Rózsásított Országtorta 2010

Ezt a különleges tortát Kardos Ditke készítette, mégpedig egy receptpályázatra. Köszönet érte!

A pályázat ötlete azért pattant ki a fejemből, hogy elővarázsoljam a még házi szakácskönyvekben szunnyadó, vagy éppen elfeledett, virágos recepteket. Nos, Ditke egy nagyon izgalmasat alkotott: nem véletlenül került bele a Virágkonyha című könyvbe is a recept. Igazán az ünnepi hétvégre való!

Hozzávalók:

1/2 kg szilva,

20 dkg alma,

23 dkg cukor,

2 kiskanál őrölt fahéj,

2 dl víz,

1 csomag vaníliás pudingpor,

5 evőkanál víz,

12 rózsa szirma,

4 dl tejszín,

2 csomag habfixáló,

a kakaós piskótához:

8 tojás,

8 evőkanál cukor,

csipet só,

8 evőkanál liszt,

2 evőkanál kakaópor

a marcipánalagúthoz:

2 tojás,

2 evőkanál liszt,

2 evőkanál cukor,

10  dkg marcipán,

5 evőkanál rózsalekvár,

1 kiskanál vaj

a csokimázhoz:

16 dkg étcsokoládé tortabevonó,

2 evőkanál kakaópor

6 evőkanál olaj,

8 evőkanál tejszín

a díszítéshez:

1 dl tejszín,

kandírozott rózsaszirmok

 

Először a marcipános alagutat készítjük el. Ehhez 2 tojásból piskótát sütünk: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, végül a lisztet is beleszitáljuk. A masszát egy kb. 15x21 cm-es tepsibe fektetett sütőpapírra simítjuk és 170 fokon 12 perc alatt megsütjük. Eközben a marcipánmasszát porcukros felületen 8x45 cm-es csíkká nyújtjuk. A kisült piskótát hosszában kettévágjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és a marcipáncsíkra fektetjük. A közepére rózsalekvár-csíkot húzunk, összetekerjük, majd gyűrűvé hajtjuk és szilikon lapon a fagyasztóba tesszük.

A krémhez a kimagozott szilvát a megtisztított, felkockázott almával együtt kevés vízben, fahéjjal ízesítve megfőzzük. Hozzáadjuk a rózsaszirmokat, majd egy kanál vízzel elkevert pudingport és az egészet sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.

A fent leírtak szerint elkészítjük a kakaós piskótát, amelyet kivajazott, belisztezett kapcsos tortaformában sütünk meg.

A csokimázhoz a a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk,  hozzáadjuk az olajat, a kakaóport, végül a tejszínnel simára keverjük. A mázat ecset segítségével a lehűlt marcipánalagútra kenjük. A hideg marcipánon gyorsan dermed a csoki, így hamar fordítható lesz. Fontos, hogy a marcipán sehol se látszódjon ki, mert megolvasztja a krém a marcipánt.

A kihűlt szilvapudingot habverővel felverjük, majd a 2 csomag habfixálóval habbá vert tejszínt hozzákeverjük.

A piskótát két lapba vágjuk, a tortagyűrűt arra a tálcára tesszük, amin a tortát kínáljuk majd. Az egyik piskótalapot beletesszük, majd a szilvakrém felét belesimítjuk. A csokimázas marcipánalagutat középre helyezzük, kicsit a krémbe nyomkodjuk. A szilvakrém többi részét az alagútra kanalazzuk, és a másik piskótalapot rátesszük. A maradék csokimázat a tetejére simítjuk, kandírozott rózsaszirmokat szórunk rá, és a hűtőbe tesszük megdermedni. Tálalás előtt a tortakarikát lehúzzuk, a torta oldalát tejszínhabbal bevonhatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Jégbe zárt virágok

Mi történhet jobb ilyen augusztusi kánikulában a virágokkal, mint hogy jégbe zárjuk őket?! Már ha a forróság nem perzselt le minden virágot a kertből... A színes-virágos jégkockákkal nem csak üdítő italt, oktélt vagy gyümölcsbólét tehetünk gazdagabbá, de gyümölcslevesbe is pottyanthatjuk.

Gyönyörű és különleges meglepetés a hétvégi kerti parti italaihoz, vagy egy csillaghullás-nézős estén. Levendulaszörpben vagy rózsaszörpben pedig egyszerűen maga a virágos tökéletesség!

A jégkocka-készítő mélyedéseibe tegyünk egy-egy kis színes virágfejet: lehet ibolya, vadárvácska, lángvirág, búzavirág, apró illatos szegfű, amit éppen a kert kínál. Töltsük fel vízzel és fagyasszuk le. Az italba ejtett virágos jégkocka üdítő látvány, és ha elolvad, a kis virág az ital tetejére úszik, átadva aromáját a pohár tartalmának.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

Tovább

Cumi a nagyi kertjéből

Virágcumi: nemrégiben hallottam a lángvirág efféle felhasználásáról. Egyes vidékeken a kis virágokat a gyerekek szájba vették, az édes nektárt kiszivogatták velóle. A kis virágok eközben úgy kandikáltak ki a gyerekek szájából, mint egy-egy virág formájú, színes cumi. 

A nosztalgikus lángvirág a romantikus, régi kertek évelő virága. Úgy  gondolom, tipikus-nagymama-kert virág, bár az utóbbi időben egyre több új kertben is vélem felfedezni. Nálunk is van - de a miénk is a "nagyi kertje", hiszen most már, hogy egy hete Henrik unokám is megérkezett, már három fiúcska rontópálkodhat a virágoskertben.

Egy lánvirágos recept, de nem gyerekeknek! A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez simul lángvirág, harmonikusan, simogatni való, kedves szirmaival, lágy aromájával.

Vörösboros körte lángvirággal

Hozzávalók:

15 dkg cukor,

2 dl vörösbor,

1 citrom,

6 körte,

3-4 szál kinyílt lángvirág

A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a citromlét, a cukrot, egy-két karika citromot. Lassú tűzön felforraljuk, majd beletesszük a félbevágott körtéket. 5-6 percig főzzük, majd lefedjük, és legalább egy napon át hűvös helyen érleljük. A megrészegedett körtéket kistányérra tesszük, lángvirággal megszórjuk, és máris kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

Tovább

Teli van a tökünk virággal!

A tökfélék hatalmas családjához különféle alakú terméssel büszkélkedő növények tartoznak – gondoljunk a spárgatökre, a kecses cukkinire, a formás patisszonra. A nagyméretű, trombitaformájú virágok fajtától függően sárgák vagy vajszínűek, melyeket megtöltve kellemes ízű ínyencségként tálalhatunk fel. De süthetjük tempuratésztában is, ahogyan a japánok, vagy készíthetünk belőle mexikói módra krémlevest is.

Itáliában és Görögországban igen kedveltek a tökfélék megtöltött virágai, melyek párolva, sülve vagy bundázva végzik be dolgukat a tányéron.

A tökfélék virágaihoz leginkább csak saját kertünkből juthatunk, bár olykor 8-10 cm-es, haragoszöld cukkíniket árulnak a piacon, amelyek hatalmas virágot cipelnek magukon. A virágokat kedvelik a hernyók is: vizsgáljuk hát át a virágokat gondosan!

Íme egy jó kis nyári recept, zöldésgevők és laktózérzékenyek is bátran barátkozhatnak vel!

Töltött tökvirág

Hozzávalók:

10 dkg búza,

1 kiskanál ételízesítő por,

só,

1 kisebb vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

csipetnyi kurkuma,

1 gerezd fokhagyma,

1 tojás,

12 tökvirág,

5 dkg vaj

 A búzát előző este beáztatjuk. Másnap ételízesítő porral és sóval ízesített vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre aprítjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk. Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük. A megtöltött tökvirágokat kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk rá és feledve forró sütőbe tesszük 8-10 perce. Párolt zöldségekkel vagy kapros tökfőzelékkel körítve tálaljuk.

 Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Virágot a kamrapolcra!

Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, s jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek. Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.

 

Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tök, patisszon, vagy cukkini, 1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 narancs, üvegenként késhegynyi tartósítószer

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk. Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva szárazgőzbe tesszük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek