Magasztosan bókolnak az akácok, idén különösen gazdagon virágoznak. Belelehelik édes illatukat a májusi éjszakába, szerelemre csábítva: minden virág afrodiziákum, de az akác különösen az, igéző illatával.

Kevesen vannak, akik még sosem kóstolták a virágát, legalább gyerekkorukban, a fáról letépve. Csemetéim is imádták, gyűjtötték: a tanév végével nem győztem a fiókok mélyéről kibányászni a rosszabb időkre rejtegetett akácfürt-szárítmányt. 

A bundában sült akácvirág nálunk családi eledel volt, talán ez adta az eredendőt, hogy a virágkonyhában kereskedjek majdan.  Íme, a receptje: amíg az eső el nem veri, szél nem szaggatja, minden évben legalább egyszer sütni kell. Azért, hogy a májust az akác ízében is elraktározzuk.

Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat meghűléses betegségeknél köhögés csillapítóként alkalmazza. A rántott húshoz hasonló módon bepanírozott, majd kisütött virágfürtök remek köretként szolgálhatnak egy könnyű, tavaszi báránysült mellé. A szárról lecsipkedett virágocskákat salátába keverhetjük, mindenféle kerti zsengeséggel kitűnő egyveleget alkot. Mindenképpen mézzel készült dresszing kívánkozik hozzá!

Akácvirág köntösben

Hozzávalók:

16 fürt akácvirág

2 tojás

2 evőkanál cukor

20 dkg liszt

2,5 dl tej

a sütéshez: olaj

a tálaláshoz: porcukor vagy méz

A virágfürtöket folyó víz alatt óvatosan leöblítjük, lecsöpögtetjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve vagy mézzel meglocsolva kínáljuk.