Virágot a kamrapolcra!

Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, s jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek. Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.

 

Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tök, patisszon, vagy cukkini, 1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 narancs, üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk. Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

Tovább

Levendula és rózsa desszertbe komponálva

... vagyis egy duplavirágos desszert. Levendula, a romantikus, rózsa, a bársonyos, lágy és érzéki. A kettő együtt pedig minden idők legjobb virágos kettőse! A receptet megnézhetik itt is.

Hozzávalók a borzseléhez, 8 adaghoz:

5 dl félédes fehérbor (muskotályos)

10-12 szál levendula

6 zselatinlap vagy 9 gr zselatinpor

4-5 evőkanál cukor

néhány csepp citromlé

A rózsakrémhez:

30 dkg mascarpone

2 dl tejszín

2 nagy marék friss rózsaszirom

4 ek. méz

 

A fehérbort a levendulával meg a cukorral felforraljuk. Néhány csepp citromlével ízesítjük, majd a tűzről lehúzzuk és hozzáöntjük a beáztatott és felmelegített zselatint. Megkóstoljuk: ha szükséges, még egy kicsi cukrot adunk hozzá, és ha langyosra hűlt, leszűrjük, majd poharakba töltve behűtjük. Készíthetjük növényi eredetű tortazseléporral is!

A rózsakrémhez valókat egy tálba tesszük, majd turmixgéppel egynemű-habosra keverjük. A lehűlt borzselé tetejére kanalazzuk, és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal díszítve kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

Tovább

Virágos sajtgolyók

Csodás virágokkal teli a kert, csak úgy kínálják magukat a hétvégi menübe! Egy egészen egyszerű és látványos finomság, elkészítése gyerekjáték! Sajtgolyók friss virágokkal: élvezni a tarka virágok látványát? Megkóstolni, milyen a körömviárg napsárga szirma? Milyen roppanós és friss a tátika? Milyen apsó kis édes finomságot rejteget az árvácska mosolygós arcocskája? Milyen édes és zamatos az illatos szegfű szirma? Igen, egy könnyed és izgalmas játék a bájos virágízekkel. Tessék kipróbálni, érdemes!

Ime a recept, vagy megnézhetik itt!

Hozzávalók:

10 dkg krémsajt

5 dkg vaj

12 dkg reszelt sajt

1 kiskanál durva szemcséjű tengeri só

1 marék szárított kerti virág

a tálaláshoz: zöld salátalevelek és friss virágok

A krémsajtot a puha vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a durva sót, a virágokat és alaposan eldolgozzuk. A masszát lefedve behűtjük. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amelyeket friss salátaágyra téve, vagy teljes kiőrlésű lisztből sütött péksüteménnyel kínálunk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Pirított csirkecsíkok sásliliom-bimbóval

Gondolt már arra, hogy a kerítés mellett pompázó sásliliomot is meg lehet enni? Ez a gyönyörűséges, a napssugár felé nyújtózkodó virág a nyár egyik legizgalmasabb ehető virága.  Bőségesen ontja virágait, ne sajnáljunk hát néhány maréknyi bimbót letörni, bele a hétvégi menübe. Íme:

 

Hozzávalók:

2 csirkemell,

30 dkg sárgarépa,

1 csomó újhagyma,

3 evőkanál olaj,

mogyorónyi friss gyömbér,

só,

1 evőkanál cukor,

3 evőkanál szójaszósz,

20 db sásliliombimbó

 

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és 10-15 percig érleljük.

Ezalatt a sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a csirkecsíkokat.

Hozzáadjuk a sárgarépát, az újhagymát, a sásliliombimbókat, sóval, cukorral, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük és folyamatosan rázogatva, kevergetve 8-10 percig sütjük.

Akkor jó, ha a hús teljesen megpuhul, a zöldségfélék pedig ropogósak maradnak. Forrón, párolt rizzsel kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Bólé virágokkal, virágos jégkockával

A bodzaszörppel sok minden történhet, azon kívül, hogy kellemesen üdít-hűsít-felvidít a nyáreleji napokon. Gyümölcslevest ízesíthetünk vele, könnyű desszertekbe komponálhatjuk. Az ilyen csodás, kánikulai napokon pedig a legjobb gyümölcsös-virágos bólék alapja lehet. Amíg van eper a piacon, házasítsuk őket, de meggyel, málnával, barackkal is kipróbálhatjuk!

Alkoholmentes változatban is készülhet!

Hozzávalók 8 személyre:

40 dkg friss eper

4 tenyérnyi bodzavirág

1 liter bodzaszörp

1 üveg pezsgő

 Az epret feldaraboljuk és a lemorzsolt bodzavirággal együtt a bóléstálba tesszük. Ráöntjük a lehűtött bodzaszörpöt, majd a jéghideg pezsgővel feltöltjük. Máris kínálhatjuk. Ha jóelőre aprócska virágokat (ibolya, árvácska, borágó, stb), jégkockába fagyasztunk, azzal még jobban feldobhatjuk a bólét.

Bodzaszörp készítése:

A 15 szép bodzavirágot leöblítjük, a vastag, húsos száráról letépkedjük és egy ötliteres befőttesüvegbe tesszük. Hozzáadjunk kb. 1 dl citromlevet, 40 dkg cukrot, egy felkarikázott citromot, fölöntjük 4 liter vízzel. Lefedjük, és 2 napig érleljük, közben néhányszor megkeverjük. Két nap múlva leszűrjük és behűtjük.

Videón is megnézhetik itt.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek