A büdöske és a hús

Ragyogó sárga pompában a kertben a büdöskék - de a konyhában nevezzük inkább bársonyvirágnak őket. Az Afrika északkeleti részéről származó növény sárga virágszirmai fűszerezésre kitűnőek. Kóstoljuk meg, mielőtt felhasználjuk, mert egyes, nemesített, nagyvirágú fajták nagyon keserűek - ezeket hagyjuk meg a szem gyönyörűségének.

De a kis kedves, kesernyés virágok tökéletes fűszerei lehetnek például a darált húsból készült fogásoknak. Ha az idő engedi a hét végén még sütügethetünk egyet a szabadban is!

Húsgombócok bársonyvirággal

Hozzávalók:

40 dkg burgonya,

30 dkg darált sertés-vagy marhahús (esetleg vegyesen),

1 közepes fej vöröshagyma,

só,

1 tojás,

szerecsendió,

fél marék bársonyvirág-szirom,

esetleg zsemlemorzsa, olaj

A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a finomra aprított vöröshagymával. Sózzuk, reszelt szerecsendióval és bársonyvirág-szirmokkal fűszerezve alaposan összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, egy kis zsemlemorzsával dúsítjuk. A masszából olajos kézzel diónyi gombócokat formálunk, amelyeket szorosan egymás mellé, olajjal bekent bambuszpálcákra húzunk. Az így előkészített kis nyársakat néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Sütéskor a nyársakat a parázs fölé, grillrácsra fektetjük és olykor megforgatva, 10-15 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

Tovább

Levendulás almalekvár, step by step

 Itt a másodvirágzás, alma is van bőven: házasítsuk őket össze, hogy télen is eszünkbe juthasson a nyári levendulamező!

 

Levendulás almalekvár

Hozzávalók:

2 kg alma

60-80 dkg cukor

1 citrom

2 evőkanál friss levendulavirág

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt sárga héját és kifacsart levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot. Ha a dzsem üvegessé vált, a tűzről levesszük,  azon forrón üvegekbe merjük. Gondosan lezárjuk és az üvegeket száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

Tovább

Levendulás-mézes füge

Az ősz kedves üzenete levendulakevdelőknek. Zamatos, ragacsos füge, friss dió, és illatos levendula a másodvirágzásból. Meleg harmónia, őszi estére való.

Egy pohár olaszrizlinggel a legtökéletesebb választás.

Levendulás mézes füge

Hozzávalók:

8 db érett füge,

20 dkg dió,

4 evőkanál méz,

8 szál friss levendula,

5 dkg vaj

A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket kereszt irányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzállótálba vagy kistepsibe állítjuk.  A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre. Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes gyümölcsöt. Azon forrón kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Levendulás főzőkurzus: legközelebb szeptember 29-én a Chefparádéban!

 

Tovább

Töltött tökvirág bortésztában, step by step

 

Hozzávalók:

10 dkg búza,

1 kiskanál ételízesítő por,

só,

1 kisebb vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

csipetnyi kurkuma,

1 gerezd fokhagyma,

1 tojás,

12 tökvirág,

a bortésztához:

1 tojás

1,5 dl fehérbor,

8-10 dkg liszt,

só,

a sütéshez olaj vagy zsír

 A búzát előző este beáztatjuk. Másnap ételízesítő porral és sóval ízesített vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre aprítjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk. Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük.

A bortésztához valókat simára eldolgozzuk, majd a töltött virágokat egyenként megmártjuk benne.

Bő, forró zsiradékban szép aranyszínűre sütjük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

Tovább

Dáliával búcsúzik a nyár

Színes szirmok a salátában.

Meglepő? Lehetséges, de megéri megkóstolni: ízletes és egészen extra ízkombináció zöldségekkel házasítva.

Nyári zöldségsaláta dáliaszirmokkal

 

Hozzávalók:

1 kisebb, zsenge cukkíni,

40 dkg paradicsom,

2 zöldpaprika,

só,

3-4 evőkanál virágecet,

2 evőkanál cukor,

csipetnyi őrölt fehérbors,

2 kisebb dáliavirág

 

A cukkínit és a paradicsomot megtisztítjuk és kockára vágjuk. A paprikák húsát cikkekre szeljük és a paradicsom- meg a cukkíni kockákkal lazán összekeverjük, megsózzuk. Öt-tíz percig állni hagyjuk, majd virágecettel megöntözzük, cukorral, őrölt fehérborssal ízesítjük. Átforgatjuk, beletesszük a dáliaszirmokat és máris tálaljuk. Pirítós kenyeret kínáljunk a színpompás salátához.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek