Ma röppent fel a hír a hétvégi brüsszeli Csokoládészalonról, ahol a legnagyobb sikere az ibolya ízű csokoládénak volt.  Megint izgalmasat kreáltak az édes gasztronómia vegykonyhájában – és lám, egy virágra hajazó íz lett a befutó.

De vajon tudja-e mindenki, milyen íze van az ibolyának? Kóstolt-e már életében minden csokimániás ibolyát a maga illatos, növényi valóságában? Hogy ne tűnjön ez oly képzeletté, mint a mindenízű cukorka, vagy a gyümölcsízű joghurt, most itt a remek alkalom, hogy megkóstolhassa bárki, milyen is az igazi, hamisítatlan ibolya-íz. Nem kell érte repülőre se szállni, elég kimenni a kert végébe vagy az erdőszélre.

Egy egész szakácskönyvnyi receptem szól erről: Ibolya íz-lelő. Íme, egy recept belőle, volna kedvük hozzá, ha kibújnak a hó alól az illatos ibolyák? Olyan édes gyönyörűséghez, amelyben kétféle csokoládé és az ibolya lágy aromája ötvöződik? A csokitojás, amely ibolyás lágy krémet rejt, a legjobb választás ehhez. De ha nincs tojás, az se baj - krém magában is elsőrangú.

Fehércsokoládé krém ibolyával, csokitojásban

 

Hozzávalók:

8 db üreges csokitojás

egy nagy csokor ibolya

20 dkg fehér csokoládé

1 dl tejszín

2 evőkanál tojáslikőr

kandírozott ibolyavirágok

A tejszínhez hozzáadjuk az ibolyákat, lassú tűzőn felforraljuk, majd lefedve hűlni hagyjuk. A csokitojások tetején hegyes késsel, kb. 1-1 cm-es lyukat fúrunk, és lágytojástartóba, vagy likőröspohárba állítgatjuk őket. Az apróra tördelt csokoládét megolvasztjuk, majd a leszűrt ibolyás tejszínnel, meg a tojáslikőrrel elkeverjük. A majdnem kihűlt krémet nyomózsák segítségével a tojások üregébe töltjük, azután az így meg töltött tojásokat legalább fél napra a hűtőbe tesszük megszilárdulni.  Tálaláskor a tojásokat „megskalpoljuk”, akár a lágytojást, hogy szépen előtűnjön az ibolyás krém, és kandírozott ibolyával díszítve kínáljuk.

Ha tetszett, látogassank vissza máskor is! Hasonló ibolyás recepteket találnak az Ibolya íz-lelő című könyvemben! Közösségi oldalamon napról-napra friss virágos recepteket és érdekességeket találnak!