Citrom és levendula ? Miféle jó kis házasítás! Ha unjuk már a levendulás kekszet ropogtatni, ideje egy nyáridéző változat felé kacsingatni. Legutóbbi utazásunk képeinek böngészése közben jutott eszembe, hogy ezt most mindenképpen meg kell sütni. Ennél finomabb ízkavalkád nincs is most, ami a korai sötétedés okozta borongós hangulatot feldobná!

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

 1 kiskanál sütőpor

2 evőkanál búzakeményítő

5 dkg vaj

2 evőkanál méz

5 dkg cukor

fél dl narancslé

1 tojás

1 evőkanál levendulavirág

A citromkrémhez:

5 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

2 közepes méretű citrom

A lisztet a sütőporral, a búzakeményítővel elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a mézet, a cukrot, a narancslevet, beleütjük a tojást, beleszórjuk a levendulavirágokat, majd az egészet alaposan kikeverjük.

A sűrű masszából két kiskanál segítségével halmokat teszünk a sütőpapírral borított tepsire, egymástól igen távol, hogy sülés közben össze ne érjenek.

Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Ha kihűltek, kettőt-kettőt citromkrémmel összeragasztunk. Ehhez a citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk.

A vajat gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk fokozatosan a felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok reszelt héját és levét. Addig főzzük gőz felett, míg besűrűsödik.

 A krémet is kihűtjük, majd a kis süteményeket megkenjük, és összeillesztjük őket. Nagyon finom, pikáns kis süteményeket fogunk kapni.

Hasonló levendulás és virágos recepteket talál a Virágkonyhában! Ha tetszett, látogasson vissza később új receptekért. Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra friss és izgalmas virágos csemegékkel lesz gazdagabb!