Mindenki levendulázik. Levendulát szüretel, levendula fesztiválra megy. Halványlilába és kékbe öltözöttek lepik el a levendulásokat, és nem csak kosárba, zacskóba szedik az illatos virágokat, de pózolnak is vele: mert levendulával pózolni is trendi, főzni vele pedig egyszerűen kötelező.

Hol van már az az idő, amikor nagyanyáink szép emlékű hálószobáiban fakó levendula-csokrocskák csüngtek el nem felejthető illatnyomat hagyva emlékezetünkben, és szekrényeikben tüllbe csomagolva riogatták a molyokat, más dolguk nem lévén. E két fontos dologgal ugyanis kimerült a levendula földi tevékenysége.

Változnak az idők, és a levendula észrevétlenül belopózott a művészetekbe, az enteriőrökbe, a nappaliba, a regényekbe és a konyhába. Divat lett levendulás csokoládét ajándékozni, levendulafagyit nyalni nyáron és levendulás forró csokit szürcsölni télidőn. Se szeri-se száma a levendulás keksz variációknak, a levendulás pitéknek és kevert tésztáknak. Mehet levendula aztán mindenbe: a rizsköretbe meg a tört krumpliba a pörkölt mellé, a rántott hús panírjába meg a kelkáposztába – csak legyen, aki ezeket aztán megeszi. (Talán volt levendula a mindenízű drazséban is?)

Mi sem természetesebb, hogy van levendulás főzőtanfolyam is. Az órákon mindig készítünk túrós-levendulás krémmel töltött, sült gyümölcsöt. A gyümölcs az évszaknak megfelelő, lehet alma, körte barack. Nyáron legjobb az érett őszibarack – amelyet legnagyobb meglepetésemre kedvenc zöldségesem „möszi”-nek írt ki a táblára. Magyar őszibarack, ez túl hosszú a koviubi, érettani és a lédúsnar mellett.

Levendulás möszi vagy illatos töltött őszibarack

Hozzávalók 4 személyre:

4 szép nagy, lehetőleg fehér húsú, magvaváló őszibarack

20 dkg túró

2 evőkanál tejföl

1 evőkanál friss levendulavirág

1 evőkanál cukor

5 dkg mogyoró

4 dkg vaj

A barackokat félbevágjuk, kimagvaljuk és egy tűzálló tálra állítjuk. A túrót áttörjük, a tejföllel meg a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a lecsipegetett levendulavirágokat és a barackokba halmozzuk. A tetejére szórjuk a durvára vágott mogyorót, egy-egy kis darabka vajat morzsolunk rá és forró sütőben 10 perc alatt megsütjük. Azon melegében kínáljuk ezt az illatos, meleg desszertet.

Ha nincs friss levendulánk, levendulás cukorral készülhet.

A levendulabolondulás hamarosan kimegy a divatból. És helyére jön, és marad is sokáig az örök virág. A rózsa. Meglátják!