Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rózsás csókok karácsonyra

Mi más lenne a Rózsakunyhó karácsonyfáján, mint rózsás habcsók! Nyár derekán tettünk el elegendő rózsacukrot, hogy most elkészíthessük az illatos, pasztellszínű csókokat. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 35-40 dkg rózsacukor

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.  Apránként hozzáadjuk a rózsacukrot, belecsöpögtetjük a citromlevet, majd gőz fölé állítva addig verjük, míg fényes masszává válik. Ekkor csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral borított tepsire csókokat nyomunk belőle. Ha fenyőfára szánjuk, nem csókokat, hanem aprócsókokból összeálló kis halmokat nyomunk. Langyos sütőben 60-70 perc alatt megszárítjuk.

Hasonló virágos recepteket találnak a Virágkonyha és a Rózsakóstoló című könyveimben. Most sok-sok karácsonyi akcióval a Rózsakunyhó webáruházban!

 

Tovább

Mi a vöcsök: tündérrózsa??

Lassan tíz éve, hogy akvarellfestést tanultam Gina Wangtól a Bad Reichenhalli művészeti akadémián. Csodás tündérrózsákat álmodtunk papírra. A régi kertemben volt egy csöpp tó, tündérrózsák nyíltak abban is. Egy ideje a telefonomon is egy tündérrózsa néz velem minden nap farkasszemet.

Most néhány nap Hévízen, egészségem visszanyerése a tét. A tündérrózsák közt úszkálva mit látok: két vöcsök tépkedi, szaggatja a tündérrózsák szirmait. (Nekünk tilos, nekik szabad!), amint szabaddá vált a virág „szíve” lelkesen habzsolják a virágport, a nektárt, a virág legízesebb, tápanyagban leggazdagabb és egyben legfinomabb részét. Amint elfogyott az ínyencség, állnak is tovább. Tudnak valamit ezek a madarak...

Vajon ehető-e a tündérrózsa, merült fel bennem, mert ezidáig eszembe se jutott kutatásaimat kiterjeszteni a tündérrózsák irányába.

Nos, a szárát, rizómáját, magját a bangladesi, kambodzsai konyha előszeretettel eszi. A virág bimbós állapotban sütve, főzve vagy savanyítva kerülhet a tányérba. Néhány receptet ehhez itt találnak: http://www.foodcooking-inspiration.in/search?q=water+lily#axzz3rruTLi7Q

Kicsit ínyencebben:

http://cookingsimplechinesefoodathome.com/2011/08/56healthy-recipe-stir-fry-lili-roots.html

Most gyönyörködöm bennük tovább, de ígérem, hamarosan saját tündérrózsás receptekkel rukkolok elő! Hazai és távolkeleti variácóban!

Addig is gyönyörködöm ebben a csodás nemez-képben is,

és a fűben ülve a tájban, miközben egy bio-halpedikürben részesülök.

Szeretnének virágot enni? Ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Tovább

Levendula a gesztenyében, vagy fordítva?

A Márton-nap bűvölete a hétvégén még tart, és a libás menü megkoronázásaként a legjobb egy gesztenyés dessze.rt.

Csoki- és levendulaimádóknak ezt kötelező kipróbálni! A moelleux a francia moelle szóból ered, s átvitt értelemben annyit jelent: lágy, puha, bársonyos meleg, olvadó. Más olvasatban: „olvadós csokoládé”. Mondhatnánk úgy, hogy sületlen csokis piskóta, melynek a közepe olvad és folyik - de ez esetben egy kis gesztenyés krémes meglepetést is tartogat. Melegen a legjobb, de ha behűtjük, akkor is kellemes.

Csokis molleaux levendulás habbal

Hozzávalók: 12,5 dkg étcsokoládé,

4 dkg liszt,

12 dkg levendulás cukor,

12,5 dkg vaj,

2 tojás,

10 dkg gesztenyepüré,

3 evőkanál tej,

a forma kikenéséhez vaj és mandula,

a levendulás habhoz 2 dl tejszín,

5 dkg levendulás cukor

A gesztenyemasszát a tejjel elkeverjük, majd négy golyót formálunk belőle és a fagyasztóba tesszük. Négy kis felfújt-formát kivajazunk, durvára vágott mandulával meghintjük. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a lisztet, majd egymás után a tojásokat. A masszából egy keveset a formácskák aljába töltünk, ráhelyezünk egy-egy gesztenyegolyót, majd a többi masszával befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon, résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett kb. 25 percig sütjük. Eközben a tejszínt kemény habbá verjük, és apránként hozzáadjuk a kávédarálóban porrá őrölt levendulás cukrot. A kis süteményeket a sütőből kivéve a formákból kiborítjuk, és azon forrón, a levendulás hab kíséretében kínáljuk.

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

Tovább

Forró combok, mézes mellek

Október utója a rózsák hattyúdala is. Egy napsütötte napon szedjük le a kinyílt virágokat, és adjunk nekik egy esélyt a konyhában! Ne főzzünk belőlük lekvárt, szörpöt, eszünkbe se jusson kandírozott rózsaszirmot gyértani: a párás időben úgysem szárad meg!

Egy mesés mézes-rózsás csirkemell tökéletes a hétvégi menübe.

Mézes csirkemell rózsaszirmokkal

Hozzávalók:

2 szép csirkemell,

só,

2 evőkanál méz,

2 evőkanál csípős paprikakrém,

maréknyi friss rózsaszirom,

a bundázáshoz liszt,

2 tojás,

zsemlemorzsa,

a sütéshez: olaj

A csirkemellekről a húst szépen lefejtjük, majd a négy húsdarab mindegyikét lapjában óvatosan bevágjuk úgy, hogy széthajthassuk. Az így kapott szép húsdarabokat kiverjük, megsózzuk, mézzel és paprikakrémmel megkenjük.  Rózsaszirmokat egyengetünk el rajta, majd szorosan feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába bundázzuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.  Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, a hústűt eltávolítjuk belőle és azon melegében kínáljuk. Burgonyás paszternákpürét javaslunk mellé köretnek.

Ha nincs kedvünk a csirkemell töltésével bajlódni, legyen rózsás csirkecomb! A combokat jó előre dörzsöljük be rózsás fűszersóval, és sütőben süssük ropogósra. A friss rózsaszirmokat díszítéskeént használjuk, és szórjuk bele a salátába.

 Engedjük, hogy a rózsa zamata még egyszer, utoljára magával ragadjon, ringassuk magunkat a virágos élvezetekben: szebb és kerekebb lesz tőle a világ!

Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most nyári akcióban, egy szórófejes élőalgás tápoldattal együtt kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

„Leszállt az alkony s egy lenge szellő
Tündér rózsát hintett az égre,
Fülembe suttogott egy bús mesét,
S tova libbent a messzeségbe...
Egyszer, régen, mikor még volt öröm,
Egy tündér élt nyíló rózsák között,…”
 

Wass Albert: Rózsaszirmok

 

 

Tovább

Szex a virágoskertben

Épp egy éve volt, amikor sikerült eljutnom Meranba, a gyönyörűséges Trauttmansdorff Kastély annál is csodálatosabb arborétumába. A több napot is megérő botanikus kert időszaki kiállítása akkor a "Blümchensex" nevet viselte. Még mielőtt bárki holmi pajzán huncutságra gondolna, meg kell erősítenem: igen, egy botínikus felvilágosítás volt a téma, ahol meg lehetett ismerni a virágok és egyes rovarok, vagy másféle állatok "násztáncát". Mert a virágoskert maga a buja erotika.

Az afrodiziákumok tárháza is sokkal bővebb, mint amit az erről szóló szakirodalom megemlít. Vegyük például a virágokat, az EHETŐ virágokat. FONTOS: étkezési célra csak kifejezetten ehető, étkezési célra árusított, vagy magunk termesztette virágokat használhatunk fel! Virágüzletben vásárolt virágot megenni nem szabad!

Szóval, az ehető, magunk (szomszéd) termesztette, gourmet-boltban, dobozkában vásárolt virág láttán álljunk meg egy percre, és képzeljük el a virág életét: ő a „volt” és a „lesz” köztes állapota, vagyis a mag és a termés közti röpke átmenet, egy száron billegő bujaság, egy érzéki, illatos kis csoda, a múló szépség tükre.

Már a virágillatok is sokkal mélyebben hatnak ránk, mint azt gondolnánk! Könnyen felkavarják érzékeinket, hormon- és idegrendszerünkre is hatással vannak. Kár lenne a csábítás kelléktárából kifelejteni őket, az illatos élő virágokat. Már puszta látványuk is pezsdítően hat, hiszen a virág a növény „nemi szerve”, erotikus üzenetet hordoz. A testünk illata is függ attól, mit eszünk, iszunk: ha virágok is vannak az étlapunkon, ha virágos italokkal bűvöljük el kedvesünket, a testek illata is finomabb, különlegesebb lesz!

Amikor virágot ajándékozunk, a csábítás lehetőségével élünk. A férfiakra általában nincs különösebb hatással egy szál virág, de a kémiai hatása alól ők sem menekülhetnek el! Akár az illatanyagukból kipárolgó hatásra gondolunk, akár az ízükben lévő szexuális izgalomra!

S így el is érkeztünk az ehető virágok egyik fő vonzerejéhez: az afrodiziákus hatásukhoz. A virággal díszített étel már magában hordozza az erotikát – hiszen a nemiség jelképe a virág. A szirmok közt megbújó virágpor, nektár pedig roborálószer, magában is erősítő, vágyat fokozó hatással bír. A meleg, fűszeres, gyümölcsös, virágos illatok korbácsolják fel leginkább a vágyat, képzeljük csak el, milyen hatása lehet egy meleg, gyümölcsös-virágos desszertnek egy kellemes estén!

Most, hogy lassan a virágoskert elnémul télire, vegyük sorba azaokat a lehetőségeket, amelyek tartósítva a rendelkezésünkre állanak: a rózsalekvár, ami a csábító téli reggelik elmaradhatatlan kelléke. A rózsaszörp - pezsgővel egészen-egészen mámorító!

Ezen kívül més sok-sok afrodiziákus virágétel létezik, kukkantsanak be a Virágkonyhába! Vagy ajándékozzák meg vele kedvesüket....

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek