Különös virág a dália. Hazánkban leginkább az egyszerű, vidéki kertek dísze, sokan parasztvirágnak, temetőbe valónak tartják, pedig változatos formája, a virágok méretének széles választéka igazán alkalmassá teszi a dáliát arra, hogy a nyár s az ősz folyamán csokrokba, tálakba, alkalmi kompozíciókba kössük.

S az a hihetetlenül gazdag színvilág, amit a fajták fölvonultatnak, talán az ihlette a festőket az 1800-as évek derekán, hogy csendéleteikben szívesen alkalmazzák motívumként.


„Dália vagy georginavirág (Georgi szentpétervári akadémikusról és a svéd Dahl botanikusról elnevezve) a sugaras fészkesek kórója 4-5 fajjal Mexikóban és Közép-Amerikában. E divatvirág fajtái száma már közel ezerre rúg. A georginavirág még a legsoványabb földben is megterem, de legszebb meleg, porhanyó, középszerű talajban. A fészekvirágzatok alak- és színgazdagsága szinte páratlan: az egyszerű, félig telt és telt formák a 4 cm-estől a 30 cm-es átmérőig (a kék kivételével) szinte minden színárnyalatban fellelhetők. Vegyes évelőágyakba vagy önálló csoportokba telepítve fajtától függően júliustól októberig nyílnak.” – írja róla a tudós kertészkönyv.

Ma nem divat dáliát ültetni, a régi, öreg kerek virága, kicsit el is feledkeztünk róla. Leginkább parkokban találkozhatunk csak velük. Kár.
De ha mégis van dáliánk, vagy a szomszédnak, akkor megkóstolhatjuk. (A parkból semmi esetre sem!)
Édeskés, színes szirmai, az apróbb virágok pedig egészben is szépen díszítik a salátákat. Zöldség- és gyümölcssalátákhoz egyaránt illik, válasszunk szín szerint hozzáillőt!
Gumója a burgonyához hasonlóan megsütve igazi csemege – bár megsütni csak akkor érdemes, ha meguntuk a virágait. Lehet, hogy így tűnnek el a dáliák a kertekből?

Inkább süssük meg a virágokat egy pikáns borbundában!

Bortésztában sült dália

3 tojás
20 dkg liszt
csipetnyi só
3 dl fehérbor
12-16 kisebb dáliavirág
a sütéshez olaj

A tojássárgákat csipetnyi sóval kikeverjük, majd a lisztet és a bort apránként hozzáadva, simára eldolgozzuk. Végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A dáliavirágokat egyenként a tésztába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük. Különleges csemegének kínáljuk, de ünnepi alkalommal pecsenye mellé izgalmas köret.