A szegfű, ha nem piros, de illatos, akkor is finom

Persze, a szegfű hallatán sokaknak egy hosszú száron imbolygó nagy, cakkos szirmú virág jön elő képzetében. Lehetőleg piros színben, de nőnapon más szín is bezavarhat. Nos, ezt a fajtát hagyjuk meg vázadísznek vagy plakátvirágnak. A konyhában a nyári, illatos fajták játszanak. Mégpedig sokszínű játékot.

A szegfű isteni virág – neve is ezt takarja. Magról vethetjük, napos helyet igényel, gondozása nem nehéz. Érdemes apróbb virágú, törpe fajtákat választani, ezek balkonládában, dézsában is örömünkre lesznek! Kellemes illata, a szegfűszegre emlékeztető, selymes íze sokféle alkalmazási módot tesz lehetővé. Gyümölcsös desszertek zamatát finomítja, ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket, gyümölcstortát, a szirmokból illatos dzsemet főzhetünk. A szegfűszirommal bolondított szirup remek ízesítő lehet.

Joghurtkrém szegfűzselével

Hozzávalók:

20-25 illatos szegfű

10 dkg cukor

2 citrom

1 csomag tortazselé-por

4 dl joghurt

1 dl narancslé

2 zselatinlap

A szegfűk szirmait a csészelevekből kitépkedjük. A cukor felét 4 dl vízben felforraljuk, fél citrom levét belefacsarjuk, majd beleszórjuk a szegfűszirmokat. Fedő alatt, gyönge tűzön 20-30 percig főzzük, majd kihűtjük. Az így kapott főzetet leszűrjük, kimérünk belőle 2 dl-t, amit a tortazselé-porral elkeverünk. Lassú tűzön felforraljuk, a tasakon feltűntetett ideig forraljuk, majd egy kb. 10x20 cm-es fém tálra öntjük. Hagyjuk megdermedni. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot reszelt citromhéjjal, citromlével és a maradék cukorral ízesítjük. A zselatint kinyomkodjuk, és a megmelegített narancslében feloldjuk, majd a joghurthoz keverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, még egy kicsit édesítjük. A hűtőbe tesszük. Kb. 30 perc múlva, amikor dermedni kezd, az apró kockákra vágott szegfűzselével váltakozva poharakba rézegezzük. Néhány szegfűszirommal díszítjük.

Ha tetszett, csatlakozzon Facebook közösségünkhöz, hogy még mindig friss és inspiráló virágos élményekkel, receptekkel gazdagodjon! Klikk