Lassan tíz éve, hogy akvarellfestést tanultam Gina Wangtól a Bad Reichenhalli művészeti akadémián. Csodás tündérrózsákat álmodtunk papírra. A régi kertemben volt egy csöpp tó, tündérrózsák nyíltak abban is. Egy ideje a telefonomon is egy tündérrózsa néz velem minden nap farkasszemet.

Most néhány nap Hévízen, egészségem visszanyerése a tét. A tündérrózsák közt úszkálva mit látok: két vöcsök tépkedi, szaggatja a tündérrózsák szirmait. (Nekünk tilos, nekik szabad!), amint szabaddá vált a virág „szíve” lelkesen habzsolják a virágport, a nektárt, a virág legízesebb, tápanyagban leggazdagabb és egyben legfinomabb részét. Amint elfogyott az ínyencség, állnak is tovább. Tudnak valamit ezek a madarak...

Vajon ehető-e a tündérrózsa, merült fel bennem, mert ezidáig eszembe se jutott kutatásaimat kiterjeszteni a tündérrózsák irányába.

Nos, a szárát, rizómáját, magját a bangladesi, kambodzsai konyha előszeretettel eszi. A virág bimbós állapotban sütve, főzve vagy savanyítva kerülhet a tányérba. Néhány receptet ehhez itt találnak: http://www.foodcooking-inspiration.in/search?q=water+lily#axzz3rruTLi7Q

Kicsit ínyencebben:

http://cookingsimplechinesefoodathome.com/2011/08/56healthy-recipe-stir-fry-lili-roots.html

Most gyönyörködöm bennük tovább, de ígérem, hamarosan saját tündérrózsás receptekkel rukkolok elő! Hazai és távolkeleti variácóban!

Addig is gyönyörködöm ebben a csodás nemez-képben is,

és a fűben ülve a tájban, miközben egy bio-halpedikürben részesülök.

Szeretnének virágot enni? Ehető virágos recepteket találnak a Virágkonyha című könyvünkben, amely most akcióban  kapható! Ha kedvelik a Virágkonyha közösségi oldalát, napról-napra friss virágos információkhoz és receptekhez jutnak!