Virágos sajtgolyók

Csodás virágokkal teli a kert, csak úgy kínálják magukat a hétvégi menübe! Egy egészen egyszerű és látványos finomság, elkészítése gyerekjáték! Sajtgolyók friss virágokkal: élvezni a tarka virágok látványát? Megkóstolni, milyen a körömviárg napsárga szirma? Milyen roppanós és friss a tátika? Milyen apsó kis édes finomságot rejteget az árvácska mosolygós arcocskája? Milyen édes és zamatos az illatos szegfű szirma? Igen, egy könnyed és izgalmas játék a bájos virágízekkel. Tessék kipróbálni, érdemes!

Ime a recept, vagy megnézhetik itt!

Hozzávalók:

10 dkg krémsajt

5 dkg vaj

12 dkg reszelt sajt

1 kiskanál durva szemcséjű tengeri só

1 marék szárított kerti virág

a tálaláshoz: zöld salátalevelek és friss virágok

A krémsajtot a puha vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a durva sót, a virágokat és alaposan eldolgozzuk. A masszát lefedve behűtjük. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amelyeket friss salátaágyra téve, vagy teljes kiőrlésű lisztből sütött péksüteménnyel kínálunk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Pirított csirkecsíkok sásliliom-bimbóval

Gondolt már arra, hogy a kerítés mellett pompázó sásliliomot is meg lehet enni? Ez a gyönyörűséges, a napssugár felé nyújtózkodó virág a nyár egyik legizgalmasabb ehető virága.  Bőségesen ontja virágait, ne sajnáljunk hát néhány maréknyi bimbót letörni, bele a hétvégi menübe. Íme:

 

Hozzávalók:

2 csirkemell,

30 dkg sárgarépa,

1 csomó újhagyma,

3 evőkanál olaj,

mogyorónyi friss gyömbér,

só,

1 evőkanál cukor,

3 evőkanál szójaszósz,

20 db sásliliombimbó

 

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és 10-15 percig érleljük.

Ezalatt a sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a csirkecsíkokat.

Hozzáadjuk a sárgarépát, az újhagymát, a sásliliombimbókat, sóval, cukorral, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük és folyamatosan rázogatva, kevergetve 8-10 percig sütjük.

Akkor jó, ha a hús teljesen megpuhul, a zöldségfélék pedig ropogósak maradnak. Forrón, párolt rizzsel kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Bólé virágokkal, virágos jégkockával

A bodzaszörppel sok minden történhet, azon kívül, hogy kellemesen üdít-hűsít-felvidít a nyáreleji napokon. Gyümölcslevest ízesíthetünk vele, könnyű desszertekbe komponálhatjuk. Az ilyen csodás, kánikulai napokon pedig a legjobb gyümölcsös-virágos bólék alapja lehet. Amíg van eper a piacon, házasítsuk őket, de meggyel, málnával, barackkal is kipróbálhatjuk!

Alkoholmentes változatban is készülhet!

Hozzávalók 8 személyre:

40 dkg friss eper

4 tenyérnyi bodzavirág

1 liter bodzaszörp

1 üveg pezsgő

 Az epret feldaraboljuk és a lemorzsolt bodzavirággal együtt a bóléstálba tesszük. Ráöntjük a lehűtött bodzaszörpöt, majd a jéghideg pezsgővel feltöltjük. Máris kínálhatjuk. Ha jóelőre aprócska virágokat (ibolya, árvácska, borágó, stb), jégkockába fagyasztunk, azzal még jobban feldobhatjuk a bólét.

Bodzaszörp készítése:

A 15 szép bodzavirágot leöblítjük, a vastag, húsos száráról letépkedjük és egy ötliteres befőttesüvegbe tesszük. Hozzáadjunk kb. 1 dl citromlevet, 40 dkg cukrot, egy felkarikázott citromot, fölöntjük 4 liter vízzel. Lefedjük, és 2 napig érleljük, közben néhányszor megkeverjük. Két nap múlva leszűrjük és behűtjük.

Videón is megnézhetik itt.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

Tovább

Vidám nyári desszert

A bokrok ontják a rózsákat, sorra érnek be a bogyós gyümölcsök a kertben. Virág és gyümölcs házassága, desszertbe komponálva: a legjobb, ami ilyenkor a konyhában történhet! Ne feledjük, csak permetezetlen, saját rózsákat szedjünk (esetleg a szomszédtól...), virágüzletben vásárolt vagy bizonytalan eredetű virágot soha ne kóstoljunk!

Vidám nyári desszert, rétegezve

 Hozzávalók:

40 dkg egres

10 dkg cukor

1 csomag tortazselé por

2 dl bodzaszörp

40 dkg túró

2 dl joghurt

5 evőkanál méz

1 marék rózsaszirom

1 citrom

a díszítéshez apró virágok

 A megtisztított egrest annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a bodzaszörppel elkevert tortazselé porral besűrítjük. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a joghurtot, a mézet, majd egy kis citromlével és egy marék felaprított rózsaszirommal ízesítjük.  A kétféle krémet egy üvegtálba rétegezzük, a tetejét apró, színes virágokkal kidíszítjük.

 

 Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban kapható: egy szórófejes élőalgás növénytápot adunk mellé ajándékba, a virágoskert még bőségesebb virágzása érdekében! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Akácvirágos rebarbarapuding

Akácot nem csak bundában süthetünk. Ha az eső nem vert le minden virágfürtöt, próbáljuk ki az akácvirágot gyümölcspudingba zárva! A rebarbara is új életre kelhet benne, ha néhány tavalyi alma bújik meg a kamrában, annak sem találhatunk ennél jobb helyet. Kellemesen hűsítő, mézes-virágos-gyümölcsös finomság, laktóz- és gluténmentes, vegetáriánusoknak is ajánlom! És persze benne az a semmi máshoz nem hasonlítható buja aroma, ami a májusi estéket felejthetetlenné teszi...

 

Hozzávalók:

20 dkg rebarbara,

20 dkg alma,  

8 dkg méz, 

1 dl narancslé, 

8 fürt akácvirág, 

3 evőkanál búzakeményítő

a szószhoz:

1 nagy csokor citromfű

1 dl narancslé

2 evőkanál méz

A rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk, az almát felkockázzuk. Hozzáadjuk a mézet, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Ha a rebarbara megpuhult, a búzakeményítőt a narancslével elkeverjük szüntelen kevergetés mellett belecsorgatjuk, és 1-2 percig forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a száráról lecsípett akácvirágokat és a masszát vízzel kiöblített formába töltjük. 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, majd a formából tálra borítva, cikkekre vágva kínáljuk.

Nagyon jól illik mellé egy citromfüves szósz. Ehhez a citromfüvet a narancslével meg a mézzel pépesítjük és a puding mellé tálaljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most tavaszi akcióban, egy csomag ehető virág magkeverékkel kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek