Nézzenek körül bártan a kertben, mi virágzik még ilyenkor? Pédául a körömvirág dacol a hideggel, a faggyal, szedhetünk belőle. Ehhez a hihtetlenül finom pogácsához azonban a gyógynövényboltban kapható, szárított körömvirág is tökéletesen megfelel! Igazi gyógyropogtató, hiszen a körömvirág nem csak szép sárgára színezi a tésztát és kellemesen kesernyés, különleges ízt ad a pogácsának, de a gyulladáscsökkentő, gyomrot selymesen simogató hatása ilyen formában is érvényesül.

Íme, a recept:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/koromviragos-pogacsa-jZLk5bZHYpTexgvi

Hozzávalók:

25 dkg liszt,

25 dkg túró,

1 tojás,

12 dkg vaj,

1 kiskanál sütőpor,

1 kiskanál só,

1 marék körömvirágszirom,

a tetejére: 1 tojás, durva só

A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek!

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.

A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk.

Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.

Másféle gyógynövényt is sütetünk a pogácsába: cickafarkat, kakukkfüvet, vadmajoránnát…

Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is!  Még több virágos receptet talál a Virágkonyhában! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepttel lesz gazdagabb!