Ebben a köhögős-torokfájós időben is érdemes a virágokhoz fordulni segítségért! Hársfavirág, bodzavirág, kamillavirág, kakukkfűvirág, mind-mind segítenek megkönnyíteni a légzést, feloldani a váladékot, és jó kedvre derítenek.  Az ibolyatea nekem különös kedvencem, a téli teakeverékekből sem hiányzik aprócska, szárított virága. De ha ilyen enyhe idő marad, hamarosan frissen is szedhető!

 

Ibolyatea

 Hozzávalók:

csészénként 10-12 ibolyavirág (vagy ennek megfelelő szárított)

2 dl forró víz

 

A friss, vagy szárított virágokat leforrázzuk és lefedve 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Kedvünk szerint cukorral, mézzel ízesíthetjük.

Az ibolya friss, vagy szárított virágának forrázata enyhe hashajtó hatású, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható, tehát mint gyógynövény is jelentős. Különleges teakeverékekben is kitűnően érvényesül aromája, tehát egy esti, pihentető hatású és kellemes álmokat kívánó teakeverékből soha nem hiányozhat. Az ibolyák különböző „kéksége” miatt a tea színe is a halványrózsaszíntől a kékesliláig más és más lehet! Ha a virágokra citromot is csepegtetünk, a szín megváltozik.

 

 Tudták, hogy az ibolya magjait hangyák hurcolják szét, amelyek a mag függelékét (hangyakalács) ragadják meg, majd hosszabb táv megtétele után elejtik a magot, s a hangyakalácsot "jutalmul" megeszik?

Az ehető virágok termesztéséhez, felhasználáshoz, téli nyavalyákat gyógyító füves finomságok leírásait és még több ötletet találnak a Virágkonyha című könyvemben.

Saját fejlesztésű ehető virág magjainkat megrendelhetik webshopunkban. Tavaszi akciónk: minden Virágkonyha c. könyvhöz 1 csomag „Ehető virágok kertje” virágmag-keveréket (kerti mix vagy balkon mix) adunk ajándékba!

Ha tetszett, látgassanak el máskor is! Kedveljék a Virágkonyha közösségi oldalát, ahol naponta friss virágos érdekességeket találnak!

"Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban"
Audrey Hepburn