Bár a paradicsom a nyár gyümölcse (és nem zöldsége), a szép hosszú ősz sokáig örvendeztet pirosló termésével. A fagyok elől menekített zöldparadicsom – vagy az éppen e célból szedettek – savanyúsággá, különleges ízesítővé vagy pikáns lekvárrá válhatnak.

Paradicsomi élményeim először pirosak. Abból az időből, amikor elsős gimnazistaként paradicsomszüretre vittek minket egy Pest melletti tsz földjére, a mezőgazdasági munkát megismerendő. A belvárosi aszfalton nevelkedett osztálytársaimnak élményszámba ment az ilyesféle, sose látott munka, élvezték a hatalmas léparadicsomokban rejlő, a közösséget kovácsoló lehetőséget. Az őszi paradicsomszedés illatára ma is elém libben a kép: a száradt szárak közt pirosló, hatalmas paradicsomok, a hátunkon és a hajunkon csurgó piros lé, a föld és a szottyadt paradicsom meleg szeptemberi emlékével.

Későbbiek zöld paradicsomi élményeim, amikor egy esős nyárelő után hihetetlen mennyiségű paradicsomot neveltek a bokraim. Csak nőttek, nőttek, ontották a paradicsomot, s szeptember vége felé már érezhető volt, hogy ennyi zöld gyümölcs nem érik már be. Kár lett volna érte!

Lett belőle savanyúság. Került legyalulva a csalamádéba. Aztán előhalásztam a régi gazdasszony-irodalmat, mit is tettek a zöldparadicsommal eleink. Így lett aztán a zöld paradicsomból kandírozott „egzotikus” gyümölcs, sok-sok üveg „citrus” lekvár, zöld csatni, és még így is maradt a zöldparadicsomból barátoknak, ismerősöknek és ismeretleneknek.

A levendula másodvirágzása remek alkalom, hogy a zöldparadicsomokkal „levendulázzunk” is. Egy isteni zöldparadicsomlekvár született, egy különleges, egzotikus ízű lekvár, amely citrusos-levendulás ízével mediterrán ízvilágba kalauzol. Vajas kalácsra kenve, vagy palacsinta töltelékének, piskótába, vagy csak úgy kanalazgatva is mesés!

 

 Isteni zöldparadicsomlekvár

 

Hozzávalók:

2 kg zöld paradicsom

80 dkg cukor

1 citrom

1 evőkanál friss, lemorzsolt  levendulavirág

A zöldparadicsomot felkockázzuk, és egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg péppé válik. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt sárga héját és kifacsart levét. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, beleszórjuk a levendulavirágokat, és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Készíthetjük befőzőcukorral is!

Ha tetszett a recept, látogasson el közösségi oldalamra, ahol még több izgalmas és inspiráló virágos recept közt böngészhet. Klikk!