Lóhere, százszorszép, pitypang, kereklevelű útifű, vadárvácska: mi a közös bennük? Egyrészt: ha a gyepben nőnek, ebben a buja májusban: mind undok gyomnövény, ki velük!

A réten gyönyörködünk bennük, illatos és tarka virágaikban, a tehenek meg egyenesen rajonganak értük! A füves könyveket fellapozva gyógynövényként olvashatunk róluk.

És ha azt mondom: mind jóízű, vitamindús salátanövények? Aki járt nálunk, volt alkalma megkóstolni őket, hiszen a saláták nálunk csupa ilyesmiből állnak. C-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, igazán ízletes és dekoratív alapanyagok, amelyekből változatos fogásokat készíthetünk! A legjobb farizom-feszesítő saláták: ha minden levélért és virágocskáért leguggolunk, egy kétszemélyes salátával teljesítettük is a napi edzésadagot!

Hozzávalók:

20 dkg túró

5 dkg vaj

tengeri só

1 csokor turbolyalevél

200 guggolásnyi zöld növény

1 evőkanál méz

2 evőkanál rózsaecet


A túrtó villával összetörjük, majd egy csipetnyi tengeri sóval, a vajjal és egy csokor finomra vágott turbolyalevéllel összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle és behűtjük. Elkészítjük a salátát: a hozzávalókat alaposan megmossuk, leszárogatjuk, apróra tépkedjük. A mézzel elkevert rózsaecettel meglocsoljuk és egy lapos salátás tálon elegyengetjük. Rárakosgatjuk a túrógolyókat és máris tálaljuk.