Ehető virágoskert otthon? Igen!

Szeretne néha friss virágokkal feldobni egy salátát? Kandírozott szirmokkal bűvölni egy tortát? Jégkockába zárt virágot dobni az esti koktélba?

Semmi akadálya, mert ehető virágos kert lehet az Ön kertjében is, vagy akár néhány balkonláda is elég ahhoz, hogy egész szezonban változatos virágokkal örvendeztessen.Megenni csak az étkezési vélra termesztett virágokat szabad, ezért a saját termés a legjobb!Tudjuk a virág egész élettörténetét, hiszen mi neveltük mag-korától kezdve.

Korán jött a tavasz: itt  az ideje a magok beszerzésének, a virágoskert kijelölésének! Az ehető egynyári virágok közül a körömvirágot, sarkantyúkát, tátikát ajánljuk elsősorban. Lehet kapni ehető virágos magkeveréket is, amely májustól a fagyokig biztosít bőséges és gazdag virágválasztékot. A virágok jó társnövényeik egyes zöldségeknek is. Érdemes kihasználni ezt nem csak a növényvédelem miatt, hanem a kert esztétikai értékét is növelhetjük ezzel.

Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsony növekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket. Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében, a ládákat lehetőség szerint ne tegyük tűző napra. Tápoldatnak mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk.

Amíg virágba borul a kert, addig sem kell nélkülöznünk a természet adta kincseket. Nézzenek körül a kertben, a hétvégi kiránduláson: a friss, zamatos turbolyával egészen új értelmet nyer a tojáskrém. A dekoráció meg magáért beszél - ha átteltek a tavalyi árvácskák  - és miért is ne tették volna - ott a helyük a szendvicsen!

Ha követik a blogot, időről-időre új növényápolási tanácsokkal és új receptekkel találkozhatnak. Ha kérdésük van, tegyék fel bátran a rozsakunyho.alkotomuhely@gmail.com címen! Ha csatlakoznak a Virágkonyha közösséghez, ott nap mint nap új információt találnak az ehető virágokkal kapcsolatban.

"Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban"

Audrey Hepburn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Erotika a tányérban

Mit kezdjünk a Valentin nappal? Utáljuk vagy megtartsuk – nem ez a kérdés. A szív alakú lufi és csoki, valentivelnesz, erotikus társasjáték vagy csokoládé ánusz (aranyozott, és akár a sajátot is csokiba lehet önteni) helyett sokkal kedvesebb egy meghitt este.

Semmi flanc, felhajtás, pénzszórás. Csak kényeztető finomságok annak, aki tényleg a szívünk csücske. (Bár, van abban veszély, ha leülünk, és közénk telepszik a csönd…)

Az estébe csempésszük bele a tavaszt! A tavaszi  illatok sokkal mélyebben hatnak ránk, mint azt gondolnánk. Könnyen felkavarják érzékeinket, és a hormon- és idegrendszerünket. Kár lenne a csábítás kelléktárából kifelejteni az illatos élő virágokat. Már puszta látványuk is pezsdítően hat, hiszen a virág a növény „nemi szerve”, erotikus üzenetet hordoz.  Amikor virágot ajándékozunk, a csábítás lehetőségével élünk. A férfiakra általában nincs különösebb hatással egy szál virág, de a kémiai hatásától ők sem menekülhetnek el! Akár az illatanyagukból kipárolgó hatásra gondolunk, akár az ízükben lévő szexuális vonzerőre!

Az étkezésre szánt virágot ne a virágüzletből vásároljuk! És a csokort, amit kapunk, azt se együk meg - hacsak nem a kedvesünk nevelte nekünk, ennivalónak!

Céklahab

 

Hozzávalók:

40 dkg cékla

őrölt fehérbors

2 dl tejföl

2 tojás

néhány csepp citromlé

csipetnyi cukor

5 dkg vaj

Az alaposan megmosott céklákat sütőben puhára sütjük, majd meghámozzuk.  Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal, citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, végül a tojásfehérjékből vert habot is beleforgatjuk. Kisebb formákat vagy egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a masszát belesimítjuk, majd a formákat vízzel tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben 30 percig gőzöljük. Tálalhatjuk azon melegében is, de behűtve, friss zöldsaláta-levelekkel, esetleg egy kis zöldfűszeres joghurt társaságában még jobb.

Mézes csirkemell rózsaszirmokkal

Hozzávalók:

2 szép csirkemell

2 evőkanál méz

2 evőkanál csípős paprikakrém

maréknyi friss vagy szárított rózsaszirom

a bundázáshoz liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

a sütéshez: olaj

A csirkemellekről a húst szépen lefejtjük, majd a négy húsdarab mindegyikét lapjában óvatosan bevágjuk úgy, hogy széthajthassuk. Az így kapott szép húsdarabokat kiverjük, megsózzuk, mézzel és paprikakrémmel megkenjük.  Rózsaszirmokat egyengetünk el rajta, majd szorosan feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába bundázzuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.  Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, a hústűt eltávolítjuk belőle és azon melegében kínáljuk. Burgonyás paszternákpüré a legjobb köret mellé.

Ibolya bólé

Hozzávalók:

2 nagy csokor ibolya

1 citrom

1 lime

2 evőkanál cukor

3 dl muskotályos bor

1 üveg pezsgő

Az ibolyavirágokat a citrom és a lime levével meglocsoljuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a bort és lefedve nyolc órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, a pezsgővel felöntjük, és máris kínáljuk. A bóléba díszítésül citromkarikákat, ibolyás jégkockákat dobhatunk.

Alkoholmentes változatához bor helyett öntsük fel natúr almalével, és gyümölcspezsgővel. A citromkarika, az ibolyás jégkocka ebben is magától értetődő!

Tetszett? Mindjárt itt a tavasz! Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

Tovább

Levendulaőrülteknek: DIY ajándékok

Tanácstalanság, hiányzó ajándék, kimaradt valaki a listáról? Egyre több ajtócska nyitva az adventi naptárban, egyre közelebb az ünnep, egyre idegesítőbb a rohanás.

Tessék leülni egy csésze mézes-levendulás tejjel, vagy egy lágyan levendulás forró csokival. És sorra venni, hogy is áll az a fránya ünnepi készülődés. Aztán gyerünk a konyhába, elő a gondosan betárolt levendulával (ha nincs, ITT megvásárolható), és fogjunk neki!

Készülhet levendulás keksz, szép kis zacskóba vagy egy sk. felturbózott kekszes dobozban remek ajándék! A florentin kicsit macerásabb, de annál izgalmasabb – és glutén-érzékenyeknek is kedves figyelmesség. A mézeskalácsba is kerülhet levendulavirág – de mértékkel, és mindenképpen őrölve. Legjobb, ha a cukorral együtt porítjuk. Aki gondolt előre és ott lapul egy doboz mélyén a kandírozott levendula, most csak rá kell biggyeszteni egy-egy csöpp cukormázzal a mézes tetejére.

Alma mindig van kéznél: levendulás almalekvár csinos üvegekbe porciózva. Férfiaknak egy kellemes, gyöngéden levendulás borzselé olaszrizlingből vagy egy zweigeltből. Palacsintába, camembert mellé, libamájhoz tökéletes lesz!

És még van néhány nap ahhoz is, hogy egy levendulás szakácskönyvet vagy ajándékcsomagot is beszerezzünk a Rózsakunyhótól. Mert a karácsony sem lehet levendula nélkül, ugye?

Tovább

Rózsás csókok karácsonyra

Mi más lenne a Rózsakunyhó karácsonyfáján, mint rózsás habcsók! Nyár derekán tettünk el elegendő rózsacukrot, hogy most elkészíthessük az illatos, pasztellszínű csókokat. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 35-40 dkg rózsacukor

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.  Apránként hozzáadjuk a rózsacukrot, belecsöpögtetjük a citromlevet, majd gőz fölé állítva addig verjük, míg fényes masszává válik. Ekkor csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral borított tepsire csókokat nyomunk belőle. Ha fenyőfára szánjuk, nem csókokat, hanem aprócsókokból összeálló kis halmokat nyomunk. Langyos sütőben 60-70 perc alatt megszárítjuk.

Hasonló virágos recepteket találnak a Virágkonyha és a Rózsakóstoló című könyveimben. Most sok-sok karácsonyi akcióval a Rózsakunyhó webáruházban!

 

Tovább

Mi a vöcsök: tündérrózsa??

Lassan tíz éve, hogy akvarellfestést tanultam Gina Wangtól a Bad Reichenhalli művészeti akadémián. Csodás tündérrózsákat álmodtunk papírra. A régi kertemben volt egy csöpp tó, tündérrózsák nyíltak abban is. Egy ideje a telefonomon is egy tündérrózsa néz velem minden nap farkasszemet.

Most néhány nap Hévízen, egészségem visszanyerése a tét. A tündérrózsák közt úszkálva mit látok: két vöcsök tépkedi, szaggatja a tündérrózsák szirmait. (Nekünk tilos, nekik szabad!), amint szabaddá vált a virág „szíve” lelkesen habzsolják a virágport, a nektárt, a virág legízesebb, tápanyagban leggazdagabb és egyben legfinomabb részét. Amint elfogyott az ínyencség, állnak is tovább. Tudnak valamit ezek a madarak...

Vajon ehető-e a tündérrózsa, merült fel bennem, mert ezidáig eszembe se jutott kutatásaimat kiterjeszteni a tündérrózsák irányába.

Nos, a szárát, rizómáját, magját a bangladesi, kambodzsai konyha előszeretettel eszi. A virág bimbós állapotban sütve, főzve vagy savanyítva kerülhet a tányérba. Néhány receptet ehhez itt találnak: http://www.foodcooking-inspiration.in/search?q=water+lily#axzz3rruTLi7Q

Kicsit ínyencebben:

http://cookingsimplechinesefoodathome.com/2011/08/56healthy-recipe-stir-fry-lili-roots.html

Most gyönyörködöm bennük tovább, de ígérem, hamarosan saját tündérrózsás receptekkel rukkolok elő! Hazai és távolkeleti variácóban!

Addig is gyönyörködöm ebben a csodás nemez-képben is,

és a fűben ülve a tájban, miközben egy bio-halpedikürben részesülök.

Szeretnének virágot enni? Ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek