Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Körömvirág, de nem krém

A körömvirágot leginkább a bőrbajkra kent körömvirágkrémről ismerjük. Kevesen tudják, hogy ez izgalmas ízeket kínáló ehető virág!

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugallnak napsárga szirmai. Régen esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Zöldségeinkre köztes növényként erősítő hatással van, a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket. Könnyen termeszthető, az elszórt magjaiból is kikel. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Húsleves, rizsköretek ízesítéséhez tökéletes választás! Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a körömvirág aromás, csöppet kesernyés szirmai: fűszeresek, kissé kesernyések. Nyári salátáknak vidám díszei lehetnek az apróbb virágfejek.

A körömvirág az egyik legismertebb gyógynövény is egyben, sokoldalúan használható fel, ezért is érdemes ültetni!

Most itt aparadicsom szezonja, a körömvirágok is ott pompáznak a kertben, íme, egy jó kis hűsítő leves a hét végére!

Hideg paradicsomleves körömvirággal

Hozzávalók: 6 db nagyobb paradicsom, 1 db szép nagy salátauborka, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, csipetnyi cukor, őrölt bors, 1 kisebb baquette, 8 körömvirág

A paradicsomot, az uborkát, a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a balzsamecetet, megsózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Csipetnyi cukorral, őrölt borssal ízesítjük, tálalásig behűtjük. Körömvirág-szirmokkal, és pirított baquette-kockákkal tálaljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

Tovább

Rózsásított Országtorta 2010

Ezt a különleges tortát Kardos Ditke készítette, mégpedig egy receptpályázatra. Köszönet érte!

A pályázat ötlete azért pattant ki a fejemből, hogy elővarázsoljam a még házi szakácskönyvekben szunnyadó, vagy éppen elfeledett, virágos recepteket. Nos, Ditke egy nagyon izgalmasat alkotott: nem véletlenül került bele a Virágkonyha című könyvbe is a recept. Igazán az ünnepi hétvégre való!

Hozzávalók:

1/2 kg szilva,

20 dkg alma,

23 dkg cukor,

2 kiskanál őrölt fahéj,

2 dl víz,

1 csomag vaníliás pudingpor,

5 evőkanál víz,

12 rózsa szirma,

4 dl tejszín,

2 csomag habfixáló,

a kakaós piskótához:

8 tojás,

8 evőkanál cukor,

csipet só,

8 evőkanál liszt,

2 evőkanál kakaópor

a marcipánalagúthoz:

2 tojás,

2 evőkanál liszt,

2 evőkanál cukor,

10  dkg marcipán,

5 evőkanál rózsalekvár,

1 kiskanál vaj

a csokimázhoz:

16 dkg étcsokoládé tortabevonó,

2 evőkanál kakaópor

6 evőkanál olaj,

8 evőkanál tejszín

a díszítéshez:

1 dl tejszín,

kandírozott rózsaszirmok

 

Először a marcipános alagutat készítjük el. Ehhez 2 tojásból piskótát sütünk: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, végül a lisztet is beleszitáljuk. A masszát egy kb. 15x21 cm-es tepsibe fektetett sütőpapírra simítjuk és 170 fokon 12 perc alatt megsütjük. Eközben a marcipánmasszát porcukros felületen 8x45 cm-es csíkká nyújtjuk. A kisült piskótát hosszában kettévágjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és a marcipáncsíkra fektetjük. A közepére rózsalekvár-csíkot húzunk, összetekerjük, majd gyűrűvé hajtjuk és szilikon lapon a fagyasztóba tesszük.

A krémhez a kimagozott szilvát a megtisztított, felkockázott almával együtt kevés vízben, fahéjjal ízesítve megfőzzük. Hozzáadjuk a rózsaszirmokat, majd egy kanál vízzel elkevert pudingport és az egészet sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.

A fent leírtak szerint elkészítjük a kakaós piskótát, amelyet kivajazott, belisztezett kapcsos tortaformában sütünk meg.

A csokimázhoz a a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk,  hozzáadjuk az olajat, a kakaóport, végül a tejszínnel simára keverjük. A mázat ecset segítségével a lehűlt marcipánalagútra kenjük. A hideg marcipánon gyorsan dermed a csoki, így hamar fordítható lesz. Fontos, hogy a marcipán sehol se látszódjon ki, mert megolvasztja a krém a marcipánt.

A kihűlt szilvapudingot habverővel felverjük, majd a 2 csomag habfixálóval habbá vert tejszínt hozzákeverjük.

A piskótát két lapba vágjuk, a tortagyűrűt arra a tálcára tesszük, amin a tortát kínáljuk majd. Az egyik piskótalapot beletesszük, majd a szilvakrém felét belesimítjuk. A csokimázas marcipánalagutat középre helyezzük, kicsit a krémbe nyomkodjuk. A szilvakrém többi részét az alagútra kanalazzuk, és a másik piskótalapot rátesszük. A maradék csokimázat a tetejére simítjuk, kandírozott rózsaszirmokat szórunk rá, és a hűtőbe tesszük megdermedni. Tálalás előtt a tortakarikát lehúzzuk, a torta oldalát tejszínhabbal bevonhatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Jégbe zárt virágok

Mi történhet jobb ilyen augusztusi kánikulában a virágokkal, mint hogy jégbe zárjuk őket?! Már ha a forróság nem perzselt le minden virágot a kertből... A színes-virágos jégkockákkal nem csak üdítő italt, oktélt vagy gyümölcsbólét tehetünk gazdagabbá, de gyümölcslevesbe is pottyanthatjuk.

Gyönyörű és különleges meglepetés a hétvégi kerti parti italaihoz, vagy egy csillaghullás-nézős estén. Levendulaszörpben vagy rózsaszörpben pedig egyszerűen maga a virágos tökéletesség!

A jégkocka-készítő mélyedéseibe tegyünk egy-egy kis színes virágfejet: lehet ibolya, vadárvácska, lángvirág, búzavirág, apró illatos szegfű, amit éppen a kert kínál. Töltsük fel vízzel és fagyasszuk le. Az italba ejtett virágos jégkocka üdítő látvány, és ha elolvad, a kis virág az ital tetejére úszik, átadva aromáját a pohár tartalmának.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

Tovább

Cumi a nagyi kertjéből

Virágcumi: nemrégiben hallottam a lángvirág efféle felhasználásáról. Egyes vidékeken a kis virágokat a gyerekek szájba vették, az édes nektárt kiszivogatták velóle. A kis virágok eközben úgy kandikáltak ki a gyerekek szájából, mint egy-egy virág formájú, színes cumi. 

A nosztalgikus lángvirág a romantikus, régi kertek évelő virága. Úgy  gondolom, tipikus-nagymama-kert virág, bár az utóbbi időben egyre több új kertben is vélem felfedezni. Nálunk is van - de a miénk is a "nagyi kertje", hiszen most már, hogy egy hete Henrik unokám is megérkezett, már három fiúcska rontópálkodhat a virágoskertben.

Egy lánvirágos recept, de nem gyerekeknek! A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez simul lángvirág, harmonikusan, simogatni való, kedves szirmaival, lágy aromájával.

Vörösboros körte lángvirággal

Hozzávalók:

15 dkg cukor,

2 dl vörösbor,

1 citrom,

6 körte,

3-4 szál kinyílt lángvirág

A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a citromlét, a cukrot, egy-két karika citromot. Lassú tűzön felforraljuk, majd beletesszük a félbevágott körtéket. 5-6 percig főzzük, majd lefedjük, és legalább egy napon át hűvös helyen érleljük. A megrészegedett körtéket kistányérra tesszük, lángvirággal megszórjuk, és máris kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

Tovább

Teli van a tökünk virággal!

A tökfélék hatalmas családjához különféle alakú terméssel büszkélkedő növények tartoznak – gondoljunk a spárgatökre, a kecses cukkinire, a formás patisszonra. A nagyméretű, trombitaformájú virágok fajtától függően sárgák vagy vajszínűek, melyeket megtöltve kellemes ízű ínyencségként tálalhatunk fel. De süthetjük tempuratésztában is, ahogyan a japánok, vagy készíthetünk belőle mexikói módra krémlevest is.

Itáliában és Görögországban igen kedveltek a tökfélék megtöltött virágai, melyek párolva, sülve vagy bundázva végzik be dolgukat a tányéron.

A tökfélék virágaihoz leginkább csak saját kertünkből juthatunk, bár olykor 8-10 cm-es, haragoszöld cukkíniket árulnak a piacon, amelyek hatalmas virágot cipelnek magukon. A virágokat kedvelik a hernyók is: vizsgáljuk hát át a virágokat gondosan!

Íme egy jó kis nyári recept, zöldésgevők és laktózérzékenyek is bátran barátkozhatnak vel!

Töltött tökvirág

Hozzávalók:

10 dkg búza,

1 kiskanál ételízesítő por,

só,

1 kisebb vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

csipetnyi kurkuma,

1 gerezd fokhagyma,

1 tojás,

12 tökvirág,

5 dkg vaj

 A búzát előző este beáztatjuk. Másnap ételízesítő porral és sóval ízesített vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre aprítjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk. Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük. A megtöltött tökvirágokat kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk rá és feledve forró sütőbe tesszük 8-10 perce. Párolt zöldségekkel vagy kapros tökfőzelékkel körítve tálaljuk.

 Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek