A legkirályabb levendulás sajttorta bögrében

Vagy ha úgy jobban tetszik, cheesecake bögrében, levendulával, rózsalekvárral és friss árvácskával. Nem lehet elrontani! Ízeiben ott a tavasz, a nyár és szerelem, és mivel bögrében készül, a siker nem marad el! Ha bögrében sül, abban is tálalható, ha aluminium formában, ajándékba, piknikezni vihető.

Hozzávalók:

7 dkg vaj

10 dkg sütimorzsa

30 dkg krémsajt

15 dkg cukor

2 tojás

1 tojássárgája

1 dl tejszín

1 citrom

1 kiskanálnyi szárított levendulavirág

1 kiskanál búzakeményítő

5 dkg rózsalekvár

friss ehető virágok

A bögréket vagy formácskákat gondosan kivajazzuk, sütimorzsával vastagon beszórjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a krémsajtot simára keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgáját, majd a tejszínt, fél citrom levét és reszelt héját, a lemorzsolt levendulát. Végül belekeverjük a keményítőt. A masszát a lehűlt formákba porciózzuk, és tepsibe állítjuk. A tepsit 2-3 cm magasságig forró vízzel feltöltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 150 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje puha, remegős. Ha kihűltek a tortácskák, rózsalekvárral vékonyan megkenjük és friss virágokkal kirakosgatjuk a tetejét.

Tovább

A jó erkölcs jelképe: az árvácska

Egy egész torta virágokból? Lehetséges, sőt, akár Ön is elkészítheti!

Tavaszodik, virágoznak lassacskán az árvácskák a kertben. Az árvácska hálás növény, a reggeli hidegeket is jól tűri. Ha ültetünk belőle néhány tövet a kertbe, vagy a balkonládába, rövidesen szüretelhetjük virágait.

Fontos: a kiültetett palántáról 4 hét elteltével szedjünk étkezési célra virágot – feltételezve azt, hogy eközben nem öntözzük vegyszerekkel. A dísznövényként árusított virágokat elfogyasztani egyénként nem szabad!

Rapaics Rajmund: A magyarság virágai című művében így olvashatjuk: „Az árvácska virágnak öt szirma közül a legalsó magános és sárga, minélfogva ez képviseli a mostoha irigységet. Irigyli pedig a két felső szirom szép ibolyaszínét, tehát ezek az árvák. Az irigy mostoha és az árvák között ülnek a mostoha édes lányai, ezek a középső egyszerű színű szirmok.”

Erdős, füves rétek, ligetek apró virága a vadárvácska. Virágainak színe változatos, de jellemzően három szín variációjában pompázik. Népi bakszakáll, császárszakáll - nevét virágáról kapta, mivel öt szirmából az alsó, lefelé álló szakállra emlékeztet finom rajzolatával. Sziromlevelei ibolyáskék, sárga és fehér színűek, erről a három színről kapta a Szentháromság violája, az árválkodó szentháromságvirág nevet.

Az ibolyafélék családjához tartozó növény ízében, illatában a tavaszi illatos ibolyára emlékeztet, ám zamata sokkal enyhébb. A teljes virágzásban lévő vadárvácska virágait gyűjtsük, s a zöld részek eltávolítása után fogyaszthatjuk, száríthatjuk. Kiváltképp nyári gyümölcsökből – barackból, dinnyéből, szaftos körtéből – készült fogásokban élvezhetjük a kis színes virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát. Másféle apró, réti virággal vegyítve – mint például salátaboglárka, százszorszép, cickafark – zöld saláták alapanyaga lehet.

A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik, légúti fertőzések esetén, köhögés kezelésére teakeverékek komponenseként használják.

Az keresztény szüzeknek tisztességes koszorúja című könyvben (1581) húsz virág szerepel a jó erkölcs jelképeként, köztük az árvácska is.

A kerti árvácska dísztésre alkalmas. Gyönyörűvé tehetünk vele egy vírágos ízű tortát.

 

Árvácskás torta

 

Hozzávalók 12 szelethez:

1 db készen kapható gyümölcstorta-lap

5 dkg levendulás almalekvár

40-50 db árvácska

2,5 dl virágszörp

1 csomag tortazselé por

A tortalapot a lekvárral vastagon megkenjük, virágokkal dúsan megrakjuk. A virágszörpből a tortazselé porral a tasakon található leírás szerint zselét készítünk, és ha langyosra hűlt, a tortára öntjük.

Ha követik a blogot, időről-időre új növényápolási tanácsokkal és új receptekkel találkozhatnak. Ha kérdésük van, tegyék fel bátran a rozsakunyho.alkotomuhely@gmail.com címen! Ha csatlakoznak a Virágkonyha közösséghez, ott nap mint nap új információt találnak az ehető virágokkal kapcsolatban.

 

 

Tovább

Ehető virágoskert otthon? Igen!

Szeretne néha friss virágokkal feldobni egy salátát? Kandírozott szirmokkal bűvölni egy tortát? Jégkockába zárt virágot dobni az esti koktélba?

Semmi akadálya, mert ehető virágos kert lehet az Ön kertjében is, vagy akár néhány balkonláda is elég ahhoz, hogy egész szezonban változatos virágokkal örvendeztessen.Megenni csak az étkezési vélra termesztett virágokat szabad, ezért a saját termés a legjobb!Tudjuk a virág egész élettörténetét, hiszen mi neveltük mag-korától kezdve.

Korán jött a tavasz: itt  az ideje a magok beszerzésének, a virágoskert kijelölésének! Az ehető egynyári virágok közül a körömvirágot, sarkantyúkát, tátikát ajánljuk elsősorban. Lehet kapni ehető virágos magkeveréket is, amely májustól a fagyokig biztosít bőséges és gazdag virágválasztékot. A virágok jó társnövényeik egyes zöldségeknek is. Érdemes kihasználni ezt nem csak a növényvédelem miatt, hanem a kert esztétikai értékét is növelhetjük ezzel.

Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsony növekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket. Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében, a ládákat lehetőség szerint ne tegyük tűző napra. Tápoldatnak mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk.

Amíg virágba borul a kert, addig sem kell nélkülöznünk a természet adta kincseket. Nézzenek körül a kertben, a hétvégi kiránduláson: a friss, zamatos turbolyával egészen új értelmet nyer a tojáskrém. A dekoráció meg magáért beszél - ha átteltek a tavalyi árvácskák  - és miért is ne tették volna - ott a helyük a szendvicsen!

Ha követik a blogot, időről-időre új növényápolási tanácsokkal és új receptekkel találkozhatnak. Ha kérdésük van, tegyék fel bátran a rozsakunyho.alkotomuhely@gmail.com címen! Ha csatlakoznak a Virágkonyha közösséghez, ott nap mint nap új információt találnak az ehető virágokkal kapcsolatban.

"Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban"

Audrey Hepburn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Erotika a tányérban

Mit kezdjünk a Valentin nappal? Utáljuk vagy megtartsuk – nem ez a kérdés. A szív alakú lufi és csoki, valentivelnesz, erotikus társasjáték vagy csokoládé ánusz (aranyozott, és akár a sajátot is csokiba lehet önteni) helyett sokkal kedvesebb egy meghitt este.

Semmi flanc, felhajtás, pénzszórás. Csak kényeztető finomságok annak, aki tényleg a szívünk csücske. (Bár, van abban veszély, ha leülünk, és közénk telepszik a csönd…)

Az estébe csempésszük bele a tavaszt! A tavaszi  illatok sokkal mélyebben hatnak ránk, mint azt gondolnánk. Könnyen felkavarják érzékeinket, és a hormon- és idegrendszerünket. Kár lenne a csábítás kelléktárából kifelejteni az illatos élő virágokat. Már puszta látványuk is pezsdítően hat, hiszen a virág a növény „nemi szerve”, erotikus üzenetet hordoz.  Amikor virágot ajándékozunk, a csábítás lehetőségével élünk. A férfiakra általában nincs különösebb hatással egy szál virág, de a kémiai hatásától ők sem menekülhetnek el! Akár az illatanyagukból kipárolgó hatásra gondolunk, akár az ízükben lévő szexuális vonzerőre!

Az étkezésre szánt virágot ne a virágüzletből vásároljuk! És a csokort, amit kapunk, azt se együk meg - hacsak nem a kedvesünk nevelte nekünk, ennivalónak!

Céklahab

 

Hozzávalók:

40 dkg cékla

őrölt fehérbors

2 dl tejföl

2 tojás

néhány csepp citromlé

csipetnyi cukor

5 dkg vaj

Az alaposan megmosott céklákat sütőben puhára sütjük, majd meghámozzuk.  Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal, citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, végül a tojásfehérjékből vert habot is beleforgatjuk. Kisebb formákat vagy egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a masszát belesimítjuk, majd a formákat vízzel tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben 30 percig gőzöljük. Tálalhatjuk azon melegében is, de behűtve, friss zöldsaláta-levelekkel, esetleg egy kis zöldfűszeres joghurt társaságában még jobb.

Mézes csirkemell rózsaszirmokkal

Hozzávalók:

2 szép csirkemell

2 evőkanál méz

2 evőkanál csípős paprikakrém

maréknyi friss vagy szárított rózsaszirom

a bundázáshoz liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

a sütéshez: olaj

A csirkemellekről a húst szépen lefejtjük, majd a négy húsdarab mindegyikét lapjában óvatosan bevágjuk úgy, hogy széthajthassuk. Az így kapott szép húsdarabokat kiverjük, megsózzuk, mézzel és paprikakrémmel megkenjük.  Rózsaszirmokat egyengetünk el rajta, majd szorosan feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába bundázzuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.  Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, a hústűt eltávolítjuk belőle és azon melegében kínáljuk. Burgonyás paszternákpüré a legjobb köret mellé.

Ibolya bólé

Hozzávalók:

2 nagy csokor ibolya

1 citrom

1 lime

2 evőkanál cukor

3 dl muskotályos bor

1 üveg pezsgő

Az ibolyavirágokat a citrom és a lime levével meglocsoljuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a bort és lefedve nyolc órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, a pezsgővel felöntjük, és máris kínáljuk. A bóléba díszítésül citromkarikákat, ibolyás jégkockákat dobhatunk.

Alkoholmentes változatához bor helyett öntsük fel natúr almalével, és gyümölcspezsgővel. A citromkarika, az ibolyás jégkocka ebben is magától értetődő!

Tetszett? Mindjárt itt a tavasz! Hasonló jó, ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!

 

 

 

Tovább

Levendulaőrülteknek: DIY ajándékok

Tanácstalanság, hiányzó ajándék, kimaradt valaki a listáról? Egyre több ajtócska nyitva az adventi naptárban, egyre közelebb az ünnep, egyre idegesítőbb a rohanás.

Tessék leülni egy csésze mézes-levendulás tejjel, vagy egy lágyan levendulás forró csokival. És sorra venni, hogy is áll az a fránya ünnepi készülődés. Aztán gyerünk a konyhába, elő a gondosan betárolt levendulával (ha nincs, ITT megvásárolható), és fogjunk neki!

Készülhet levendulás keksz, szép kis zacskóba vagy egy sk. felturbózott kekszes dobozban remek ajándék! A florentin kicsit macerásabb, de annál izgalmasabb – és glutén-érzékenyeknek is kedves figyelmesség. A mézeskalácsba is kerülhet levendulavirág – de mértékkel, és mindenképpen őrölve. Legjobb, ha a cukorral együtt porítjuk. Aki gondolt előre és ott lapul egy doboz mélyén a kandírozott levendula, most csak rá kell biggyeszteni egy-egy csöpp cukormázzal a mézes tetejére.

Alma mindig van kéznél: levendulás almalekvár csinos üvegekbe porciózva. Férfiaknak egy kellemes, gyöngéden levendulás borzselé olaszrizlingből vagy egy zweigeltből. Palacsintába, camembert mellé, libamájhoz tökéletes lesz!

És még van néhány nap ahhoz is, hogy egy levendulás szakácskönyvet vagy ajándékcsomagot is beszerezzünk a Rózsakunyhótól. Mert a karácsony sem lehet levendula nélkül, ugye?

Tovább

virágkonyha

blogavatar

A lélektelenné vált világba visszahozni valami egyszerű természetességet: virágok nélkül szegényebb volna a világ. A világot úgy látni, hogy abban szépség és derű lakik. Azt venni észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Egyszerű finomsággal létezni, ismerni a tradíciókat, az eleganciát, a bölcsességet. Egy virágkörüli utazás.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek