz: katt!