Levendulás-mézes füge

Az ősz kedves üzenete levendulakevdelőknek. Zamatos, ragacsos füge, friss dió, és illatos levendula a másodvirágzásból. Meleg harmónia, őszi estére való.

Egy pohár olaszrizlinggel a legtökéletesebb választás.

Levendulás mézes füge

Hozzávalók:

8 db érett füge,

20 dkg dió,

4 evőkanál méz,

8 szál friss levendula,

5 dkg vaj

A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket kereszt irányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzállótálba vagy kistepsibe állítjuk.  A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre. Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes gyümölcsöt. Azon forrón kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Levendulás főzőkurzus: legközelebb szeptember 29-én a Chefparádéban!

 

Tovább

Töltött tökvirág bortésztában, step by step

 

Hozzávalók:

10 dkg búza,

1 kiskanál ételízesítő por,

só,

1 kisebb vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

csipetnyi kurkuma,

1 gerezd fokhagyma,

1 tojás,

12 tökvirág,

a bortésztához:

1 tojás

1,5 dl fehérbor,

8-10 dkg liszt,

só,

a sütéshez olaj vagy zsír

 A búzát előző este beáztatjuk. Másnap ételízesítő porral és sóval ízesített vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre aprítjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk. Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük.

A bortésztához valókat simára eldolgozzuk, majd a töltött virágokat egyenként megmártjuk benne.

Bő, forró zsiradékban szép aranyszínűre sütjük.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

Tovább

Dáliával búcsúzik a nyár

Színes szirmok a salátában.

Meglepő? Lehetséges, de megéri megkóstolni: ízletes és egészen extra ízkombináció zöldségekkel házasítva.

Nyári zöldségsaláta dáliaszirmokkal

 

Hozzávalók:

1 kisebb, zsenge cukkíni,

40 dkg paradicsom,

2 zöldpaprika,

só,

3-4 evőkanál virágecet,

2 evőkanál cukor,

csipetnyi őrölt fehérbors,

2 kisebb dáliavirág

 

A cukkínit és a paradicsomot megtisztítjuk és kockára vágjuk. A paprikák húsát cikkekre szeljük és a paradicsom- meg a cukkíni kockákkal lazán összekeverjük, megsózzuk. Öt-tíz percig állni hagyjuk, majd virágecettel megöntözzük, cukorral, őrölt fehérborssal ízesítjük. Átforgatjuk, beletesszük a dáliaszirmokat és máris tálaljuk. Pirítós kenyeret kínáljunk a színpompás salátához.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

Körömvirág, de nem krém

A körömvirágot leginkább a bőrbajkra kent körömvirágkrémről ismerjük. Kevesen tudják, hogy ez izgalmas ízeket kínáló ehető virág!

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugallnak napsárga szirmai. Régen esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Zöldségeinkre köztes növényként erősítő hatással van, a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket. Könnyen termeszthető, az elszórt magjaiból is kikel. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Húsleves, rizsköretek ízesítéséhez tökéletes választás! Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a körömvirág aromás, csöppet kesernyés szirmai: fűszeresek, kissé kesernyések. Nyári salátáknak vidám díszei lehetnek az apróbb virágfejek.

A körömvirág az egyik legismertebb gyógynövény is egyben, sokoldalúan használható fel, ezért is érdemes ültetni!

Most itt aparadicsom szezonja, a körömvirágok is ott pompáznak a kertben, íme, egy jó kis hűsítő leves a hét végére!

Hideg paradicsomleves körömvirággal

Hozzávalók: 6 db nagyobb paradicsom, 1 db szép nagy salátauborka, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, csipetnyi cukor, őrölt bors, 1 kisebb baquette, 8 körömvirág

A paradicsomot, az uborkát, a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a balzsamecetet, megsózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Csipetnyi cukorral, őrölt borssal ízesítjük, tálalásig behűtjük. Körömvirág-szirmokkal, és pirított baquette-kockákkal tálaljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

Tovább

Rózsásított Országtorta 2010

Ezt a különleges tortát Kardos Ditke készítette, mégpedig egy receptpályázatra. Köszönet érte!

A pályázat ötlete azért pattant ki a fejemből, hogy elővarázsoljam a még házi szakácskönyvekben szunnyadó, vagy éppen elfeledett, virágos recepteket. Nos, Ditke egy nagyon izgalmasat alkotott: nem véletlenül került bele a Virágkonyha című könyvbe is a recept. Igazán az ünnepi hétvégre való!

Hozzávalók:

1/2 kg szilva,

20 dkg alma,

23 dkg cukor,

2 kiskanál őrölt fahéj,

2 dl víz,

1 csomag vaníliás pudingpor,

5 evőkanál víz,

12 rózsa szirma,

4 dl tejszín,

2 csomag habfixáló,

a kakaós piskótához:

8 tojás,

8 evőkanál cukor,

csipet só,

8 evőkanál liszt,

2 evőkanál kakaópor

a marcipánalagúthoz:

2 tojás,

2 evőkanál liszt,

2 evőkanál cukor,

10  dkg marcipán,

5 evőkanál rózsalekvár,

1 kiskanál vaj

a csokimázhoz:

16 dkg étcsokoládé tortabevonó,

2 evőkanál kakaópor

6 evőkanál olaj,

8 evőkanál tejszín

a díszítéshez:

1 dl tejszín,

kandírozott rózsaszirmok

 

Először a marcipános alagutat készítjük el. Ehhez 2 tojásból piskótát sütünk: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, végül a lisztet is beleszitáljuk. A masszát egy kb. 15x21 cm-es tepsibe fektetett sütőpapírra simítjuk és 170 fokon 12 perc alatt megsütjük. Eközben a marcipánmasszát porcukros felületen 8x45 cm-es csíkká nyújtjuk. A kisült piskótát hosszában kettévágjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és a marcipáncsíkra fektetjük. A közepére rózsalekvár-csíkot húzunk, összetekerjük, majd gyűrűvé hajtjuk és szilikon lapon a fagyasztóba tesszük.

A krémhez a kimagozott szilvát a megtisztított, felkockázott almával együtt kevés vízben, fahéjjal ízesítve megfőzzük. Hozzáadjuk a rózsaszirmokat, majd egy kanál vízzel elkevert pudingport és az egészet sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.

A fent leírtak szerint elkészítjük a kakaós piskótát, amelyet kivajazott, belisztezett kapcsos tortaformában sütünk meg.

A csokimázhoz a a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk,  hozzáadjuk az olajat, a kakaóport, végül a tejszínnel simára keverjük. A mázat ecset segítségével a lehűlt marcipánalagútra kenjük. A hideg marcipánon gyorsan dermed a csoki, így hamar fordítható lesz. Fontos, hogy a marcipán sehol se látszódjon ki, mert megolvasztja a krém a marcipánt.

A kihűlt szilvapudingot habverővel felverjük, majd a 2 csomag habfixálóval habbá vert tejszínt hozzákeverjük.

A piskótát két lapba vágjuk, a tortagyűrűt arra a tálcára tesszük, amin a tortát kínáljuk majd. Az egyik piskótalapot beletesszük, majd a szilvakrém felét belesimítjuk. A csokimázas marcipánalagutat középre helyezzük, kicsit a krémbe nyomkodjuk. A szilvakrém többi részét az alagútra kanalazzuk, és a másik piskótalapot rátesszük. A maradék csokimázat a tetejére simítjuk, kandírozott rózsaszirmokat szórunk rá, és a hűtőbe tesszük megdermedni. Tálalás előtt a tortakarikát lehúzzuk, a torta oldalát tejszínhabbal bevonhatjuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Halmos Monika

 

 

 

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek