Gödöllő, Királyi kastély. Kastélykertben sétálni egy könnyű nyári délután, igazán kellemes szórakozás.  Nem kerül semmibe, kellemesen kötetlen program. Tele van a szívem amúgy is nyári nyugtalansággal, és ide általában ibolyavirágzáskor érkezem: ezért is különösen üdítő és izgalmas a nyári kert látványa. receptek helyett most egy kis nyári kastély-botanika.

A néhány éve teljes egészében felújított kastélykertet évelőkkel öltették teli: öröm ez annak, aki szereti az állandóságot.

Csodás hortenziák borulnak az útra a látogatók lábai elé. gyönyörűséges színben pompáznak a lángvirágok - Plox -, amelyek szintén ehetőek. Valószínűleg nem ezért ültették őket, hanem inkább színpompájuk miatt, de mindig egy kicsit ezzel a szemmel is nézem a kerteket. Tavasszal a gödöllői kastélykert telis-teli van illatos ibolyával, e szerény virág Sisi nagy kedvence volt. Szerette az ibolya színt, az ibolya virágát és az ételeiben is örömmel látta viszont őket. Nevéhez fűződik az ibolya fagylalt, a kandírozott ibolya.

A magyar kirélyné, osztrák császárné szobra ott magasodik a parkban, kényelmes padon ülve lehet elmerengeni: vajon milyen élet lehetett itt a kastélyban akkoriban? Azon túl, amit a leírokból magamnak kimazsoláztam.

Volt-e ilyen derüs nyugalom egy nyári hétköznap a kertben, mint ma?

Színes, méltóságteljes virágok, bíbor kasvirág dacol a perzselő nappal, és tarka virágú cickafark: mindkettő kedves gyógynövényünk - kastélykertben pedig dekoráció. Olyasfélén, mint a pitypang meg a százszorszép: nekem saláta, vitamin és szép, másnak: undok dudva a gyepben.

A tavaszi ibolya-birodalom most nyári arcát mutatta. A nyár virágai közt jó visszagondolni a tavasz virág-ízeire, a könnyű ibolyás, árvácskás kalandokra: apró királyi süteményekre, vidám szendvicsekre. Most az apró virágocskákat a legjobb jégkockába fagyasztani, így őrozni meg színüket, finom aromájukat egy jó koktélba vagy egy hűsítő limonádéba.