Egyre többen érdeklődnek telefonon, levélben: hogyan készíthetnének kandírozott virágokat? Most, hogy az időjárás jóvoltából a rózsák újra virágözönnel örvendeztetnek meg, itt az ideje, hogy közreadjam, és bárki kipróbálhatja.

Készítése kedves, bájos és elegáns türelemjáték, de megéri: mert a végeredmény lenyűgöző!

A kandírozott virágok különleges csemegének számítanak régóta. Bármilyen ünnepi alkalomra kedves meglepetések! Akár magában csemegézhetjük el, vagy süteményeket díszíthetünk velük. Lenyűgöző látvány egy kandírozott virágszirmokkal beborított torta, vagy deres hatású rózsafejekkel gazdagított esküvői tortaköltemény. 

A legelső virág tavasszal az ibolya, ami nem csak a legbájosabb, de a legismertebb kandírozott virág, hiszen Erzsébet királyné nevéhez fűződik. A leglátványosabb a rózsából készített kandírozott virágszirom, vagy egész rózsafej.



Hozzávalók:


egy nagy csokor kinyílt ibolyavirág vagy más, apróbb virág, illatos rózsaszirom,


1 tojás fehérje,

10 dkg porcukor


A tojásfehérjét villával habosra verjük. A virágok szárát letépjük úgy, hogy egy pici maradjon belőle, aminél meg tudjuk fogni. Egyenként belemártjuk, majd vékonyan bekenjük a habos tojásfehérjével, és porcukorral behintjük.

Rácsra vagy zsírpapírra téve egy-két órán át szárítjuk, közben egyszer-kétszer újból porcukrot szitálunk rá. Sütemények, desszertek díszítéséhez használjuk.

Hasonló módon készíthetünk kandírozott egész rózsafejet, rózsabimbót, és egész évben kandírozott virágokat levendulából, lángvirágból, vadárvácskából, akácvirágból, gyümölcsfák virágaiból… a sort még hosszan folytathatnánk.